Ionuţ Stroe, PNL: Temelie pentru economie

0

Vorba veche „Gospodarul îşi face vara sanie şi iarna car” e valabilă acum mai mult ca oricând în România. Ce s-a făcut şi s-a investit încă de anul trecut în economie, când toată lumea nu găsea un orizont, începe astăzi să se vadă din ce în ce mai clar. Strategia guvernării PNL a fost să lase cât mai mulţi bani în economie, să îi trimită către proiecte strategice şi către lucrări publice dintre cele mai variate. A fost un pariu în care puţini au crezut şi un efort foarte mare pentru finanţele ţării. Ideea a fost de a stimula economia, de a o păstra pe linia de plutire şi de a-i da resursele să crească. De aceea, estimarea FMI, că România va creşte în 2021 cu 6%, mult peste ce se aştepta, este o confirmare că pariul a fost aproape câştigat. Banca Naţională a României spune şi ea, recent, că tot ce s-a pierdut din PIB din cauza pandemiei va fi recuperat la mijlocul lui 2021.
Şi nu trebuie să mergem departe ca să vedem că şantierele importante deschise sunt finanţate şi avansează. Am avut o nouă confirmare, în aceste zile, că pe tronsonul 2 din Drumul Expres Craiova – Piteşti (de lângă Slatina şi Balş) se va putea circula probabil în acest an (stadiul fizic este de 75%). Mai mult decât atât, antreprenorul este o firmă românească.
În 2020, au fost investite de către Guvern 53,1 de miliarde de lei, iar în 2021 vor fi 61,9 miliarde. Sumele sunt recorduri de departe faţă de celelalte guvernări şi ele permit să se deschidă noi proiecte, mult aşteptate, în toată ţara – de la autostrăzi în Moldova până la, iată, studiul de fezabilitate pentru Drumul Expres Craiova – Lugoj. Pentru că s-a creat baza unei creşteri economice şi pentru că există viziunea investiţiilor publice masive, pentru prima dată, un proiect uriaş pentru Oltenia prinde viaţă: acest Drum Expres care să ne lege de Occident în mod direct.

Şi nu sunt singurele veşti bune: sunt mai mulţi bani europeni care au intrat în România în primele luni ale anului faţă de perioada similară din 2020 (+10,5%), veniturile sunt mai mari la buget pentru primele luni ale lui 2021 faţă de 2020, există o creştere importantă pentru autorizaţii în sectorul de construcţii, iar prin IMM Invest am asigurat continuitatea a 443.097 locuri de muncă. Fără IMM Invest, rata şomajului s-ar fi dublat în 2020.

Imediat ce vom termina cu măsurile de protecţie şi vom fi cât mai mulţi vaccinaţi, sunt convins că toate cifrele pentru 2021 se vor confirma şi vor fi chiar mai bune decât aşteptările.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments