Ar rezolva ceva demisia lui Vlad Voiculescu?

Sistemul medical din România postdecembristă nu a fost niciodată unul performant. Este adevărat că ţara noastră a dispus şi dispune de adevărate genii ale medicinei, însă când vine vorba despre sistemul de sănătate, despre întregul aparat de stat responsabil de acest aspect, suntem repetenţi în serie. Ca orice problemă, şi neajunsurile din sistemul medical din România au un început şi au şi responsabilii lor, deşi niciunul nu este dispus să recunoască. Rând pe rând, guvernele şi miniştrii care au condus Ministerul Sănătăţii au promis reforme peste reforme. Nu a existat campanie electorală, de orice fel a fost ea, în care să nu se promită investiţii şi schimbări majore în sănătate, rămase aproape toate la nivel de promisiuni, ca să nu le spunem direct minciuni, aşa cum ar trebui. La fel s-a întâmplat şi cu noul guvern, Cabinetul Cîţu, care i-a înmânat portofoliul de la Sănătate lui Vlad Voiculescu, membru de frunte al USR-PLUS şi fost ministru al sănătăţii şi în Guvernul Cioloş.

0

Încă de când şi-a luat în primire noua funcţie, Vlad Voiculescu a anunţat, nu-i aşa, reformarea sistemului medical din România. Unii dintre cetăţeni probabil au şi crezut că, în sfârşit, un ministru va da startul schimbărilor doar că, deocamdată, acestea se lasă aşteptate. Până atunci însă, şubredul sistem medical a intrat într-un adevărat colaps. Pandemia devine fatală şi pentru unităţile medicale din ţara noastră şi suntem nevoiţi să asistăm la tragedii după tragedii, la evenimente nefaste care omoară oameni şi arată incompetenţa celor care au condus şi conduc destinele Ministerului Sănătăţii. Ultima dintre ele, evenimentul trist de la Spitalul ”Victor Babeş”, unde au murit trei persoane infectate cu noul coronavirus din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen, a stârnit discuţii în interiorul coaliţiei de guvernare, iar neoficial, premierul Florin Cîţu i-a cerut demisia ministrului Voiculescu. Şi nu este singurul.

Ringo Dămureanu, deputat AUR: „Probabil că el ar pleca, dar se pare că interesele din spatele său nu îi permit să se retragă când doreşte”

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) este singura formaţiune politică din Parlament care a protestat vehement, inclusiv în stradă, împotriva tuturor măsurilor luate de Ministerul Sănătăţii, în special de când a debutat pandemia, denunţând inclusiv purtarea măştilor de protecţie sau desfăşurarea orelor on-line. Dincolo de logica firavă aflată în spatele acestor revendicări, parlamentarii AUR consideră că principalul vinovat de situaţia actuală din sistemul public de sănătate este ministrul Vlad Voiculescu, căruia, pe cale de consecinţă, îi cer demisia. Mai mult decât atât, Ringo Dămureanu, deputat AUR de Dolj, consideră că însuşi Vlad Voiculescu şi-ar dori să plece, dar nu este lăsat de formaţiunea din care face parte. „Din păcate, în sistemul medical toate merg foarte prost. Atâta vreme cât avem un ministru al sănătăţii care nu poate să dovedească faptul că a făcut o şcoală, că are o facultate terminată, nu ne putem aştepta la mare lucru. Acolo, la Ministerul Sănătăţii, incompetenţa este la ea acasă. În al doilea rând, este un posibil trafic de influenţă, pentru că pe pagina Ministerului Sănătăţii sunt câteva zeci de consilieri onorifici, care au legitimaţii, intră în minister când vor, dau ordine cui vor, au intimidat personalul de acolo. Nu înţeleg ce rol au aceşti consilieri onorifici şi de ce au legitimaţii. Din păcate, nu este deloc în regulă. Ministerul Proiectelor Europene are, de asemenea, o mare vină în sensul că sunt proiecte pe care nu vor să le finanţeze sau trenează foarte mult finanţarea altora. Inclusiv pentru Spitalul de Urgenţă din Craiova este un proiect depus la începutul anului căruia nu i s-a dat curs. Până la a vorbi despre demisia domnului Voiculescu, cred, în primul rând, că nu trebuia să ajungă ministru. Probabil că el ar pleca, dar se pare că interesele din spatele său nu îi permit să se retragă când doreşte”, a declarat Ringo Dămureanu, deputat AUR de Dolj.

Alexandra Presură, deputat PSD: „Vlad Voiculescu trebuie să plece pentru toate deciziile proaste luate”

Imediat după aflarea veştii despre tragedia de la ”Victor Babeş”, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că partidul pe care îl conduce va iniţia o nouă moţiune simplă împotriva ministrului Vlad Voiculescu. Cum au apărut tensiuni inclusiv în sânul coaliţiei de guvernare, iar premierul Florin Cîţu a făcut aluzie la o demisie de onoare a „cuiva”, moţiunea simplă îndreptată împotriva lui Vlad Voiculescu va fi un adevărat test pentru alianţa dintre PNL şi USR. Aflat în prim-planul vieţii politice din cauza pandemiei, ministrul sănătăţii este unul dintre cei mai contestaţi oameni din Cabinetul Cîţu, iar Alexandra Presură, deputat PSD de Dolj, a declarat că „Vlad Voiculescu trebuie să plece pentru toate deciziile proaste luate, pentru management catastrofal, pentru că i-a minţit pe români şi pentru că îşi bate joc de oamenii care i-au votat! Evenimentele din ultimele zile sunt alte dovezi strigătoare la cer ale dezorganizării, ale perpetuării improvizaţiilor criminale, ale deciziilor proaste, ale managementului catastrofal al ministrului sănătăţii. Vlad Voiculescu este un ministru slab, care pune interesul de partid mai presus de interesul public şi sănătatea sau viaţa românilor”.

Ionuţ Stroe, deputat PNL: „Este primul responsabil pentru sănătatea publică, trebuie să îşi asume mai clar rolul de lider şi să transmită încredere”

Chiar dacă este evident că mocnesc multe neînţelegeri între liderii celor trei partide de guvernare, cel puţin până acum nimeni din interiorul alianţei PNL-USR-UDMR nu a criticat în vreun fel sau altul activitatea de la Ministerul Sănătăţii. Toţi cei care au comentat acest subiect s-au mulţumit să declare doar lucruri „de bine” şi destul de superflue, însă de înţeles, cel puţin deocamdată. În acest context, deputatul PNL de Dolj, Ionuţ Stroe, este de părere că „în primul plan trebuie să fie pacienţii, iar orice conflicte sau orgolii politice să treacă în plan secund. Este evident că Ministerul Sănătăţii trebuie să se coordoneze mai bine cu celelalte autorităţi, centrale şi locale, pentru a nu mai exista incidente neprovocate. Este primul responsabil pentru sănătatea publică şi trebuie să îşi asume mai clar rolul de lider şi să transmită încredere. Există şi aşa o presiune foarte mare pe sistemul sanitar, care nu mai trebuie dublată de disfuncţionalităţi sau neînţelegeri între lideri de instituţii”. Cât despre o eventuală demisie a ministrului Vlad Voiculescu, acesta a declarat că „menţinerea sau demiterea din funcţie pentru un membru al Guvernului este o analiză pe care o face premierul, este echipa lui şi ştie ce obiective au stabilit împreună, ori partidul care l-a propus, în acest caz USR-PLUS, va considera dacă este nevoie de o sancţiune politică sau de o susţinere în continuare”.

Daniel Gheba, deputat USR: „Ideea transformării Spitalului Foişor în unitate-suport îi aparţine secretarului de stat Raed Arafat”

O altă situaţie total nepotrivită vremurilor pe care le trăim, pentru care a fost criticat ministrul Vlad Voiculescu, a fost evacuarea bolnavilor de la Spitalul Foişor din capitală, pentru ca unitatea să devină spital-suport Covid. Imposibil de pus în practică fără ordinul semnat de Vlad Voiculescu, evacuarea celor 70 de bolnavi a stârnit multe reacţii, însă deputatul USR de Dolj, Dan Gheba, spune că aceasta a fost „ideea” secretarului de stat Raed Arafat. „Ideea transformării Spitalului Foişor în unitate-suport îi aparţine secretarului de stat Raed Arafat. El a operaţionalizat decizia în calitate de şef al DSU. De Spitalul Foişor răspunde Primăria Capitalei, condusă de Nicuşor Dan. Aici trebuie căutaţi responsabilii evenimentelor de vineri: la managerul transpartinic, la secretarul de stat din Ministerul de Interne (condus parcă tot de un liberal) şi la Primăria Capitalei (cu primar asumat de PNL). În fine, ultimul pe listă, care a contrasemnat formal ordinul lui Arafat, fără să aibă însă nicio autoritate formală asupra Spitalului Foişor, este ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu (USR PLUS)”, a declarat Daniel Gheba. Aşadar, chiar dacă semnează un ordin de evacuarea unui spital, indiferent de starea pacienţilor, un ministru, în România, poate fi complet nevinovat şi, în concluzie, nu are niciun motiv să demisioneze.

Dincolo de toate acestea, criza sistemului sanitar din România este una extrem de acută şi a fost perpetuată ani la rând, până la degradarea totală a acestuia, la care ministrul Vlad Voiculescu nu face decât să asiste ca un simplu spectator. Pe de altă parte, pandemia a arătat clar că sănătatea este „pe butuci” şi că nu dispunem de minimul necesar pentru a trece printr-o criză sanitară mai mult sau mai puţin virulentă. Zilele următoare vom afla, cu siguranţă, ce se va întâmpla cu Vlad Voiculescu. Că va pleca sau nu ministrul Voiculescu, sistemul public de sănătate din ţara noastră are nevoie urgentă de oameni responsabili, indiferent de provenienţa lor. Până se va întâmpla asta, Ministerul Sănătăţii nu va fi decât ceea ce este şi azi. Însă trist este că, mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau altul, fiecare român resimte pe propria piele lipsurile din sistemul medical.

Facebook Comments