Stadionul Tineretului ar putea renaşte sub forma unei arene multifuncţionale
Există viaţă după paragină

După foarte mulţi ani în care celebra arenă a cunoscut un puternic proces de degradare, Stadionul Tineretului din Craiova ar putea redeveni un punct de atracţie pe harta sportivă a ţării. După multe promisiuni deşarte ale precedentelor administraţii şi ameninţările fostului ministru al sportului, Ionuţ Stroe, Consiliul Judeţean Dolj a făcut primii paşi concreţi pentru transformarea bazei într-o arenă multifuncţională care să poate găzdui competiţii dedicate atât sporturilor individuale, cât şi celor de echipă. Însă de la dorinţă la putinţă e cale lungă, mai ales că un astfel de proiect are nevoie de o finanţare pe măsură. Speranţele autorităţilor judeţene şi locale se îndreaptă acum către Compania Naţională de Investiţii, pe o reţetă folosită deja la construirea Stadionului „Ion Oblemenco“.

0
sursa foto: www.liga2.prosport.ro

Inaugurat în anul 1933, în prezenţa Majestăţii Sale, Regele Carol al II-lea, la capătul unui efort investiţional care s-a întins pe o durată de 11 ani, Stadionul Tineretului din Craiova este unul dintre cele mai vechi stadioane din ţară. De acest loc se leagă şi naşterea fotbalului craiovean, arena găzduind, pentru aproape două decenii, meciurile Universităţii Craiova.
Din păcate, la fel cum s-a întâmplat cu multe baze sportive din ţară, din pricina lipsei de finanţare, dar şi a interesului pentru sport, în special în anii de după Revoluţie, Stadionul Tineretului a fost lăsat, treptat, de izbelişte.

Promisiuni peste promisiuni…

Intrat în posesia Consiliului Judeţean la începutul anilor 2000, Stadionul Tineretului a avut parte doar de… promisiuni. Aşa se face că arena a fost, pe rând, bazin olimpic, sală polivalentă, stadion de Liga I, patinoar sau chiar centru comercial. În ciuda planurilor, care mai de care mai îndrăzneţe, două decenii mai târziu arena poate fi considerată, cel mult, un fel de grădină botanică, graţie numeroaselor specii de buruieni care au invadat amplasamentul.

…şi o ameninţare directă

Ionuţ Stroe

Un punct de cotitură pare să fi fost totuşi intervenţia de la finalul anului trecut a fostului ministru al tineretului şi sportului, liberalul Ionuţ Stroe, care a ameninţat atunci că, dacă autorităţile judeţene nu vor face ceva pentru baza sportivă, ea va trece din nou în proprietatea ministerului. „Stadionul Tineretului este administrat de Consiliul Judeţean Dolj şi mi-ar fi drag ca aici să fie un stadion care să găzduiască competiţii sportive. Drag mi-ar fi să găsim soluţii pentru investiţii, pentru a reda acest stadion sportului. El a aparţinut MTS până în momentul în care, sub pretextul unei investiţii, CJ Dolj l-a solicitat în 2003. Dacă ne uităm în acea HG, sunt în stare să fac un pariu public că acolo motivul invocat de CJ Dolj este cel al modernizării, reabilitării acestui obiectiv, pentru a fi oferit sportului craiovean. Cer public CJ, şi nu este prima oară când fac asta, să pornească un amplu proces de modernizare şi de dare în folosinţă a acestui stadion. Dacă nu, vă spun sincer, eu voi fi ministrul care va iniţia o hotărâre de guvern pentru a-l recupera şi pentru a face o investiţie adevărată din partea MTS“, afirma atunci fostul ministru doljean.

Primul pas

Nu ştim cât de mult a atârnat demersul ministrului Stroe, însă, câteva luni mai târziu, iată că noua conducere a Consiliului Judeţean Dolj a făcut primul pas pentru a da o nouă viaţă fostei arene. S-a întâmplat la începutul săptămânii, când a fost organizată o consultare publică referitoare la iniţiativa instituţiei de a construi o arenă multifuncţională pe amplasamentul Stadionului Tineretului. „Atunci când pregătim o investiţie în infrastructura sportivă, cel mai corect este să purtăm discuţii cu specialişti, pentru că în acest mod putem oferi noilor noastre demersuri funcţiunile potrivite pentru înalta performanţă. Intenţionăm ca pe amplasamentul Stadionului Tineretului să realizăm o sală multifuncţională. Este un teren de care se leagă o întreagă istorie a sportului craiovean şi pe care dorim să-l menţinem dedicat sportului. Să nu uităm că pe acest stadion s-a născut şi a promovat echipa de fotbal Universitatea Craiova. Din păcate, odată cu trecerea anilor, această arenă nu a mai putut găzdui evenimente de înalt nivel, în prezent aflându-se într-un stadiu avansat de degradare.
(…) Ne-am orientat către realizarea unei structuri multifuncţionale, o arenă care să poate găzdui competiţii dedicate atât sporturilor individuale, precum ciclism, tenis, atletism, gimnastică sau scrimă, cât şi celor de echipă, cum ar fi fotbal, baschet, volei sau handbal, urmând ca din acest an să demarăm procedurile legate de realizarea studiului de fezabilitate, precum şi cele de proiectare şi construire. Un alt obiectiv important al nostru îl constituie amenajarea unui muzeu al fotbalului craiovean, care va fi înfiinţat tot la Stadionul Tineretului“, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile

Ca şi în cazul noii arene „Ion Oblemenco“, speranţele pentru finanţarea proiectului se îndreaptă către Compania Naţională de Investiţii. Sau, în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, autorităţile locale iau în calcul o asociere între CJ Dolj şi Primăria Municipiului Craiova, care să reuşească să obţină o finanţare europeneană.

„Sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani“

Prezent la eveniment, actualul ministru al tineretului şi sportului, Carol Eduard Novák, a afirmat că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani, iar investiţiile în infrastructura sportivă sunt extrem de necesare.   „În 2003, aici mi-am început cariera mea de ciclist de performanţă, pe Velodromul din Parcul «Nicolae Romanescu», care era punctul de start în Circuitul României. Iată că acum am venit aici în calitate de ministru să discutăm, deci soarta nu este întâmplătoare. Cred că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani şi că este momentul să abordăm acest domeniu puţin diferit. Atât timp cât voi fi ministru, vă garantez că voi sprijini orice activitate, orice investiţie pentru sport, indiferent de culoarea politică. Am venit aici tocmai pentru acest lucru, pentru că am găsit oameni care au iniţiative favorabile sportului. Cred că ministerul este organismul care trebuie nu doar să finanţeze, ci şi să organizeze, să ghideze şi să ajute pe toată lumea pentru a avea rezultatele internaţionale pe care le-am avut cândva.
Vreau ca în perioada următoare să punem la punct o strategie prin care copiii noştri, începând de la nivelul grădiniţei şi până la şcoli, la cluburi, la mişcarea în masă, să poată face performanţă”, a declarat Carol Eduard Novák.

Facebook Comments