Vâlcea: Cum a murit de Covid-19 medicul Ilie Bloţu

Medicul Ilie Bloţu, specialist cu mulţi ani de experienţă la Secţia anestezie terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, a murit răpus de Covid-19. Nu se vaccinase şi, înainte de a ajunge la spital, încercase să se trateze acasă cu un medicament extrem de controversat, potrivit unor surse. Soţia sa, medic primar ATI la Maternitatea din Râmnicu Vâlcea, este internată tot din cauza Covid-19 la Boli infecţioase şi este stabilă. Şi ea refuzase vaccinul. În luna august, medicul Ilie Bloţu ar fi împlinit 66 de ani. Soţii Bloţu au o fiică.

0

Doctorul  Ilie Bloţu este primul cadru  medical  de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea care îşi pierde viaţa din cauza infecţiei cu  SARS-CoV-2. Un  deces-şoc pentru comunitatea medicală vâlceană care nu înţelege atitudinea doctorului, cu atât mai mult cu cât se  afla în linia întâi a luptei  cu acest virus. Nu a dorit să se vaccineze şi, după ce s-a infectat, a rămas acasă prea multă vreme.  Surse credibile afirmă că la domiciliu şi-ar fi administrat  ivermectină,  un chimioterapic antiparazitar utilizat  mai ales în  medicina veterinară (n.r.: în România este aprobat un singur medicament de uz uman care conţine ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acnee rozacee). Aceleaşi surse spun că a refuzat şi posibilitatea să fie transferat la Institutul Matei Balş. A murit după aproape o săptămână de spitalizare  în secţia la care muncise cu profesionalism  ani şi ani. Nu avea comorbidităţi.

De neînţeles!

Ce resorturi să îl fi împins pe medicul primar Ilie Bloţu spre această atitudine? „Nu am nicio explicaţie a comportamentului doctorului Bloţu. Dar ştiu că era un om bun, un medic dedicat care îşi trata pacienţii cu dăruire. Îl cunosc din perioada în care eram stagiar şi regret enorm dispariţia sa”, spune managerul SJU Vâlcea, Dan Ponoran. „A salvat multe vieţi, dar nu s-a putut salva pe sine! Trist! Nu s-a vaccinat. Şi încă mai sunt câteva cadre medicale (nu doar medici) reticente. Poate că înţeleg acum, chiar şi puţinii colegi de-ai dumnealor, că nu există invincibilitate”, au comentat pe reţelele de socializare apropiaţi ai săi.

Managerul Ponoran: „60% dintre salariaţii SJU Vâlcea s-au vaccinat , listele continuă”

Potrivit medicului Ponoran, 60% dintre salariaţii SJU Vâlcea s-au vaccinat deja şi, săptămânal, se fac  liste cu alţii care doresc să fie vaccinaţi. „Din 1.800 de angajaţi ai spitalului, s-au vaccinat până acum circa 1.000. Aproximativ 400 au făcut boala, dar şi o parte a acestora s-au vaccinat ulterior. Însă listele continuă. Astăzi, 6 aprilie, am trimis o listă cu 30 de persoane care vor să se vaccineze. Facem săptămânal astfel de liste. După cum se ştie, vaccinarea cadrelor medicale nu este obligatorie în România. În alte ţări a devenit obligatorie”, a precizat Dan Ponoran. El a mai declarat că vaccinarea a scăzut incidenţa de îmbolnăvire în mod substanţial în instituţia medicală pe care o conduce: ” Din februarie până acum cazurile de infectare la angajaţii spitalului au scăzut cu 90% şi nu mai avem focare”. 

Facebook Comments