USR-ul, „calul troian” din cabinetul Cîţu

0

Indiferent din ce colţ al scenei politice ai privi, se vede din ce în ce mai clar faptul că USR este o componentă distructivă în actul de guvernare. O cutie politică goală, cu ambalajul în culori frumoase, cameleonice, dar înşelătoare şi lipsite de profunzime. De caracterul „îndoielnic” al USR ne-am lămurit destul de repede în ultimele luni, pentru că, în cazul lor, este evident că diferenţa de la vorbe la fapte este uriaşă.
Dar noi, românii, suntem obişnuiţi din guvernările anterioare să fim păcăliţi în campaniile electorale („deşteptul promite şi naivul trage nădejde”) aşa că, în prezent, dacă ar fi doar neseriozitatea… „mai treacă meargă”. Însă lucrurile sunt mult mai grave decât atât. Rând pe rând, toate valorile asumate în campania electorală de USR de pe poziţii de centru dreapta sunt călcate în picioare de reprezentanţii săi în Guvern şi în Parlament. O vorbă românească spune că ,,dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii”. Cam aşa se întâmplă şi în coaliţie în prezent, victima fiind Partidul Naţional Liberal! Şi argumentez cu numai patru exemple:

1) Ministrul justiţiei, membru USR-PLUS, anunţă că „a existat o consultare publică consistentă” referitoare la modificările legilor justiţiei. Numai că liderul PNL, Ludovic Orban, „toarnă gaz pe foc” când declară exact contrariul;

2) Zilele trecute, un deputat USR  critica în termeni duri măsurile restrictive (numindu-le „bâlci”) luate de guvernul din care şi USR face parte, alături de PNL;

3) Conflictele dintre PNL Sector 1 (care acuză ilegalităţi în proiectul de buget) şi primăriţa USR-PLUS, Clotilde Armand, par că nu se mai termină;

4) Şirul conflictelor din Guvern (majoritatea derulate în spaţiul public) continuă cu  ministrul Vlad Voiculescu protagonist. În doar trei luni şi jumătate de mandat putem enumera: tensiuni cu Valeriu Gheorghiţă de la început, divergenţe cu ministrul educaţiei, Cîmpeanu, pentru regulile din şcoli, replici dure cu premierul Florin Cîţu pe tema paturilor ATI.

Este normal şi, până la un punct, chiar benefic şi constructiv să mai existe unele  divergenţe. Este omenesc să mai fie chiar şi „împunsături” sau „tonalităţi mai ridicate” în cadrul coaliţiei, dar respectând cumva ceea ce ar spune englezii „What happens here, stays here!” Dar, probabil, îşi ştiau ei, usr-iştii, „hibele” de vreme ce au ezitat în 2019 să intre la guvernare, după ce guvernul Dăncilă căzuse.
Incompetenţa şi iresponsabilitatea USR în sectoarele cheie ale guvernării vor crea daune mari societăţii româneşti. Iar costurile politice vor fi decontate, într-o mare parte, de liberali. PNL riscă, din cauza USR, să fie etichetat, alături de această formaţiune, ca Dreapta Distructivă în România.

Tot mai limpede se vede câtă nevoie era de un partid al Dreptei Constructive, aşa cum este Partidul Mişcarea Populară, profund ataşat valorilor naţionale, cu oameni politici serioşi şi echilibraţi, în stare să fie parteneri loiali în actul de guvernare şi creatori performanţi de politici publice!

Facebook Comments