Ionuţ Stroe, PNL: Ce facem după 1 iunie?

0

„Ce faci când se termină pandemia?”, „Unde vrei să mergi?”, „Pe cine vrei să vizitezi prima oară?”, „Ce-ai vrea să uiţi din pandemia asta?” – Ne-am pus unii altora întrebările astea de nenumărate ori, cu speranţă şi aşteptând un semn că va fi mai bine. Poate tocmai de aceea anunţul de luni al premierului Florin Cîţu, că 1 iunie poate fi începutul revenirii la o viaţă mai aproape de normalitate, oferă un plus de optimism. Un optimism moderat, dar de care avem nevoie în aceste zile când spitalele sunt pline în toate marile oraşe, când s-a ajuns la limita ATI, când trebuie să ne dozăm şi mai bine răbdarea în faţa unor noi măsuri de protecţie.
Economia şi românii au nevoie de cât mai multă predictibilitate şi, de aceea, este de salutat că ministerele şi structurile mediului de afaceri se aşază la masă pentru a „desena” ce va fi după 1 iunie. E timpul să ne pregătim.
Avem nevoie toţi de această schiţă de parcurs, fie că vorbim de oamenii care merg la muncă, la birou, fie că vorbim de industria ospitalităţii, de spectacole şi evenimente culturale, de concerte, de meciuri pe stadioane ori de vacanţele noastre sau de simplul mers la magazin.
Este foarte bine să vedem ambele feţe ale situaţiei de azi: suntem în al treilea val al pandemiei şi numărul mare de decese ne întristează, dar există, iată, un orizont. Iar pentru ambele, pentru a face faţă şi pentru a ieşi la liman, totul depinde doar de ce facem fiecare dintre noi.
Până în iunie, putem avea peste o treime din adulţii din România vaccinaţi. Iar până în august există cantitatea de vaccin la dispoziţie, condiţiile organizatorice şi resursele materiale pentru a atinge ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate. Este o şansă pe care românii nu au voie să o rateze.
Cu siguranţă 1 iunie nu va fi un simplu buton de „on/off” care ne va aduce deodată acolo unde am dori. Iluziile nu sunt bune şi pot fi costisitoare.
Depindem toţi unii de alţii, de voinţa de a respecta regulile, de cât de repede ajungem să ne vaccinăm şi de cât îi mobilizăm şi pe cei din jurul nostru să o facă. Spuneţi-le mereu prietenilor şi cunoscuţilor voştri că singura cale de a termina pandemia este să ne vaccinăm cât mai mulţi şi cât mai repede.

Ionuţ Stroe, deputat PNL de Dolj, publică periodic o rubrică-editorial şi comentariu în săptămânalul nostru.

Facebook Comments