UE, de la mână pân’la gură

0

Revine în spaţiul european chestiunea produselor alimentare cu dublu standard. Al produselor sănătoase, comercializate în ţări uşor de intuit, şi al celor care ameninţă „siguranţa cetăţeanului”. Cel puţin aşa consideră preşedintele InfoCons, Sorin Merlea: „Atitudinea pe care o avem la nivel de ţară e total greşită, pentru că aici nu discutăm de orice produse, ci discutăm de mâncare, deci punem în pericol siguranţa cetăţeanului. Să nu uităm că suntem o ţară fruntaşă la numărul de îmbolnăviri de cancer şi aici un cuvânt greu de spus îl are şi alimentaţia. Drept urmare, autorităţile sunt obligate să monitorizeze şi să combată fenomenul de dublu standard”. E mai mult decât siguranţa cetăţeanului, prin care se poate înţelege şi afişul lipit de pereţii unei clădiri „Atenţie, cad ţurţuri!” Prin contrafacerea unor produse alimentare e în joc sănătatea cetăţeanului, prin asta viaţa lui (nu vreau să cred, conspiraţionist, că mafia produselor alimentare care atentează la sănătatea oamenilor e pe mână cu mafia transfrontalieră a medicamentelor). Un raport al Comisiei Europene pentru ştiinţă şi cunoaştere atestă că numai 23% din produsele alimentare comercializate au etichete identice şi aceeaşi compoziţie. Se prea poate ca „numai 23 la sută” să nu fie priceput cum trebuie şi atunci o întoarcem: 77% din produsele alimentare comercializate au etichete identice, dar altă compoziţie. Citeşti crenvurşti de calitate superioară şi dai peste şase E-uri. Şi aşa cum sună o reclamă comercială, „asta nu e totul”. Raportul a avut în vedere evaluarea a 1.380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenind din 19 state membre. Nu şi din România, nu şi din alte şapte state membre uitate de la mână pân’ la gură. Se vede treaba că europarlamentarii aleşi pentru a ne proteja şi de genocidul adiacent îşi umflă burţile după alte reţete. Mai spune raportul că procentul produselor fabricate în dublu standard nu este de neglijat. Fabricate! Aici s-ar deschide un alt capitol, dintr-un alt raport, al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dacă aţi auzit de ea, despre comercializarea legumelor şi fructelor, proaspete, cum recomandă nutriţionistul. Aduse din ţări îndepărtate, de pe alt continent, care nici în vis nu pot fi membre ale Uniunii Europene, sau din ţări mai apropiate, dar tot străine de Bruxelles. Se impun, deci, precizează Comisia Europeană, analize de la caz la caz întru depistarea practicilor înşelătoare interzise în temeiul legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor. Preşedintele InfoCons vine cu o propunere, dacă vi se pare că nu tot ce se comercializează e hrană sănătoasă: „Publicul poate combate fenomenul de dublu standard prin boicotarea produselor cu probleme. Simplu, să le lase pe rafturi”.  

Facebook Comments