Bugetul Craiovei, în dezbatere publică
Edilii, cu robotul în piscină şi pomul la tomograf

Mai-marii primăriei şi-au numărat banii imaginaţi în conturi şi au făcut ordinul de împrăştiere pe acest an. Proiectul de buget al Primăriei Craiova a fost postat în urmă cu câteva zile pe portalul de internet al municipalităţii, fiind lăsat în consultare publică până pe data de 8 aprilie, documentul urmând a fi aprobat probabil într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal.

0

În ton cu restricţiile impuse de pandemie, craiovenii sunt îndemnaţi să facă sugestii cu privire la cheltuirea banului public utilizând formularul online  de pe site-ul primăriei, existând însă şi posibilitatea depunerii acestora în sistem clasic. „Primăria municipiului Craiova a iniţiat procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, pentru Bugetul de venituri şi cheltuieli al Municipiului Craiova pe anul 2021. Persoanele interesate pot trimite sugestii/observaţii, până la data de 08.04.2021, utilizând formularul de mai jos sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetăţeni, str. A. I. Cuza nr. 7”, se arată în postarea edililor.

Venituri de 788 de milioane de lei

Proiectul de buget arată o estimare a veniturilor din vistieria locală de 788,9 milioane de lei noi pentru 2021, cu peste 100 de milioane de lei mai mult decât prevedea bugetul adoptat anul trecut. Aproximativ un sfert din sumă este pusă direct pe seama contribuabililor craioveni, edilii apreciind că vor încasa din taxe şi impozite locale nu mai puţin de 172 de milioane de lei noi. Cea mai consistentă sursă de venituri o reprezintă însă cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru acest an fiind prevăzute a ajunge în conturile primăriei 312 milioane de lei noi. Edilii mai aşteaptă şi cote defalcate din TVA, de câteva zeci de milioane de lei, precum şi 169 de milioane de lei de la UE, prefinanţări şi rambursări pentru plăţile efectuate în exerciţiul financiar 2014-2020. 76 de milioane de lei noi sunt, de asemenea, la dispoziţia edililor, din economiile înregistrate din bugetul pe anul trecut.

283 de milioane de lei pentru investiţii

La capitolul cheltuieli trebuie spus că banii alocaţi secţiunii de funcţionare reprezintă aproximativ două treimi din bugetul total, nu mai puţin de 503 milioane de lei noi fiind destinate menţinerii în funcţiune a aparatului municipal, cu tot cu instituţiile şi unităţile din subordine. Secţiunea de dezvoltare, cea din care sunt finanţate investiţiile primăriei, primeşte restul de 283 de milioane de lei noi. Aproximativ zece la sută din totalul cheltuielilor de funcţionare sunt destinate asigurării salariilor angajaţilor municipalităţii, 45,5 milioane pentru cei din aparatul primăriei, plus 4,4 milioane pentru cei de la Direcţia de evidenţa persoanelor.

33 de milioane de lei pentru Poliţia Locala

Alte 33 de milioane de lei noi sunt rezervate în proiectul de buget municipal pentru cheltuieli de „ordine publică şi siguranţă naţională”, cu ale cuvinte pentru funcţionarea poliţiei locale a municipiului Craiova, în cadrul căreia activează aproximativ 300 de agenţi. 47 de milioane de lei sunt alocate capitolului bugetar Sănătate, sumă împărţită relativ egal între cheltuielile de funcţionare şi cele de dezvoltare, iar 133 de milioane de lei sunt rezervate învăţământului, unde 97 de milioane de lei sunt destinate cheltuielilor de dezvoltare, cu titlu de cofinanţare a unor proiecte europene. O secţiune consistentă din buget este direcţionată către capitolul transporturi, peste 212 milioane de lei noi, unde sunt prognozate a fi investite în străzi 40 de milioane de lei şi o sumă aproape la fel de mare în contul subvenţionării diferenţelor de tarif, în timp ce 128 de milioane de lei noi sunt rezervate proiectelor de dezvoltare.

Rocada parcărilor, robotul piscinelor şi tomograful pomilor, pe lista de investiţii a primăriei

Planul de investiţii al primăriei pe anul în curs cuprinde un sortiment divers de cheltuieli, de la reparaţii şi reabilitări de străzi şi pasaje rutiere, la aparate şi echipamente destinate celor două stadioane din ograda primăriei, achiziţii de autoutilitare şi autobasculante, licenţe IT sau toalete ecologice. De pe lista de investiţii a dispărut însă una dintre parcările supraterane anunţate încă de anii trecuţi, cea planificată a fi realizată în faţa Parcului «Nicolae Romanescu». Rămâne proiectul de parcare supraterană de pe strada Fraţii Goleşti, acompaniată de unul similar în „zona Piaţa Centrală”, mai precis pe locul actualei parcări din Piaţa Mare. Edilii au mai prevăzut 244.000 de lei pentru achiziţia de „băncuţe smart wi-fi” în acest an şi, tot la capitolul high-tech, 61.000 de lei pentru „achiziţie robot piscină”, pentru Direcţia baze sportive, direcţia care se ocupă printre altele de waterpark primind de asemenea în bugetul pe 2021 şi bani pentru un aspirator mobil, tot de piscină. 424 de mii de lei sunt rezervaţi pentru „amenajarea unui perete verde vertical”, proiectul-pilot derulat la Şcoala «Mircea Eliade». Tot în domeniul verde, edilii şi-au rezervat în bugetul local şi 155 de mii de lei pentru un „tomograf inspecţie stare de sănătate copaci”. Este vorba despre un aparat destinat să descopere arborii putrezi sau găunoşi, în pericol de prăbuşire, prin metode neinvazive. Asta după ce ultima operaţiune în materie a primăriei a declanşat în această primăvară, pe Calea Bucureşti, proteste din partea craiovenilor şi a autorităţilor de mediu.

Facebook Comments