Soluţii urgente, ci nu vânare de vânt!

„E mai aproape pielea decât cămaşa", spune un vechi proverb românesc, dar care descrie atât de bine situaţia în care ne aflăm astăzi, şi anume că Frica de Foame este mai MARE decât Frica de Covid!

0

Protestele din mai multe oraşe ale ţării, printre care şi cele din Craiova (aseară au ieşit în stradă câteva mii de craioveni), arată faptul că oamenilor „le-a cam ajuns cuţitul la os”. La prima vedere, „picătura care a umplut paharul” ar fi înăsprirea restricţiilor şi limitarea libertăţilor. Dar, de fapt, oamenii au ieşit în stradă mai degrabă pentru că se tem mai mult de foame şi de sărăcie decât de tulpini ale virusului Covid-19 de „naţionalităţi diferite” (chineză, britanică, australiană, şi care or mai fi). Mulţi dintre ei şi-au pierdut locurile de muncă, HORECA s-a prăbuşit dramatic, foarte mulţi nu-şi mai pot achita datoriile pentru creditele la bănci şi au ajuns în situaţia de nu mai avea ce pune pe masa copiilor. Situaţia nu este una deloc „roză”, ba chiar aş spune că este explozivă şi poate degenera imprevizibil şi necontrolat într-un ritm rapid. Am stat de vorba cu mulţi craioveni sau doljeni aflaţi într-una din situaţiile deznădăjduite, amintite mai sus. Toate discuţiile aveau o valenţă comună: statul în casă şi restricţiile, oricât de dure ar fi ele, poate te scapă de Covid, dar nu te scapă de datorii… te poţi feri de Covid, dar nu te poţi feri de foame! Într-o ţară normală, cei care ne conduc ar trebui să fie primii care respectă regulile, pentru că ştim cu toţii câtă forţă are „puterea exemplului”. Dar, la noi, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate de “boşi” (dacă nici ministrul sănătăţii nu poartă mască în spaţiu public, dacă se fumează şi se bea în cele mai „înalte” birouri, dar şi în cele mai mici, ca de exemplu biroul primarului din Greceşti-Dolj) şi respectate de „norod”.

A trecut un an de pandemie cu tot „alaiul” de carantinări, izolări şi restricţii care mai de care mai dure, dar nu există speranţa, nu se vede luminiţa de la capătul tunelului. În acest ceas, poate cel din urmă al acestei guvernări, trebuiesc impuse rapid măsuri sociale şi economice în sprijinul celor mai afectaţi de efectele pandemiei. Parcă aşa se lăuda, „mai an”, guvernul PNL, cu măsuri economice şi sociale care mai de care mai încurajatoare, nu?
Peste tot în lume e pandemie, dar guvernele adoptă şi măsuri sociale, economice, venite în sprijinul populaţiei şi antreprenorilor, iar restricţiile şi  regulile sunt respectate în aceeaşi măsură de toţi, „de la vlădică la opincă”.

Poate vor înţelege şi cei din guvern (care de-abia „se mai ţine pe picioare” de-atâtea certuri între „fraţii vitregi”: PN(a)L-işti şi cei PLUS(minus)-eristi), acum în cel de-al doisprezecelea ceas, că se impun soluţii urgente şi nu „vânare de vânt” sau „plantări de copăcei” la Dăbuleni!
Şi pentru că anul 2021 a fost decretat „Anul Tudor Vladimirescu”, să ne reamintim şi să le reamintim domnilor (vremelnic) guvernanţi că: „Ţara e a poporului şi nu a tagmei jefuitorilor!”

Facebook Comments