Managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova a participat la protestul împotriva măsurilor pentru combaterea pandemiei
Niculina Stoican, artista anti-mască

În vreme ce secţiile ATI ale spitalelor din ţară sunt pline, iar sute de bolnavi de Covid-19 se sting zilnic în aşteptarea unui pat care nu mai vine, câteva zeci de mii de români au protestat, la începutul acestei săptămâni, împotriva măsurilor pentru combaterea pandemiei impuse de autorităţi. Printre ei s-a aflat şi consilierul judeţean PSD Niculina Stoican, care ocupă şi poziţia de manager al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova. Artista nu s-a mulţumit doar să fie prezentă, ci a transmis evenimentul pe pagina sa de socializare. Ba chiar, extrem de impresionată de „atmosfera“ din stradă, a şi cântat de vreo două ori, acompaniată fiind de doi colegi.

0

Într-o perioadă critică, în care numărul deceselor provocate de Covid-19 creşte alarmant, iar sistemul sanitar pare, pentru prima oară, că se apropie de limită, România este cuprinsă de boala protestelor. Alimentat de stângăciile unui guvern fricos şi ajutat să se împrăştie pe reţelele de socializare, „virusul protestelor“ s-a manifestat, pe alocuri chiar violent, în numeroase oraşe ale ţării. Mii de oameni, uniţi de furia împotriva măştilor, a restricţiilor sau chiar a medicilor, au ieşit pe străzi cu diverse solicitări sau, pur şi simplu, pentru oportunitatea de a înjura pe cineva, preferatul mulţimii fiind, de departe Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Lung e drumul Gorjului…

Un astfel de protest a avut loc şi la Târgu Jiu, acolo unde câteva sute de persoane s-au plimbat, preţ de câteva zeci de minute, pe arterele principale ale oraşului. Printre manifestanţii care s-au remarcat, ce-i drept, în mediul virtual, a fost şi cunoscuta interpretă de muzică populară Niculina Stoican, în prezent consilier judeţean din partea PSD şi managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova. Însoţită de doi colegi de breaslă, artista a transmis în direct pe pagina sa de socializare participarea la eveniment.
„Libertate. Uite ce-i încolo frate, câţi sunt! Suntem mii de oameni. (…) Suntem la Tg. Jiu. Aici suntem mii de oameni. Ăsta este adevărul, suntem mii de oameni. Nu zeci, nu sute, suntem mii de oameni“, le spune artista oamenilor care o urmăreau.
După aproape o jumătate de ceas de plimbare pe arterele oraşului de pe malul Jiului, Niculina Stoican a ţinut să transmită şi un mesaj: „Noi suntem la Tg. Jiu. Aici au fost mii de oameni şi sunt în continuare şi probabil că se vor plimba prin tot oraşul. Am mers prin centrul oraşului, de la statuia lui Tudor Vladimirescu până la Liceul Tudor şi spre Casa de Cultură. Am transmis toată energia noastră bună şi cineva trebuie să ne audă şi să reglementeze nişte lucruri de aşa natură încât să fim puşi la adăpost şi cu sănătatea şi să ne putem continua şi vieţile. Să avem nişte reguli care să fie clare, care să ne ajute şi care să ne lase să muncim şi să trăim. Fiecare dintre noi avem familii. Unii trăiesc chiar foarte foarte greu, iar regulile pe care încearcă să le impună nu au nicio logică. Ne dorim foarte mult să fie bine, să aibă grijă de noi din punct de vedere medical, dar nu aşa.
Noi, de la Tg. Jiu vă spunem tuturor sănătate şi să avem curaj, să trecem peste toate cu bine!“
La final, probabil atinsă de momentul cu valenţe festive, artista a cântat, alături de cei doi colegi, câteva versuri din melodia „Lung e drumul Gorjului“.

„Alergică“ la mască

Prezenţa Niculinei Stoican la un protest împotriva măsurilor pentru combaterea pandemiei nu este însă o surpriză, artista afişând constant o atitudine sfidătoare la adresa deciziilor autorităţilor. Consiliera PSD a evitat pe cât posibil purtarea măştii, chiar şi atunci când ar fi trebuit să o facă. Dovadă stau fotografiile postate chiar de artistă de la ziua sa de naştere când, în ciuda interdicţiilor, şefa Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ a sărbătorit alături de colegi fără distanţare socială ori mască.

Un manager exaltat, un altul disperat

În timp ce managerul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ Craiova, Niculina Stoican, sărbătorea în stradă „curajul“ câtorva mii de conaţionali de a se ridica împotriva „tiraniei medicale“, un alt manager încerca disperat să atragă atenţia că lucrurile sunt dramatice. Este vorba despre Laurenţiu Ivanovici, şeful Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, care a postat pe propria pagină de socializare mai multe imagini cu pacienţi internaţi la secţia ATI a celui mai mare spital din Oltenia.

Alături de fotografiile cutremurătoare, acesta a pus şi un mesaj: „Unii dintre cei care protestează acum împotriva purtării măștii, vor ajunge la spital… Unii vor scăpa ușor, alții nu… Unii vor ajunge în ATI, alții vor alege să se trateze acasă… Unii vor supraviețui, alții, nu…(pentru că ajung prea târziu la un spital, când nu se mai poate face nimic)…  Unii vor înțelege că era bine să poarte masca, alții nu vor înțelege nici atunci…  Unii vor afla că există COVID, alții nu…
Cam asta este… Până atunci, purtați masca de protecție… o să ne fie mai bine! Tuturor!“.

Facebook Comments