Indiscret în Oltenia a acţionat în judecată primăria Malu Mare pentru încălcarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public
„La cremenal, coniţă!”

În timp ce în campania electorală promitea în stânga şi în dreapta că va fi un model de transparenţă, primarul comunei Malu Mare, Adela Gherghe, face exact invers de când a preluat mandatul. Probabil deranjat în interesele sale personale mai mult sau mai puţin legitime, controversatul edil al uneia dintre cele mai importante comune din apropierea Craiovei a refuzat să răspundă la o solicitare în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Indiscret în Oltenia i-a solicitat Adelei Gherghe, în urmă cu mai bine de doua luni, mai multe informaţii privind câteva contracte de achiziţii publice realizate de Primăria Malu Mare la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, însă nici până în prezent nu am primit un răspuns. Cum încălcarea legilor trebuie sancţionată atunci când vine vorba de politicieni cu funcţii în administraţia locală şi de cheltuieli dubioase din banii publici, ne-am adresat instanţei de judecată pentru a obliga edilul de Malu Mare să respecte legea şi să pună la dispoziţia opiniei publice informaţiile solicitate de publicaţia noastră.

0

Câştigând surprinzător alegerile pentru funcţia de primar al comunei Malu Mare, Adela Gherghe promitea solemn concetăţenilor că legea va domni în instituţie pe toată perioada mandatului său. În goana sa după voturi şi mânată de la spate de situaţia sa financiară absolut dezastruoasă, „domniţa“ liberală a bătut la toate porţile comunei şi a spus fiecăruia în parte ceea ce a vrut fiecare să audă. Printre altele, „pionieresc“, şi-a luat angajamentul că va pune „STOP“ risipei banilor publici, va transparentiza activitatea instituţiei şi va opri definitiv angajările „pe sprânceană“, care deveniseră cutumă în primărie.

Ne vedem la tribunal!

Evident, la scurt timp după ocuparea fotoliului de primar, Adela Gherghe a uitat complet ce promisese în urmă cu câteva luni şi a început un amplu proces de cheltuire „judicioasă“ a banului public. Peste noapte, s-au întocmit referate de necesitate cu privire la diverse achiziţii, unele dintre ele atrăgând în mod special atenţia având în vedere sumele alocate şi firmele care urmau să furnizeze produsele sau serviciile. Din acest motiv, pe 28.01.2021, în temeiul Legii 544/2001, act normativ care reglementează accesul liber al cetăţenilor şi mjloacelor media la informaţiile de interes public, am solicitat instituţiei conduse de Adela Gherghe să ne pună la dispoziţie o copie după contractul de deszăpezire încheiat, din informaţiile noastre, în luna decembrie a anului trecut, solicitând, totodată, să ne comunice şi valorile unor astfel de contracte pe vremea fostului edil al comunei, Ilie Dodocioiu. O altă informaţie de interes public pe care am solicitat-o Adelei Gherghe a fost cea cu privire la contractele semnate în ultimele opt luni de zile cu firma SC GEALPRO Computers SRL, având în vedere faptul că surse din cadrul instituţiei ne declaraseră, sub protecţia anonimatului, că această societate comercială a livrat diverse bunuri, de la calculatoare la dezinfectanţi, primăriei, iar patronul societăţii este unul dintre apropiaţii Adelei Gherghe. În final, i-am solicitat primarului să ne comunice dacă şi câte studii de fezabilitate au fost contractate de primărie odată cu preluarea mandatului.

Cetăţenii din Malu Mare, revoltaţi, vor demiterea Adelei Gherghe

Dovedind că este străină de valorile liberale pe care le clama în campania electorală de anul trecut, Adela Gherghe a ales să ignore cu desăvârşire solicitarea noastră legitimă din punct de vedere legal şi nu numai. Astfel că, la aproape două luni după înregistrarea cererii, nu am primit niciun răspuns din partea primăriei. Cum era firesc, ne-am adresat Tribunalului Dolj printr-o acţiune în care solicitam să oblige primăria să ne pună la dispoziţie informaţiile publice solicitate, demers care urmează a se judeca începând din această lună. Dincolo, însă, de acest aspect, remarcăm reaua voinţă de care dă dovadă această persoană aflată vremelnic în funcţia de primar faţă de interesul legitim al cetăţenilor comunei Malu Mare de a fi informaţi corect cu privire la cheltuirea banului public. Poate că aşa se explică şi inflaţia de doritori în a semna pentru declanşarea unui referendum pentru demiterea Adelei Gherghe din funcţia de primar. Procedura a fost declanşată în urmă cu câteva săptămâni, iar până în prezent, conform unor surse bine informate, peste 1.500 de cetăţeni cu drept de vot ai comunei din toate satele aparţinătoare deja şi-au dat acordul.

Facebook Comments