Deputatul Cazan: „Fermierii vor obţine credite avantajoase mai devreme decât anul trecut”

Deputatul vâlcean Laurenţiu Cazan anunţă că anul acesta convenţia care le permite fermierilor acces la creditare a fost transmisă spre consultare către instituţiile bancare şi nebancare încă de pe 8 martie, adică cu două luni mai devreme decât anul trecut.

0

„Astfel, fermierii români vor putea obţine credite avantajoase pentru a-şi dezvolta afacerile, prin intermediul măsurilor de mediu şi climă implementate de APIA. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenţii a crescut anul acesta de la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA până la 90% din această valoare. În plus, APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverinţelor, întrucât tot fluxul de lucru s-a mutat în mediul electronic”, potrivit unui comunicat de presă al parlamentarului PNL. 

„Fermierii pot transmite electronic centrelor locale sau judeţene ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinţei. Mai apoi, APIA va analiza solicitarea, va emite adeverinţele şi le va transmite online către bancă. În acest fel este limitată interacţiunea fizică, fapt extrem de important în condiţiile pandemiei. În plus, fermierii nu mai sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri între agenţia APIA şi bancă pentru obţinerea unui credit, având mai mult timp la dispoziţie pentru a se ocupa de business-ul lor. Mai mult, fermierii vor putea obţine credite avantajoase din punct de vedere al dobânzilor şi comisioanelor prin intermediul măsurii 14 – Bunăstarea animalelor, pachetul a) porcine sau b) păsări. Şi valoarea acestui credit a crescut în 2021 faţă de 2020, de la 75% la 85 % din suma înscrisă în adeverinţa cuvenită beneficiarului pentru plăţile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2021. În anul 2020, APIA a eliberat 178 de adeverinţe pentru această măsură pentru o valoare de peste 52 milioane de euro. În 2021 valoarea va creşte considerabil, astfel că mai mulţi fermieri vor putea investi în fermele lor”, a precizat  Cazan.

Facebook Comments