Vâlcea: Niciun loc la terapie intensivă, bolnavii de Covid-19 vor fi duşi la alte spitale din ţară

Secţia anestezie terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea nu mai poate primi pacienţi cu forme grave ale infecţiei cu SARS-CoV-2 întrucât toate locurile sunt ocupate, potrivit conducerii acestei unităţi. SJU Vâlcea a raportat marţi, 23 martie, 16 persoane internate la ATI, ceea ce înseamnă capacitatea maximă.

0

Medicul Dan Ponoran, managerul SJU Vâlcea, a declarat  că  în situaţia în care toate paturile ATI pentru bolnavii de Covid-19 sunt ocupate, singura soluţie este redistribuirea cazurilor noi în alte spitale din ţară: ”În acest moment, nu mai avem locuri. Dacă mai apare un caz, se anunţă Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) şi i se găseşte loc în ţară”.
Dan Ponoran a precizat că actualmente la ATI există 12 locuri pentru pacienţii pozitivi şi patru pentru suspecţi, toate fiind ocupate. Marţi, 23 martie, rata de infectare în judeţul Vâlcea a fost de 2.68, la un procent distanţă de media naţională pe ţară (3.68).

În spitalele din Vâlcea sunt internate 230 de persoane infectate

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, pe teritoriul judeţului Vâlcea, de la începutul pandemiei, au fost confirmate 13.569 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi 238 decese. „În prezent, în unităţile sanitare dedicate din judeţul Vâlcea se află internate 230 de persoane cu Covid-19, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 25 sunt asimptomatice şi cu forme uşoare ale infecţiei, 189 au forme medii şi 16 sunt internate în secţia ATI. În acest moment, în judeţ există  17 focare de SARS-CoV-2 în centre rezidenţiale, la agenţi economici, unităţi de învăţământ, o unitate sanitară şi în cadrul instituţiilor publice.
Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 7.843 din cele internate în unităţi sanitare de la începutul pandemiei. Recomandăm cetăţenilor precauţie, evitarea spaţiilor aglomerate şi a deplasărilor inutile, spălarea/dezinfectarea cât mai frecventă a mâinilor şi purtarea măştii de protecţie”, subliniază conducerea DSP.

Au  fost realizate 87.182 de teste

„În judeţ, în baza definiţiei de caz, a protocolului medical şi a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată au fost  realizate 51.836 de teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportărilor laboratoarelor de analize, au fost recoltate, în regim screening şi contracost, 35.346 de teste în vederea identificării virusului SARS-CoV-2. În total au fost realizate 87.182 de teste în judeţul Vâlcea.

Reamintim cetăţenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaţionalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Precizăm totodată că, pentru obţinerea de informaţii legate de COVID-19 şi de măsurile care se aplică în această perioadă, puteţi apela următoarele numere de telefon, puse la dispoziţie de către Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea:

  • CALL CENTER – 021 414 44 50 – program luni – duminică 08:00 – 22:00;
  • 0758 061 438 (disponibil non-stop);
  • 0250 747 720 cu  program de funcţionare:  luni – joi  08:30- 16:30 şi vineri  08:30– 14:00”, conform DSP Vâlcea.

14 centre de vaccinare

În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din judeţul Vâlcea, demarată în data de 4.01.2021, au fost vaccinate până în prezent 27.008 persoane (atât din etapa I –  personal medico-sanitar, cât şi din etapa a II-a dedicată persoanelor cu vârsta peste 65 ani, persoanelor cu afecţiuni cronice şi personalului din domenii de activitate esenţiale).

Numărul total al dozelor de vaccin anti COVID-19 administrate (atât la doza nr. 1 cât şi la doza nr. 2) este de 39.667, dintre care 32.693sunt doze de vaccin Pfizer BioNTech, 2.698 sunt doze de vaccin Moderna şi 4.276 sunt doze de vaccin AstraZeneca.

Etapa a  doua  a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a început în judeţul Vâlcea în data de 16.01.2021, în prezent fiind operaţionale 14 centre de vaccinare din judeţ: cinci centre în municipiul Râmnicu Vâlcea (sala de sport a Liceului Tehnologic Forestier, sala de sport a Şcolii Gimnaziale «Anton Pann» (2 centre), sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 10 şi sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 5 – centru de vaccinare cu vaccin AstraZeneca), un centru în municipiul Drăgăşani (sala de sport a Liceului Tehnologic «Brătianu»), un centru în oraşul Bălceşti (sala de sport situată pe strada 1 Decembrie, nr.39), un centru în oraşul Brezoi (în cadrul Spitalului Orăşenesc Brezoi), un centru în orasul Horezu (sala de sport a Liceului «Constantin Brâncoveanu), un centru în oraşul Berbeşti (în cadrul Liceului «Preda Buzescu»), două centre în oraşul Calimănesti (în cadrul campusului şcolar al Liceului Tehnologic – un centru de vaccinare cu vaccin AstraZeneca şi un centru de vaccinare cu vaccin Pfizer BioNTech) şi două centre în comuna Budeşti, satul Ruda (în cadrul Căminului cultural – un centru de vaccinare cu vaccin AstraZeneca şi un centru de vaccinare cu vaccin Pfizer BioNTech). De asemenea, în cadrul centrelor de vaccinare deschise până în prezent sunt şi 3 echipe mobile care vaccinează persoanele din centrele rezidenţiale publice şi private, precum şi persoanele cu dizabilităţi (imobilizate) care au solicitat vaccinarea”, a mai precizat DSP.

Facebook Comments