„Descinderea“ premierului s-a desfăşurat după sloganul „pe repede-nainte“
Vizita lui Cîţu la Craiova – jurnalul unui premier grăbit

La trei luni de la învestirea în funcţie, Florin Cîţu a vizitat, pentru prima oară în calitatea de premier, Cetatea Banilor. Evenimentul, anunţat cu doar o seară înainte, s-a desfăşurat în pas alergător, Cîţu „ricoşând“ practic din locaţie în locaţie: de la Colegiul „Carol I“, la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, la Batalionul 26 Infanterie şi apoi la Palatul Administrativ Dolj. Ultimul obiectiv de pe „ordinea de zi“ a fost şantierul tronsonului I al Drumului Expres Craiova - Piteşti, acolo unde însă, probabil pentru a fi în ton cu stadiul lucrărilor, a ajuns cu mare întârziere.

0

Anunţată „din scurt“, vizita premierului Florin Cîţu a semănat mai mult cu o cursă contracronometru, şeful Guvernului încercând, probabil, să doboare vreun record la proba „vizitat-viteză“. Startul s-a dat în curtea Colegiului „Carol I“ din Craiova, motivul principal al prezenţei premierului Cîţu în inima Olteniei. După ani lungi de promisiuni deşarte, timp în care a fost, chiar de mai multe ori, subiect de campanie, clădirea Colegiului, acolo unde funcţionează şi Opera Română, va intra în reabilitare. „Este o zi importantă şi îmi place să vin la astfel de evenimente, mai ales pentru că este un proiect care o să fie gata în 2023. Şi atunci trebuie să fac o promisiune publică: acum vin la semnarea contractului, voi veni şi în 2023, când va fi finalizat! Astea sunt proiectele pe care vreau să le facem, proiecte pe care le putem finaliza la timp, rapid, să nu se mai întindă peste trei, cinci, şapte mandate.

Am fost surprins să văd cum arată acest liceu şi este clar că nu este o problemă recentă, este ceva care durează. Sunt surprins neplăcut că, până acum, nu s-au găsit resursele să fie rezolvată această problemă, mai ales că este un liceu important şi un liceu cu istorie. Dar de asta suntem astăzi aici şi asta este garanţia, vin la semnarea contractului, vom începe acest proiect, voi fi aici şi în momentul în care se va inaugura, în 2023. Dacă se lucrează aşa cum se lucrează la Liceul Militar, va fi mai devreme. Acum nu ştiu dacă domnul ministru are un sistem diferit, dar cel puţin până în 2023, trebuie să fie gata“, a declarat premierul Florin Cîţu chiar înainte ca directorul Companiei Naţionale de Investiţii şi reprezentantul companiei care a câştigat licitaţia să semneze contractul pentru consolidarea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea clădirii Colegiului „Carol I“ şi a Operei Române din Craiova.

O investiţie de aproape 100 de milioane de lei

Prezent şi el la Craiova, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a declarat că valoarea contractului de finanţare se ridică la 97,7 milioane lei şi reprezintă o investiţie importantă a statului român. „Este o investiţie importantă a statului român, din bugetul Ministerului Dezvoltării, o investiţie de 97,7 milioane lei, aşa cum a fost adjudecată această achiziţie, şi care are un termen de execuţie de 30 de luni, proiectare şi execuţie, ceea ce înseamnă că în septembrie 2023 avem toată speranţa că acest Colegiu, emblematic pentru dumneavoastră, această clădire monument istoric, îşi va recăpăta întreaga faimă arhitecturală şi va putea folosi învăţământului, respectiv culturii din Craiova, din Dolj, şi nu numai“, a spus ministrul dezvoltării.

Consiliul Local Craiova a aprobat, în luna martie 2018, predarea către Compania Naţională de Investiţii a clădirii care găzduieşte Colegiul „Carol I“ şi Opera Română, pentru lucrări de reparaţii şi consolidare, după ce autorităţile locale au încercat, fără succes, să obţină fonduri europene pentru acest obiectiv.

Pas alergător printre uniforme

Între vizita la Colegiul „Carol I“ şi semnarea contractului de la Palatul Administrativ Dolj, premierul Florin Cîţu, însoţit de ministrul apărării, Nicolae Ciucă, au mers în vizită la două obiective „în uniformă“: Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, la Batalionul 26 Infanterie Craiova. Evenimentele au fost însă „cu circuit închis“, presa neavând acces la niciunul dintre ele.

La şantierul drumului expres… cu întârziere

Ultima oprire de pe agenda premierului, înainte de întoarcerea la Bucureşti, a fost şantierul tronsonului I al Drumului Expres Craiova – Piteşti. Influenţat, probabil, de ritmul lucrărilor, care bat pasul pe loc, Florin Cîţu a ajuns cu o întârziere considerabilă, spre „norocul“ zecilor de jurnalişti, cameramani, fotografi şi angajaţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, care au putut admira ploaia şi vântul de la adăpostul unei folii cu pretenţii de cort.

„Tronsonul de aici este abia la început, avem stadiu de execuţie zero, dar noi suntem pregătiţi, suntem mobilizaţi. Au fost probleme cu exproprierile. Pe acest tronson am obţinut autorizaţia de construire în 22 februarie 2021, dar nu am apucat să lucrăm. Am început o structură cu piloţi, dar, din păcate, pe vremea asta nu se poate face nimic. La tronsonul de la kilometrul 10 la kilometrul 17 am realizat un stadiu de execuţie de 40%“, a spus reprezentantul Tirrena Scavi SpA. Acesta a adăugat că sunt şanse să se toarne asfalt anul acesta pe o porţiune de 7 kilometri. Premierul Florin Cîţu le-a transmis că finanţarea pentru drum este asigurată, iar guvernul ar urma să rezolve chiar a doua zi problema exproprierilor. „Anul acesta aveţi bugetul asigurat. Dacă este nevoie o să mai şi suplimentăm, ca să mergem mai repede. Legat de expropriere, mâine venim cu o hotărâre de guvern ca să nu mai fie probleme“, a declarat premierul Florin Cîţu, care a promis că va fi prezent şi la toamnă, atunci când constructorul preconizează că va turna asfaltul pe prima porţiune a tronsonului.
Imediat după discuţia cu reprezentanţii firmei Tirrena Scavi Spa, prim- ministrul a fost încadrat de agenţii SPP şi a plecat la maşină, fără a face nicio declaraţie. Am fi putut spune că i-a lăsat pe jurnalişti cu ochii-n soare, dar, aşa cum aminteam, marţi a plouat toată ziua la Craiova! 

Prefectul de Dolj, nemulţumit de stadiul lucrărilor
Cu o zi înainte de vizita premierului Florin Cîţu, prefectul de Dolj – Nicuşor Roşca – a mers să verifice situaţia pe şantierul tronsonului I al Drumului Expres Craiova – Piteşti. Acesta s-a arătat nemulţumit de ritmul de lucru al echipelor, deşi Guvernul României a pus la dispoziţie finanţarea necesară pentru ca execuţia să se desfăşoare în ritm alert. Astfel, deşi constructorul Tirrena Scavi Spa a demarat lucrările pe data de 13 iulie 2020, iar pe sectorul 3 au fost puse utilajele în funcţiune în luna septembrie, stadiul fizic al lucrărilor este de doar 17,6%.

Facebook Comments