Craiova şi alte 16 localităţi din Dolj, în scenariul «roşu». Aleşii locali cer închiderea şcolilor

Al treilea val al pandemiei de coronavirus se accentuează şi în judeţul Dolj. Nu mai puţin de 16 localităţi sunt în momentul de faţă în scenariul roşu, ceea ce înseamnă că au depăşit media de trei cazuri de infectare la mia de locuitori, iar de marţi inclusiv municipiul Craiova a fost inclus pe această listă nefastă. Rata de infectare în Craiova, potrivit ultimelor raportări, este de 3,03 cazuri de îmbolnăvire la o mie de locuitori, astfel că, încă de marţi seara, au fost luate primele măsuri restrictive. Începând de miercuri, în municipiu vor fi închise restaurantele, teatrele, cinematografele şi sălile de jocuri de noroc, însă doar evoluţia ulterioară pe plan local a pandemiei ne va demonstra dacă măsurile luate sunt eficiente.

0

Situaţia epidemiologică la nivelul judeţului Dolj arată o medie de 2,05 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, ceea ce plasează judeţul nostru încă în limitele zonelor galbene. Îngrijorător însă este faptul că tot mai multe localităţi din judeţ sunt deja în scenariul roşu şi la fel de multe sunt pe punctul de a depăşi limita de trei cazuri la o mie de locuitori. Creşterea accelerată de noi îmbolnăviri trebuie pusă în imediată legătură cu măsurile în vigoare de combatere şi prevenire a pandemiei, măsuri care fie nu au mai fost respectate, fie au fost prea permisive. Din acest motiv, am discutat cu o parte dintre aleşii locali pentru a vedea ce soluţii propun aceştia în vederea limitării noilor îmbolnăviri, dar şi care consideră că au fost motivele din cauza cărora pandemia a reizbucnit virulent.

Cezar Drăgoescu, consilier local USR-PLUS: „Consider că şcolile ar trebui închise”

Cezar Drăgoescu

Deoarece, coincidenţă sau nu, valul al treilea al pandemiei a luat amploare după redeschiderea şcolilor şi participarea fizică a elevilor la cursuri, consilierul local municipal Cezar Drăgoescu, de la alianţa USR-PLUS, este de părere că prima măsură care ar trebui luată este tocmai reînchiderea şcolilor şi reluarea cursurilor on-line. Conform declaraţiilor acestuia, anul şcolar putea continua în format on-line, aşa cum începuse, evitându-se astfel o nouă explozie de îmbolnăviri. „Bineînţeles că ar trebui luate măsuri, mai ales pentru evitarea aglomeraţiilor. Nu cred că se mai pune problema unui lockdown, pentru că nu ar aduce o rezolvare. Se închid barurile, cafenelele sau restaurantele, dar în mall-uri şi supermaket-uri este plin de oameni. Măsurile trebuie luate punctual, dar autorităţile trebuie să se asigure că acestea se şi respectă. Pe de altă parte, consider că şcolile ar trebui închise. Că este coincidenţă sau nu, această creştere a numărului de cazuri vine după redeschiderea şcolilor. Şcolile nu trebuiau deschise, pentru că oricum anul şcolar era compromis. Cum s-au făcut on-line orele din primul semestru, se putea la fel de bine să se facă şcoală on-line şi în semestrul al doilea. Se redeschideau şcolile la 15 septembrie, când mare parte din populaţie era deja vaccinată şi nu se mai creau atâtea probleme”, susţine acesta.

Marian Vasile, consilier local PNL: „Ar fi foarte indicat ca şcolile să rămână închise până când etapa de vaccinare a bătrânilor va fi încheiată”

Marian Vasile

Opinia lui Cezar Drăgoescu este susţinută şi de colegul său de consiliu, liberalul Marian Vasile. Şi pentru acesta, principala cauză în urma căreia se constată această creştere accelerată a îmbolnăvirilor cu Covid-19 în judeţ, dar mai ales în Craiova, o reprezintă redeschiderea şcolilor. Pentru că în şcoli este destul de dificil să se păstreze distanţarea socială şi să se respecte celelalte măsuri de prevenire, mult mai indicat ar fi, potrivit lui Marian Vasile, ca şcolile să fie închise. În acest fel, ar dispărea şi aglomeraţiile din faţa şcolilor, formate din părinţi şi bunici care vin pentru a lua copiii de la şcoală. „În marea majoritate a cazurilor, copiii sunt aşteptaţi în faţa şcolilor de bunici, iar bătrânii sunt una dintre categoriile vulnerabile în faţa acestui virus. Ar fi foarte indicat ca şcolile să rămână închise până când etapa de vaccinare a bătrânilor va fi încheiată. La fel de bine, ar trebui aşteptat ca şi vaccinarea profesorilor, cu tot cu doza de rapel, să fie încheiată şi abia apoi să se revină fizic la cursuri. Altfel, pandemia va fi destul de greu de ţinut sub control”, a declarat Marian Vasile.

Radu Marinescu, consilier local PSD: „Este nevoie de maximă responsabilitate şi în direcţia purtării măştilor de protecţie şi a distanţării, dar şi în direcţia participării la activitatea de vaccinare”

Radu Marinescu

Dincolo de problema pe care o reprezintă redeschiderea şcolilor, Radu Marinescu, consilier local ales din partea PSD, atrage atenţia că astfel de reinfectări masive pot apărea şi pe fondul unei relaxări venite din rândul cetăţenilor. Pentru că nici nu se pune problema ca pandemia să fie aproape de sfârşit, responsabilitatea şi obligaţia respectării în continuare a măsurilor de prevenire sunt absolut necesare. În acelaşi timp, Radu Marinescu afirmă că autorităţile locale şi-au îndeplinit întocmai responsabilităţile, astfel încât creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire nu poate fi pusă pe seama aleşilor locali. „Este o situaţie regretabilă, dar este oarecum în nota de ansamblu a acestui nou val al pandemiei. Eu apreciez că autoritatea locală a luat toate măsurile necesare pentru a limita cât mai mult răspândirea infectării, au fost alocate toate resursele necesare pentru unităţile sanitare şi ceea ce trebuia făcut din partea autorităţilor, eu cred că s-a făcut. Din perspectiva autorităţilor locale se impune continuarea investiţiilor şi alocărilor de fonduri pentru instituţiile medicale, iar din partea noastră, ca cetăţeni, este nevoie de maximă responsabilitate şi în direcţia purtării măştilor de protecţie şi a distanţării, dar şi în direcţia participării la activitatea de vaccinare. Nu am competenţele necesare pentru a aprecia dacă se impune sau nu lockdown-ul, dar ştiu că este de evitat, pentru că are un impact foarte mare pentru cetăţeni şi pentru activitatea economică”, a declarat Radu Marinescu.

Octavian Marinescu (PER): „Trebuie căutate soluţii pentru şcoli”

Octavian Marinescu

Pentru Octavian Marinescu, consilier local municipal ales pe listele PER, măsurile actuale de prevenire a noului coronavirus sunt suficiente şi, dacă sunt respectate, pot deveni şi eficiente. Acesta atrage atenţia însă asupra problemelor din şcoli, care nu dispun de infrastructura necesară pentru a desfăşura orele în siguranţă şi care pot fi, astfel, un factor de răspândire a virusului. „Din punctul meu de vedere, măsurile luate în momentul de faţă sunt mai mult preventive. Pe de altă parte, consider că acestea sunt suficiente şi, respectate, pot să ducă la diminuarea numărului de noi îmbolnăviri. Mai mult faţă de ceea ce este impus acum cred că ar fi exagerat. Ştim foarte bine că am mai trecut prin experienţa unui lockdown şi nu cred că se mai poate reveni la o astfel de măsură. Lockdown-ul este mai mult o variantă extremă, din care am văzut că se revine foarte greu atât economic, cât şi social. Soluţii însă trebuie căutate pentru şcoli. Pandemia nu va trece curând, şcoala on-line am văzut că nu este o soluţie care să se poată aplica peste tot în ţară, iar ceea ce s-a decis acum sunt rezolvări pe termen scurt. Sunt necesare investiţii importante din partea statului pentru a se asigura condiţiile de desfăşurare a cursurilor în siguranţă, pentru că în momentul de faţă şcolile au fost lăsate pe cont propriu”, a precizat Octavian Marinescu.

Anişoara Stănculescu, preşedinte PMP Dolj: „Propunerea mea este ca şcolile să se închidă”

Anişoara Stănculescu

Reînchiderea şcolilor pentru limitarea numărului de îmbolnăviri este măsura propusă şi de Anişoara Stănculescu, consilier judeţean şi preşedinte PMP Dolj. Mai mult decât atât, Anişoara Stănculescu este de părere că şcolile ar trebui redeschise doar după ce profesorii au fost imunizaţi împotriva virusului, deşi, potrivit acesteia, lucrurile ar fi trebuit să stea cu totul invers. Şcolile trebuiau redeschide doar după imunizarea profesorilor, evitându-se astfel creşterea numărului de îmbolnăviri, şi nu înainte ca etapa de vaccinare a cadrelor didactice să se încheie. „Ceea ce consider că a dus la creşterea numărul de cazuri de noi îmbolnăviri în judeţul nostru este redeschiderea şcolilor. Cred că nu ar fi trebuit făcut acest lucru până când toate cadrele didactice nu ar fi fost vaccinate. Ştiu că au fost discuţii, plângeri din partea profesorilor, dar nu putem să ne jucăm cu aşa ceva. De asta, propunerea mea este ca şcolile să se închidă, iar atunci când situaţia va permite redeschiderea lor, cadrele didactice nevaccinate să nu poată preda elevilor, să ia contact cu aceştia”, a declarat Anişoara Stănculescu.

Gheorghe Nedelescu, consilier judeţean PSD: „Trebuie luate şi alte măsuri”

Deşi recunoaşte că ar fi greu de suportat de către societate noi măsuri restrictive, consilierul judeţean Gheorghe Nedelescu, din partea PSD, recomandă ca, dacă trendul ascendent se păstrează, să fie căutate şi alte măsuri de prevenire. Trebuie însă exclusă din start o închidere totală deoarece, potrivit lui Gheorghe Nedelescu, operatorii economici nu ar mai face faţă unei noi situaţii de acest fel. „Din punctul meu de vedere, trebuie luate şi alte măsuri, pentru că altfel nu avem prea multe şanse să scăpăm de acest virus. Cea mai mare atenţie trebuie acordată la locurile de muncă, pentru ca oamenii să nu se deconecteze, chiar dacă au făcut vaccinul. Trebuie în continuare să se poarte masca de protecţie şi să se păstreze celelalte măsuri de prevenire, dar nu se mai pune problema să se închidă totul din nou, pentru că sunt probleme mari în multe sectoare ale economiei”, susţine Gheorghe Nedelescu.

Marian Irinei, consilier judeţean PNL: „Deciziile privind restricţiile ce se impun trebuie să se alinieze la deciziile specialiştilor, fără a depăşi limitele impuse de prevederile legale”

Marian Irinei

Tot în privinţa măsurilor de prevenire a virusului în judeţul Dolj, consilierul judeţean liberal Marian Irinei recomandă o colaborare între autorităţi şi specialiştii din domeniul medical. Restricţiile care reglementează activitatea operatorilor economici trebuie impuse în contextul creşterii numărului de noi cazuri, dar restricţiile nu trebuie să depăşească prevederile legale. Cu alte cuvinte, se impun noi măsuri, dar în limitele legii. „Trebuie menţionat că există un Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care gestionează astfel de probleme şi, având în vedere evoluţia pandemiei, sunt sigur că, în cadrul lui, sunt gândite şi luate cele mai bune măsuri pentru a asigura protecţia tuturor cetăţenilor în condiţiile date. Înţeleg că, urmare a creşterii numărului de infectări din ultima perioadă, s-a luat decizia restricţionării activităţii cinematografelor, a interzicerii spectacolelor, concertelor şi a altor evenimente culturale. Şi în comerţul alimentar am remarcat că au fost impuse o serie de restricţii menite să stopeze această evoluţie crescătoare a numărului de îmbolnăviri. Toate aceste decizii de interzicere a activităţii cu publicul în cazul unor operatori economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare în restaurante, cafenele, au fost luate în urma analizei situaţiei epidemiologice actuale. Opinez că deciziile privind restricţiile ce se impun trebuie să se alinieze la deciziile specialiştilor, fără a depăşi limitele impuse de prevederile legale”, a declarat Marian Irinei.

Dincolo de toate acestea, cert este că pentru următoarele 14 zile, municipiul Craiova se va „bucura” de restricţiile impuse pentru localităţile din scenariul roşu. La fel este şi cazul localităţilor Gherceşti, Cioroiaşi, Mischii, Pleniţa, Măceşu de Sus, Sopot, Almăj, Bratovoieşti, Podari, Afumaţi, Gângiova, Podari, Malu Mare, Cârcea şi Siliştea Crucii, dar lista este pe cale să se aglomereze în scurt timp.

Facebook Comments