Băile Govora, staţiune turistică de dezinteres naţional

Ai o staţiune de interes naţional cu un istoric fabulos şi un potenţial uriaş, ce faci cu ea? În netrebnicul obicei românesc, o laşi pradă declinului. Se întâmplă şi la Băile Govora, un loc în care nu se simte nici măcar o adiere din vântul speranţei.

0

Considerată cu un secol în urmă una dintre marile atracţii balneare graţie apelor sale bromurate,  iodurate şi sulfuroase,  dar şi  pentru cel mai bun aer de pe continent,  staţiunea Băile Govora boleşte acum  în uitare. Administraţia locală, aceeaşi de peste 20 de ani, nu a fost capabilă să valorifice  uriaşele oportunităţi ale locului, ci s-a mulţumit cu investiţii mediocre, ce nu atrag turiştii. În plus, Govora a avut şi neşansa unor investitori privaţi care au recondiţionat doar parţial patrimoniul  arhitectural de excepţie pe care l-au preluat,  şi care nu au valorificat la justa valoare apele minerale cu compoziţie specială. Aşa a devenit acest loc  o staţiune  fără turişti în care, practic, după două-trei ore te plictiseşti de moarte;  un oraş  fără  miză economică şi turistică.

Un parc de aventuri ar putea regenera staţiunea

Cum poţi atrage deopotrivă copii şi adulţi în staţiunea Băile Govora, care deţine primul loc pe ţară la microclimat? Construind poate, printre altele, un parc  de aventuri, conceput pentru activităţi în aer liber adecvate tuturor vârstelor; cu  trasee uşoare  şi trasee spectaculoase, tiroliene pentru cei mari şi mici, zone de aventură, leagăne, spații pentru varii evenimente şi multe altele. Pentru asta este nevoie de interes, de eforturi spre a găsi terenul potrivit, de oameni pricepuţi care să scrie proiecte şi poate de o vizită la Cluj, pentru un bun exemplu.

Aproape un sfert de veac sub acelaşi primar

foto: Silvian Săvulescu

Ce oferă acum administrația din Băile Govora? Câteva alei murdare pe care nu se mai plimbă nimeni, o linişte nefirească, fiindcă nu se construieşte mai nimic, câini pe străzi, poluare pe pârâul Hinţa care traversează oraşul şi în care sunt deversate reziduurile menajere. Marile hoteluri, cu excepţia Hotel Palace, şi-au închis uşile şi nu doar din cauza pandemiei. De ce ai veni la Govora?  Primăria condusă de aproape  un sfert de veac  de către primarul Mihai  Mateescu  pare încremenită în şabloane administrative revoltătoare pe alocuri. Una dintre cele mai triste și senificative și imagini o oferă starea deplorabilă în care  fost lăsat  Monumentul Eroilor, aflat la strada principală.  Chiar aşa, pentru ce ai veni la Govora?

   

Facebook Comments