Cum să repari și să modernizezi o dușumea din scândură

Dușumelele din scândură sau cele din parchet de lemn masiv sau stratificat sunt un element foarte prețios la o casă. Dar ce poți face când acestea sunt vechi, deteriorate, fără strălucirea de altă dată? Trebuiesc înlocuite?

0

Depinde mult de natura stricăciunilor. Dușumelele afectate de inundație, igrasie sau de carii pot avea părți extinse care nu mai pot fi recondiționate și atunci mai bine le înlocuiești. Dar mai pot fi și alte tipuri de probleme și pentru ele există soluții diverse de remediere:

  • Zgârieturi- sunt cel mai simplu de rezolvat și poți să faci asta chiar tu. Multe zgârieturi provin de la mobile, de la obiecte cu care a intrat în contact, animale de casă sau alte mici accidente. O soluție e să uzi un prosop gros, să îl așezi pe locul afectat și să presezi deasupra cu un fier de călcat încins până lemnul revine la forma inițială. Umezeala și căldura ajută. Dar metoda nu va funcționa pentru unele zgârâieturi mai adânci. Pentru acestea poți folosi chit de lemn, le șlefuiești cu hârtie abrazivă fină apoi poți aplica lac ori ceară ca la restul dușumelei. Pentru dusumea cu imitatie de lemn se pot folosi creioanele corectoare utilizate la termopanele ieftine care nu sunt protejate cu folie de protectie.
  • Crăpături ale scândurilor – se repară la fel ca în cazul zgârieturilor mai adânci cu chit de lemn. Există și chituri speciale acrilice sau epoxidice de diverse culori și sunt bune mai ales dacă dușumeaua are o anumită culoare și vrei să nu se observe locul reparat.
  • Pete de mâncare, grăsime și alte substanțe – pot fi multe motive ale pătării lemnului dușumelelor și o cauză poate fi faptul că nu este bine lăcuit sau ceruit și atunci petele intră în fibre și nu se pot șterge simplu așa cum ar trebui. Pentru petele uleioase, poți încerca să le ștergi cu un burete cu detergent de vase. Anumite condimente din mâncare sau o pată mai veche poate afecta lemnul în profunzime. Atunci singura soluție este să șlefuiești locul cu hârtie abrazivă sau chiar să rașchetezi zona și apoi să reaplici lac sau ceară.

O cauză frecventă este și folosirea de produse de curățenie și dezinfectanți necorespunzători când se șterge pardoseala și în acest caz lemnul se poate albi. În cazul unor pete albe ușoare poți folosi un uscător de păr și jetul de aer cald va remedia problema. La fel un fier de călcat încins trecut peste un prosop uscat aplicat peste pată, poate fi o soluție eficientă și rapidă. Dacă petele albe sunt mai adânci, șlefuiește locul cu un burete sau cu hârtie abrazivă fină, șterge bine praful și aplică pe acel loc un strat de lac sau ceară.

În ambele cazuri, dacă zona va avea o culoare diferită de restul dușumelei, va trebui poate să  lăcuiești toată camera pentru că un lac nou va fi poate evident ori de o altă nuanță.

  • Parchetul este înnegrit – petele negre de la mucegai, igrasie, apar de obicei doar pe o suprafață restrânsă pe lângă pereți sau într-o zonă care a fost afecată de o țeavă sau calorifer din care a curs apă. Poți încerca să remediezi problema ștergând lemnul cu o cârpă cu clor diluat în apă sau apă oxigenată, pentru că acestea sunt produse pe bază de apă și nu conțin solventi ce ar putea ataca lacul. Dar aspectul înnegrit poate fi și mizerie acumulată, vechime, poate fi profund și atunci unica soluție este rașchetarea întregii suprafețe. Practic parchetul din lemn masiv recondiționat profesional poate suporta până la șapte rașchetări, iar parchetul stratificat suportă până la trei rașchetări. Există multe companii care rașchetează profesionist la care poți apela.
  • Spații între elemente- pot fi diverse cauze ale aparițiilor acestor spații: materialele folosite nu au fost uscate corespunzător înainte de a instala dușumeaua, nu s-a lăsat un timp de aclimatizare înainte, au fost montate greșit, șapa pe care s-au montat nu a fost suficient uscată, parchetul este expus la soare sau căldură excesivă etc. Practic lemnul este bun dar se crează spații inestetice între ele, uneori chiar scârțâie sau se mișcă. Și în acest caz se repară ușor. Se aspiră bine ca să nu fie praf între ele, apoi se șlefuiesc cu hârtie abrazivă dacă există urme de adeziv pe ele. Se chituiesc spațiile cu chit de lemn sau un amestec de praf fin de lemn și aracet. Mai poți folosi și chituri acrilice sau epoxidice. Dacă spațiile sunt prea mari, atunci chitul se poate desprinde în timp, mai ales dacă este o zonă cu mult trafic sau condițiile care au produs crăpăturile continuă. Așa că o soluție de termen lung este să se pună niște ștraifuri din lemn de aceeași esență și culoare ca parchetul, tăiate puțin mai mari decât spațiul și bătute forțat înăuntru. Pentru asta ai probabil nevoie de un meșter tâmplar sau un restaurator de dușumele profesionist. La unele dușumele vechi obișnuia să se folosească sfoară din materiale naturale pentru a umple spațiile dintre șipcile de lemn și apoi se vopsea în culoarea lemnului respectiv sau a rosturilor existente. Un înlocuitor modern al acesteia sunt niște șnururi elastice care se pliază și se pun în crăpături, și pot fi achiziționate de la magazinele de profil. Ca și sfat prețios: fă aceste recondiționări în anotimpurile umede, pentru că altfel spațiile vor apărea din nou.
  • Scânduri care se mișcă, bucăți lipsă – și aceste defecte fizice ale unei dușumele trebuiesc remediate de un profesionist. Uneori există o defecțiune, o denivelare, o eroare de montare și o parte sau chiar tot parchetul unei camere va trebui remontat.

Facebook Comments