„Black Corner”, multă relaxare în orice împrejurare
Marţi, 9 martie 2021, în jurul prânzului, la restaurantul „Black Corner”din zona Traian, situat vizavi de Colegiul ”Alexandru Lahovari”. Mulţi consumatori, fum de îl tai cu cuţitul. Singura gură de aer vine pe uşa de la intrare, care nu este însă deschisă în permanenţă. Terasa este contopită cu restaurantul şi închisă bine cu geamuri. Clienţii par relaxaţi, angajaţii de asemenea. Se mănâncă, se bea, se fumează ca în zilele bune. De altfel, la „Black Corner” au fost toată iarna zile bune la adăpostul acestui simulacru de terasă.

Terasa „Gallo Nero”, geamuri şi trapă închise
Ceva mai spre zona zero a oraşului, la cunoscutul restaurant „Gallo Nero”, situaţia se prezintă la indigo. Singura diferenţă o face clientela ceva mai simandicoasă. Aşa-zisa terasă este bine utilată cu geamuri care sunt total închise. Localul are şi o trapă, dar e frig, cum să fie deschisă? Fum mult, căldurică, voie bună, spaţii mici între mese, multă lume, teama de infectare pare zero. Mergem mai departe.

„Kyos”: ce circuite?
În Parcul „Mircea cel Bătrân” din centrul oraşului se află restaurantul „Kyos” cu „terasa” aferentă, bine ferecată de geamuri. Măcar aici mesele sunt ceva mai rarefiate. Intrarea se face prin uşa restaurantului propriu-zis, ieşirea, de asemenea. Ce circuite?

„D’amici” pare în amiciţie cu covidul
La circa 200 de metri mai jos, intrăm în restaurantul „D’amici” (fostul „Zimbru”). Accesul spre terasă a fost bine obturat cu o folie, iar un afiş te îndeamnă să intri „prin dreapta”, adică prin restaurant. Mulţi consumatori, prea mulţi. Nici măcar un geam deschis. Nimeni nu protestează, nimeni nu vrea un pic de aer. Este o atmosferă boemă, cu oameni care se simt foarte bine aşa, claustraţi.

Clientul nostru, stăpânul nostru
Unul dintre angajaţii de la „D’amici” spune că politica localului este de a respecta totuşi dorinţele clienţilor. „Clienţii se supără şi ne ceartă dacă deschidem geamurile sau lăsăm deschisă zona de intrare dinspre stradă. Din acest motiv am şi blocat-o. Evident, nu este în regulă, dar probabil că ştiţi, majoritatea restaurantelor funcţionează aşa”.

Ce înseamnă spaţiu închis
Pentru a lămuri lucrurile, guvernanţii au stabilit în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din noiembrie 2020 ce înseamnă un spaţiu închis. „Un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi. Indiferent că sunt permanente sau temporare. Orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi se aplică regula spaţiilor închise din restaurante după incidenţă. Aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise”, potrivit lui Raed Arafat.
Prefectul anunţă controale
Sebastian Fârtat, prefectul judeţului Vâlcea, a declarat pentru Indiscret în Oltenia că va dispune controale la astfel de terase: „Pe autorizaţiile de funcţionare acestea sunt terase, doar primăria poate retrage autorizaţiile de funcţionare. Celelalte instituţii ale statului pot doar să dea amenzi, şi amenzile nu mai sperie pe nimeni. De mâine, 10 martie, am dispus o echipă mixtă de control special pentru Râmnicu Vâlcea”, a declarat prefectul Fârtat. Începând de luni, 8 martie, Râmnicu Vâlcea şi alte patru localităţi din judeţ în care incidenţa cazurilor de COVID-19 este de peste 3 la mia de locuitori, au intrat în scenariul roşu de pandemie.