Poliţia Vâlcea anunţă înfiinţarea Biroului pentru protecţia animalelor

Începând cu acest an, în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea funcţionează Biroul pentru protecţia animalelor. Astfel, poliţiştii vor lua măsuri atunci când vor constata că un animal se află în stare de pericol, a anunţat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vâlcea.

0

Biroul va avea 11 lucrători, trei fiind medici veterinari

„La Vâlcea, Biroul pentru protecţia animalelor este prevăzut cu o funcţie de şef şi zece posturi de execuţie, din care trei sunt de medic veterinar. Momentan este ocupată funcţia de conducere, iar în urma concursurilor ce au avut loc vor fi ocupate şi funcţiile vacante, începând cu data de 15 martie”, a declarat Cătălin Udrea, purtător de cuvânt al IPJ Vâlcea.

„Biroul pentru protecţia animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea, cu competenţă teritorială generală în domeniul coordonării activităţilor privind prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională şi penală care au ca obiect animalele aflate într-o situaţie de pericol.
În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, Biroul pentru protecţia animalelor cooperează cu instituţiile statului şi colaborează cu asociaţiile şi organizaţiile neguvernamentale, precum şi cu persoane fizice şi juridice, în condiţiile legii.
Poliţiştii vor constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor, vor identifica şi lua măsurile legale împotriva centrelor ilegale de dresaj inuman, adăposturilor, precum şi a proprietarilor acestor animale.
De asemenea, aceştia vor urmări punerea în aplicare a măsurilor specifice dispuse pentru buna ocrotire a animalelor, în cazul unor deţinători sancţionaţi contravenţional sau avertizaţi pe această linie.
Biroul pentru protecţia animalelor intervine, cu forţe proprii sau în colaborare cu autorităţi, organizaţii neguvernamentale/asociaţii de profil sau alte instituţii publice, pentru salvarea vieţii animalelor aflate în pericol, maltratate sau asupra cărora au fost aplicate rele tratamente.
Menţionăm că poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu se află un animal în pericol”, potrivit unui comunicat al IPJ.

Cum poate fi sesizată Poliţia animalelor

„Modalitatea de sesizare a Poliţiei animalelor este unitară, dar cu anumite particularităţi, în funcţie de situaţia semnalată. Dacă vorbim despre o situaţie de urgenţă, în care este imediat necesară înştiinţarea structurii, apelarea se face prin numărul unic de urgenţă 112, aplicabil pentru toate urgenţele de la nivel naţional. Dacă este vorba despre o situaţie cu animale aflate în dificultate, dar non-urgentă, cetăţenii au la dispoziţie celelalte căi de notificare, respectiv prin sesizare directă la sediile Poliţiei, prin e-mail sau contactare directă a poliţiştilor din teren”, conform lui Daniel Radu, şeful Poliţiei animalelor la nivel naţional.

Facebook Comments