Austeritate vs prosperitate. Acelaşi buget, păreri total diferite

0

În linii mari, despre bugetul României pentru anul 2021 ştim că se bazează pe venituri de 365 miliarde lei şi cheltuieli de 445 miliarde lei, fiind luat în calcul un deficit de 7,16 din PIB. Despre legea bugetară propusă de Guvernul pe care îl conduce, premierul Florin Cîţu, prezent luni în Parlament, a spus că „este un buget concentrat pe investiţii şi un buget care forţează reforma în administraţia publică centrală şi locală, de aceea prefer să iasă din Parlament aşa cum a fost aprobat de Guvern”. Însă nu de aceeaşi părere a fost şi Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a avut un discurs extrem de aprins. „Bugetul pe care l-aţi prezentat e o ruşine. Nu aţi reuşit să creşteţi alocaţiile şi pensiile. Atât puteţi, asta este viziunea dumneavoastră de austeritate pentru România. Nu mă aşteptam să veniţi cu un buget care să încalce legea, tocmai dumneavoastră. Guvernul împarte bani pe criterii politice, iar acest lucru este o infracţiune. Aţi avut bani să daţi la PNL, UDMR şi USR. Nimeni niciodată nu şi-a permis aşa ceva. Asta este normalitatea promisă de Iohannis pentru România. Cum să pedepsiţi oameni şi administraţii locale pentru că nu aţi câştigat acolo dumneavoastră alegerile? PSD nu va vota bugetul în această formulă”, a declarat acesta. În aceeaşi notă este descris bugetul şi de parlamentarii doljeni, care nu fac rabat de la imaginea pe care o atribuie bugetului pe anul 2021 partidele din care fac parte.

Ionuţ Stroe, deputat PNL: „Este un an în care cresc semnificativ investiţiile, nu cresc taxele, nu scad veniturile şi începem un proces prin care să închidem găurile negre în care se pierd banii publici”

Ionuţ Stroe

Pentru fostul ministru al tineretului şi sportului, deputatul liberal Ionuţ Stroe, legea bugetului propusă de actualul Guvern are trei direcţii principale. În primul rând, au fost alocaţi bani pentru dezvoltare, investiţiile ocupă un loc important în proiecţia bugetară, iar Ministerul Sănătăţii, pus în mare dificultate de pandemie, primeşte un buget mai mare decât anul trecut. Totodată, 2021 este anul relansării economice şi al corectării dezechilibrelor economice provocate de guvernarea PSD. „Consider că Bugetul pe 2021 este un buget pentru dezvoltare şi pentru a deschide calea spre relansarea economică a României, după criză. Este un an în care cresc semnificativ investiţiile, nu cresc taxele, nu scad veniturile şi începem un proces prin care să închidem găurile negre în care se pierd banii publici, cu un deficit care va rămâne sub control. Vreau să subliniez, de fiecare dată, că Sănătatea, în acest an greu, va primi mai mulţi bani decât anul trecut. Noul buget vine să corecteze dezechilibrele create de criza COVID, dar şi de guvernarea PSD, din perioada 2017-2019. Este un moment foarte bun să trecem la reformă, să vorbim de performanţă în sistemul public, în felul în care sunt cheltuiţi banii publici. Românii vor să ştie că banii din impozite şi taxe merg acolo unde trebuie şi că servesc modernizării serviciilor publice”, a declarat deputatul liberal Ionuţ Stroe.

Daniel Gheba, deputat USR: „Bugetul este în creştere faţă de anii trecuţi”

Daniel Gheba

Cu aceiaşi ochi binevoitori vede bugetul pentru acest an şi Daniel Gheba, deputat USR de Dolj. Conform opiniei acestuia, Guvernul Cîţu a alocat bani mai mulţi pentru aproape toate ministerele, deşi este nevoit să se confrunte cu un deficit bugetar mai mare decât guvernele trecute. Aşa se face că Ministerul Sănătăţii beneficiază de un buget mai mare chiar decât anul trecut, când am avut tot un Guvern PNL, alocându-se resurse importante şi pentru ministerele Agriculturii sau Dezvoltării. „Bugetul este în creştere faţă de anii trecuţi. În majoritatea domeniilor s-au alocat bani mai mulţi, având în vedere că avem un deficit de peste 7%. Pentru investiţii s-au alocat 61,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mult mai mult decât alocările din anii trecuţi. Bani mai mulţi s-au dat şi pentru Sănătate, ca şi pentru Ministerul Agriculturii, pentru Ministerul Dezvoltării sau pentru susţinerea proiectelor pe fonduri europene”, a declarat Daniel Gheba, deputat USR de Dolj.

Alexandra Presură, deputat PSD: „Este, foarte clar, un buget al austerităţii”

Alexandra Presură

Dacă parlamentarii PNL şi USR consideră că bugetul pentru anul acesta asigură baza pentru dezvoltarea României pe majoritatea planurilor sociale, opoziţia, formată în mare măsură de PSD, consideră, într-o manieră drastică, că ceea ce propune Guvernul ca fiind un buget de relansare economică este, de fapt, un buget al austerităţii. Principalele două aspecte atacate puternic de parlamentarii PSD sunt reprezentate de refuzul Guvernului de a majora alocaţiile şi pensiile, dar amendamente au fost aduse şi în legătură cu fondurile acordate Ministerului Sănătăţii sau Ministerului Educaţiei. „Este, foarte clar, un buget al austerităţii. Tot ceea ce au promis în campania electorală, inclusiv domnul preşedinte Iohannis, legat de creşterea pensiilor, a alocaţiilor, vedem că nu se regăseşte în buget, deşi noi am depus o serie de amendamente chiar în acest sens. Am cerut insistent creşterea alocaţiilor şi a pensiilor, măsuri pentru care existau inclusiv legi. Deşi se laudă că este un buget foarte bun, nu vedem motivele pentru care spun acest lucru. Nu vedem asta la Ministerul Sănătăţii, nu vedem la Educaţie şi nici în Agricultură. Eu cred că, în primul rând, acest Guvern trebuia să îşi ţină promisiunile făcute în campania electorală, care a fost acum câteva luni. Pe lângă acestea, ţinând cont că trecem printr-o criză epidemiologică, cred că era esenţial să aloce mult mai mulţi bani în domeniul Sănătăţii. Tot pandemia a produs şi desfăşurarea cursurilor on-line, dar Ministerului Educaţiei nu i-au fost alocaţi bani suficienţi pentru a susţine acest tip de educaţie. Ar fi fost necesar să avem un buget mai mare pentru aceste două domenii. În afară de acestea, vedem că au fost lăsaţi fără niciun ajutor toţi agricultorii, ca să nu mai vorbim de lipsa de bani alocaţi investiţiilor în infrastructură. Cred că, aşa cum au făcut bugetul, acest an va fi unul fără investiţii, pentru că de creşteri nu mai poate fi vorba”, a comentat Alexandra Presură, deputat PSD.

Deocamdată este mult prea devreme să spunem cine are dreptate, însă, conform unei vechi zicale româneşti, „adevărul este undeva la mijloc”.

Facebook Comments