Falimentul Termo nu este singura veste proastă pentru zeci de mii de familii ale căror apartamente sunt racordate la reţeaua oraşului
Craiova riscă să piardă şi producătorul de energie termică

După Bucureşti şi Timişoara, două mari municipii celebre pentru problemele legate de furnizarea agentului termic către populaţie, Craiova pare că este următorul oraş care începe să tremure. Momentan, de frică. Pentru că, fix în vreme ce societatea de distribuţie, SC Termo Craiova SRL, se zbate să-şi dea ultima suflare, încep să se strângă nori negri şi peste producătorul agentului termic, Complexul Energetic Oltenia, care este forţat de Comisia Europeană să renunţe la cărbune până în 2025. Cum costurile pentru retehnologizarea complexurilor energetice şi trecerea lor pe gaze sunt imense, craiovenii s-ar putea trezi foarte curând în situaţia în care caloriferele să rămână reci, indiferent de anotimp.

0

Ca într-o telenovelă sud-americană cu buget redus, furnizarea căldurii pentru zeci de mii de familii din capitala Olteniei se transformă, pe zi ce trece, dintr-o chestiune banală într-o misiune imposibilă. Astfel, deşi încă nu au rezolvat problema falimentului distribuitorului Termo Craiova SRL, care va fi pronunţat, cel mai probabil, în această lună, autorităţile locale vor trebui să se confrunte, mai curând decât şi-ar fi imaginat, cu o problemă şi mai mare – închiderea Complexului Energetic II, adică a producătorului agentului termic.

Un anunţ care dă fiori craiovenilor

România va trebui să renunţe la utilizarea cărbunelui pentru producerea de energie după anul 2025, în condiţiile în care este destul de probabil ca autorităţile de la Bruxelles să nu aprobe planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia la timp pentru plata fără penalităţi a certificatelor de emisii, anunţă, printr-un comunicat de presă, organizaţia de mediu Greenpeace. Pe 5 februarie, Comisia Europeană anunţase deja deschiderea unei investigaţii aprofundate a ajutorului de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia (CEO). „După cum am semnalat, planul pregătit de CEO şi susţinut de Ministerul Energiei nu este bun. Componenta de decarbonare este ridicolă – emisiile cresc – şi nu se respectă regulile de finanţare europene. Dacă planul nu este radical schimbat, CEO este condamnată. Ministerul Energiei are o singură şansă pentru a îndrepta răul făcut, altfel CEO o va lua pe urmele Complexului Energetic Hunedoara“, a declarat Vlad Cătună, campaigner la Greenpeace România.

Europa nu ne dă de ales

De fapt, anunţul celor de la Greenpeace vine la scurt timp după ce prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, anunţa că România ar trebui să vină în curând cu un plan de renunţare totală la utilizarea cărbunelui pentru a produce energie, întrucât această resursă nu are niciun viitor. „Trebuie să fiu brutal de sincer: cărbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeană de cărbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru că nu mai există cerere pentru cărbune. Se scufundă. S-au dat subvenţii de miliarde şi miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucrează azi în industria minieră. Dacă adăugăm la asta şi amprenta de carbon a cărbunelui, trebuie să fim sinceri să spunem că nu există un viitor al cărbunelui“, a arătat oficialul european.

Termoficarea Craiovei, o bombă cu ceas

Olguţa Vasilescu – primarul Craiovei, alături de Gheorghe Nedelescu – managerul falimentarei Termo Craiova SRL

Faptul că viitorul furnizării agentului termic în municipiul Craiova este o mare problemă o confirmă chiar primarul Lia Olguţa Vasilescu, care, la şedinţa de consiliu local din luna februarie, compara situaţia cu o „bombă“ care stă să explodeze. „Noi (municipalitatea – n.red.) am comandat un studiu și așteptăm bugetul să-l putem finanţa, astfel încât să se dea soluţia de încălzire a Craiovei pentru următorul deceniu sau următorii 20 de ani, pentru că se va interzice în scurtă vreme încălzirea cu cărbuni. (…) Eu nu pot să stau și să aștept când am o bombă în braţe, trebuie să găsesc o soluţie și soluţia este această societate“, a declarat Olguţa Vasilescu în contextul discuţiilor legate de falimentul Termo Craiova şi preluarea angajaţilor de către o nouă societate – Termo Urban Craiova SA.

Timpul pentru a găsi o soluţie se scurge

Din păcate, în ceea ce priveşte termoficarea, Craiova se îndreaptă cu paşi repezi către prăpastie. Asta deoarece, deşi problema este una veche, autorităţile au irosit foarte mulţi ani fără să se pună pe picioare o variantă. Aşa după cum Indiscret în Oltenia a mai prezentat şi cu alte ocazii, soluţia ar fi trecerea reţelei primare de agent termic (conducte supraterane si subterane) din proprietatea CEO în proprietatea unei noi societăţi, înfiinţată prin fuziunea SE Craiova II cu activele viabile ale Primăriei Craiova. În acest fel, noua societate ar putea accesa fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea reţelei de agent primar, dar, mai important, construirea unui grup nou pe gaze naturale în cogenerare şi de înaltă eficienţă energetică la SE Craiova II.  
Aşadar, varianta există, însă pentru realizarea ei este nevoie de bani şi timp, două „resurse“ de care oraşul nu dispune.

Final de drum pentru Complexul Energetic Oltenia

Conform planului de decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, pentru anul 2020 emisiile companiei au totalizat peste 7 Mt CO2. La cotaţia actuală a certificatelor verzi, suma pe care compania trebuie să o plătească va depăşi 266 de milioane de euro. În cazul în care CEO nu va reuşi să cumpere certificatele de emisii până la finalul lunii aprilie, suma totală de plată, incluzând penalităţile, va fi de 966 milioane de euro doar pentru emisiile din 2020. Veştile proaste nu se opresc însă aici. Conform specialiştilor, cheltuielile totale generate de emisiile companiei pot ajunge la peste 3,5 miliarde de euro în următorii 10 ani, fără să fie luate în calcul posibilele penalităţi. Evident, CEO nu are aceste fonduri şi nu le va mai putea accesa sub formă de ajutoare de stat. Ceea ce înseamnă că soarta societăţii este deja pecetluită!

Facebook Comments