Vâlcea: Deputatul Buican- propunere legislativă pentru apărarea drepturilor comerciale ale producătorilor

Deputatul PNL Cristian Buican, Secretar al Camerei Deputaţilor, este unic iniţiator al adoptării, în procedură de urgenţă, a propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. La elaborarea propunerii au participat specialişti din Ministerul Agriculturii şi au fost consultate principalele organizaţii ale producătorilor agricoli şi din industria alimentară, potrivit unui comunicat remis presei de Biroul parlamentar al deputatului vâlcean.

0

„Consultarea şi elaborarea propunerii legislative au constituit sarcini complexe întrucât aceasta este prima reglementare de pe piaţa românească a raporturilor dintre furnizorii de bunuri agricole şi alimentare şi cumpărătorii comercianţi ai acestora. Existenţa pe piaţă a unor practici anticoncurenţiale şi inechitabile faţă de producători, folosirea neloială în anumite ocazii a forţei de negociere mult mai mare a lanţurilor de retail au generat nu doar nemulţumire în rândul producătorilor şi al consumatorilor direcţi, ci şi distorsiuni în lanţul de producţie, comercializare, consum. În ultimă instanţă, cetăţeanul a fost afectat în diferitele sale calităţi de producător, de lucrător, de consumator”, se mai arată în comunicat.

UE a sesizat problema practicilor neloiale, iar transpunerea în legislaţia naţională trebuie făcută până la 1 mai 2021

„Uniunea Europeană însăşi a recunoscut că aceste practici neloiale, bazate pe marea diferenţă de forţă de negociere a actorilor din piaţă, trebuie să fie eliminate şi în ţările care, ca România, nu au o legislaţie specifică. Din aceste motive a fost emisă DIRECTIVA (UE) 2019/633 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar a cărei transpunere în legislaţia naţională trebuie făcută până la 1 mai 2021. Situaţia contractelor dintre furnizori şi cumpărătorii comercianţi reprezintă în sine o importantă problemă socială, accentuată după accederea României în Uniunea Europeană, problemă pe care diversele guverne au ezitat să o rezolve printr-o reglementare judicioasă. În ce ne priveşte, am avansat ideea acestei reglementări anterior adoptării directivei europene, dar trebuie să recunoaştem că apariţia acesteia ne-a facilitat demersul ulterior şi a fost un argument puternic pentru solicitarea şi aprobarea adoptării propunerii legislative în procedură de urgenţă”.

O lege în interesul cetăţenilor

„Prin adoptarea acestei propuneri legislative sunt apărate drepturile producătorilor, cumpărătorilor comercianţi şi consumatorilor, respectându-se în mod echitabil interesele fiecăreia dintre părţi. Această lege este exemplară în sensul că răspunde aşteptărilor societăţii româneşti de a adopta o legislaţie naţională care, respectând obligaţiile europene, să fie în interesul cetăţenilor. Adoptând legea, răspundem în acelaşi timp solicitărilor Uniunii prin Directiva 663/2019”, a declarat Cristian Buican.

Facebook Comments