Termo Urban – aceeaşi Mărie cu altă pălărie

„Ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica, ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale“. Cam acesta este motto-ul după care par a se ghida autorităţile craiovene când vine vorba despre pregătirile pentru inevitabilul faliment al SC Termo Craiova SRL. Pe scurt, municipalitatea va schimba doar numele furnizorului de agent termic, care ar urma să preia aproape toţi angajaţii actualei societăţi, inclusiv persoanele cu funcţii de conducere. Practic, „aceeaşi Mărie, cu altă pălărie“!

0

De foarte multă vreme era evident pentru toată lumea că SC Termo Craiova SRL, actualul furnizor al agentului termic din municipiu, îşi va da, după decenii de suferinţă provocată de incompetenţă şi de „căpuşele“ numite politic, obştescul sfârşit. În ciuda planului de reorganizare, datoriile istorice, care au continuat să crească şi în perioada insolvenţei, s-au dovedit a fi fatale unei societăţi conduse prea multă vreme de personaje care nu înţelegeau prea bine nici cum apare apa caldă. Aşa cum este şi actualul administrator al societăţii, Gheorghe Nedelescu, devenit celebru în Bănie pe vremea când alerga, în cizme de cauciuc până la genunchi, taximetriştii care îşi aşteptau clienţii în locuri neamenajate.

Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se… transferă

Primul pas pentru viaţa de după falimentul Termo a fost făcut în 2015, când a apărut SC Termo Urban Craiova SRL, un operator regional în cadrul ADI Termis Dolj, o asociere între Primăria Craiova, Primăria Işalniţa şi Primăria Vârvoru de Jos. Cum falimentul Termo Craiova SRL ar putea fi declarat chiar la termenul din luna martie, autorităţile au scos de la naftalină SC Termo Urban Craiova SRL, pe care o pregătesc să preia, din mers, activitatea de furnizare a agentului termic. Din nefericire, se pare că vom pune din nou căruţa în faţa boilor, astfel că prima grijă a fost să facă loc tuturor angajaţilor de la actuala societate. „Trebuie aprobată organigrama şi statul de funcţii. Ulterior, când se va declara falimentul actualei societăţi, noua societate va prelua angajaţii de la Termo”, a declarat recent Gheorghe Nedelescu, administrator special al SC Termo Craiova SRL, pentru o publicaţie craioveană.

Aceleaşi date, aceeaşi problemă

Din păcate, din spaţiul public lipsesc discuţiile serioase despre problema termoficării în Craiova, dar şi despre riscul ca, folosind aceeaşi reţetă ca până acum, să ne trezim, mai devreme sau mai târziu, că vom fi tot în aceeaşi situaţie. Mai mult, este greu de înţeles motivul pentru care noua societate va prelua fix oamenii care, prin incompetenţă ori nepăsare, au contribuit, vârtos, la împingerea Termo Craiova în faliment. Dacă aici mai adăugăm şi faptul că SC Termo Urban Craiova SRL va „moşteni“ aceeaşi reţea învechită, aceleaşi ţevi ruginite care crapă ori de câte ori termometrul coboară spre 0 grade, dar şi aceeaşi clientelă, formată din asociaţii care se dovedesc „alergice“ la plata facturilor, este evident că „tabloul“ termoficării craiovene va rămâne unul sumbru. Presupunând, înainte de toate, că producătorul agentului termic, Complexul Energetic Oltenia, va mai accepta să facă afaceri cu o altă firmă a municipalităţii, după ce a pierdut deja peste 100 de milioane de euro de pe urma Termo Craiova SRL. 

Facebook Comments