Poligonul IPJ Dolj, distrus de nepăsare și incompetență

Poligonul de tragere al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, unul dintre cele mai moderne din țară, a fost distrus aproape în întregime, la finalul săptămânii trecute, de un incendiu. Și, deși se spune că de vină pentru nefericitul eveniment ar fi un scurtcircuit, polițiștii doljeni spun că motivul real ar fi nepăsarea și incompetența care, de mai bine de una an, au pus stăpânire pe instituția de pe strada Vulturi. Condusă exclusiv prin metoda „delegării“, IPJ Dolj este, în acest moment, doar o haltă pentru comandanții care se schimbă cu o viteză amețitoare.

0

Greu de crezut, dar poligonul de tragere al IPJ Dolj era cam singura chestiune de fală a unei instituții recunoscute la nivel național mai mult pentru relațiile dintre șefii ei și interlopi. Inaugurat în anul 2010, acesta a fost, vreme de câțiva ani, cel mai performant poligon din țară. A fost depășit recent de Bihor, acolo unde, grație unui proiect cu fonduri europene, a fost amenajat un poligon la standarde europene. De la finalul săptămânii trecute însă, IPJ Dolj nu mai concurează cu nimeni. Nu la capitolul facilități cel puțin, pentru că, deși nimeni nu poate certifica acest lucru, la capitolul nepăsare ori incompetență probabil că se luptă pentru medalii.

O pensionare fatidică

Fără să greșim, putem spune că soarta poligonului de tragere a fost decisă în momentul în care, în luna decembrie a anului trecut, s-a pensionat agentul-şef principal Gheorghe Buțu, omul care îl modernizase și-l îngrijise, cu migală, vreme de peste un deceniu. Interesant este că, inclusiv în lunile de dinaintea plecării sale, acesta îi avertizase pe mai-marii Inspectoratului cu privire la faptul că există un risc ridicat de incendiu la acest obiectiv și le solicita să facă o mică investiție pentru înlocuirea izolației existente.

Agentul-şef principal Gheorghe Buțu

„Dacă s-ar fi respectat niște reguli elementare de exploatare și întreținere a poligonului, nu s-ar fi ajuns aici. Dacă s-ar fi onorat fondurile necesare pentru înlocuirea pânzei de sac cu material de tip Regupol, azi nu mai vorbeam de această întâmplare. De asemenea, dacă pulberea nearsă era strânsă și evacuată din poligon în mod regulat, curățat și spălat covorul de cauciuc și dacă se respectau toate cerințele din dosarul de omologare, nu se întâmpla nenorocirea“, a scris, pe pagina de socializare a Sindicatului Polițiștilor Dolj, Gheorghe Buțu. Practic, persoana cea mai avizată din întreg IPJ Dolj spune, cu subiect și predicat, că distrugerea poligonului putea fi evitată dacă oamenii din conducerea instituției ar fi luat măsurile necesare. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

Nereguli în cascadă

Surse din cadrul IPJ Dolj spun că, odată cu pensionarea lui Gheorghe Buțu, instituția de pe strada Vulturi nu a pierdut doar un specialist, ci și pe singurul armurier din organigramă. Or, din cât se pare, armurierul nu este doar recomandat, ci chiar obligatoriu. Poate tocmai din această cauză s-a ajuns în situația în care, de la începutul anului, poligonul nu mai avea un responsabil legal. În schimb, obiectivul intrase pe mâinile șefului Serviciului de acțiuni speciale, comisarul Lucian Sfetcu. Sau, mai bine spus, cheia de la intrarea în obiectiv ajunsese pe mâinile sale, restul fiind lăsat la voia întâmplării. Fără experiență în domeniu, acesta nu ar fi asigurat mentenanța necesară poligonului. Nici conducerea IPJ Dolj nu a părut să fie interesată de poligon, astfel că, susțin unele surse, nu a realizat nici măcar verificarea anuală a obiectivului, așa cum prevăd regulamentele.

Un butoi cu pulbere

Întregul șir de nereguli legate de administrarea poligonului s-a finalizat, așa cum se cunoaște deja, cu distrugerea obiectivului în urma unui puternic incendiu care s-a petrecut în noaptea de 11 spre 12 februarie. Practic, la acel moment, poligonul devenise un butoi cu pulbere, substanță rămasă în urma tragerilor de antrenament, și tot ce lipsea era doar o scânteie care să-l transforme într-un morman de cenușă. Din nefericire, acea scânteie a apărut, nu ca urmare a unui scurtcircuit, așa cum s-a anunțat inițial, ci ca urmare a unei alte nereguli. Mai exact, conform unei surse apropiate anchetei ce trebuie să stabilească împrejurările care au determinat distrugerea obiectivului, de vină pentru incendiu au fost ventilatoarele lăsate sau uitate pornite. Acestea s-ar fi desprins din tavan și au produs scânteile care au aprins pulberea nearsă și necurățată de câteva săptămâni! Rămâne de văzut care vor fi concluziile finale ale anchetei și cine va plăti pentru faptul că IPJ Dolj a rămas fără poligon.

Peștele de la cap se împute

„Halta“ IPJ Dolj cu peron pe dreapta

Cum spuneam la început, a trecut mai bine de un an de când IPJ Dolj nu a mai avut parte de o conducere stabilă. Pentru motive de neînțeles, instituția este condusă pe bază de detașare. Regulat, la interval de câteva luni, mai-marii Poliției Române trimit aici câte un „comisar voiajor“ care nu apucă nici măcar să-și cunoască bine secretara înainte să fie trimis în alt colț de țară. Această situație a creat, evident, o uriașă problemă la nivelul Inspectoratului, mai ales că niciunul dintre comandanții de conjunctură nu-și asumă decizii importante. Rezultatul este un haos aproape generalizat, care se răsfrânge asupra tuturor aspectelor ce țin de buna funcționare a unei instituții extrem de importante pentru siguranța doljenilor. Nu este de mirare că s-a ajuns în situația în care, spre exemplu, angajații Biroului de presă nu mai pot răspunde la câteva întrebări banale care pot fi lămurite cu un amărât de  DA sau NU.
Întrebări de genul 1. IPJ Dolj mai are, în acest moment, armurier? 2. Cine era responsabil de administrarea poligonului? 3. Este adevărat că șeful Serviciului de acțiuni speciale, comisarul Lucian Sfetcu, avea cheia de la poligon și doar el decidea cine și când poate folosi poligonul? 4. În acest an – 2021 – a fost realizată verificarea anuală a poligonului? 5. Conducerea IPJ Dolj primise vreo informare în legătură cu faptul că exista pericol de incendiu la poligon? A fost înregistrată vreo cerere pentru înlocuirea unor materiale prezente în izolația poligonului?, pe care le-am înaintat oficial către instituție și la care am insistat să primim un răspuns. Fără rezultat…

Facebook Comments