Buget probabil mai mic, dar dorințe mari pentru Consiliul Județean și Municipal în privința investițiilor

Așteptat de toată lumea, proiectul bugetului național pentru anul 2021 a fost pus în dezbatere publică în urmă cu câteva zile. Construit pe o creștere economică de 4,3% și pe un deficit de 7,16% din PIB, căruia i se adaugă cheltuielile provocate de pandemie, bugetul României pentru anul în curs este considerat unul de austeritate de către opoziție. Coaliția de guvernare, dimpotrivă, consideră bugetul de stat drept un buget „robust, al relansării”, însă este clar că instituțiile din teritoriu nu vor mai dispune de sume la fel de mari ca anul trecut, de exemplu, fără a mai aduce în discuție subiectele indemnizațiilor de vacanță, care nu se vor acorda și în acest an, sau eliminarea gratuității totale a transportului pentru elevi și studenți. Mai puțini bani va primi și Consiliul Județean Dolj și, implicit, Primăria municipiului Craiova, care vor trebui, în aceste condiții, să își prioritizeze investițiile.

0

În 2020, bugetul Consiliului Județean Dolj era de aproximativ 138 de milioane de euro. Din surse neoficiale, se pare că bugetul alocat în acest an Consiliului Județean Dolj va fi mai mic cu aproximativ 30% față de anul trecut, ceea ce înseamnă un buget de aproximativ 40 de milioane de euro pentru 2021. În schimb, Primăria Craiovei a dispus anul trecut de 670.160.000 de lei, sumă care cel mai probabil nu va fi disponibilă și în acest an. Luând în calcul faptul că o parte semnificativă din acești bani va fi direcționată pentru cheltuielile provocate de criza sanitară cu care ne confruntăm, 2021 are toate caracteristicile să fie un an fără investiții, atât în Dolj, cât și în municipiul Craiova. Totuși, am cerut părerea mai multor consilieri județeni și locali pentru a vedea care ar trebui să fie, în opinia lor, prioritățile instituțiilor din care fac parte, chiar și în condițiile unor bugete inevitabil mai mici.

Anișoara Stănculescu, consilier județean PMP: „Consider că prioritare sunt trei direcții: sănătate, învățământ și investiții”

Anișoara Stănculescu

Pentru Anișoara Stănculescu, consilier județean PMP, bugetul Consiliului Județean Dolj de anul acesta trebuie să includă trei direcții principale de investiție. Pe primul loc, potrivit acesteia, trebuie să fie investițiile în domeniul sănătății, acolo unde, printre altele, trebuie mărită suma alocată pentru hrana bolnavilor. La fel de importantă este și modernizarea școlilor, dar și construirea Spitalului Regional și continuarea lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești. Nu în ultimul rând, Consiliul Județean trebuie să redirecționeze o sumă importantă de bani și pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene. „Consider că prioritare sunt trei direcții: sănătate, învățământ și investiții. Pentru sănătate, dacă tot nu sunt bani să construim un spital nou, ar trebui ca în spitalele existente să se îmbunătățească vizibil condițiile. Mă refer la eradicarea infecțiilor interne, la achiziționarea unor dezinfectanți de calitate, la mărirea cuantumului alocației de hrană pentru bolnavii din spitalele de stat, pentru că este cunoscut faptul că deținuții au un cuantum al alocației de hrană dublu față de bolnavii din spitalele de stat. La învățământ, cred că trebuie să profităm de perioada în care școlile sunt închise sau nu funcționează la capacitate maximă pentru a remedia neajunsurile, iar referitor la investiții, ar trebui alocați bani, în primul rând, pentru continuarea celor două mari proiecte, Spitalul regional și drumul expres Craiova-Pitești. Tot la investiții, trebuie alocați bani pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene”, a declarat Anișoara Stănculescu.

Cofinanțarea proiectelor pe bani europeni, recomandarea lui Stelian Bărăgan

Stelian Bărăgan

Aceeași direcție privind investițiile este recomandată și de Stelian Bărăgan, fost viceprimar al municipiului Craiova și actual consilier județean, ales din partea Partidului Social-Democrat. Conform acestuia, modernizările începute la Spitalul Județean de Urgență trebuie extinse asupra tuturor secțiilor, locație unde ar fi nevoie și de o parcare mult mai încăpătoare. Tot Stelian Bărăgan este cel care consideră că sumele alocate primăriilor din județ trebuie mărite, în special pentru ca acestea să poată finanța desfășurarea orelor în on-line, acolo unde este cazul. Totuși, cea mai importantă sumă din bugetul Consiliului Județean trebuie alocată pentru finanțarea proiectelor implementate pe fonduri europene, astfel încât dezvoltarea județului să nu fie stopată. „Consider că cea mai importantă alocare din bugetul Consiliului Județean trebuie să meargă pentru cofinanțarea proiectelor europene. Apoi, banii trebuie redirecționați către infrastructura din județ, către educație, sănătate și cultură. Legat de infrastructură, vedem că sunt multe drumuri județene care trebuie refăcute, unele construite de la zero, altele doar reparate. Despre investițiile în domeniul sănătății, știm că trebuia construit un spital regional, lucru care nu s-a făcut. Atunci, Consiliul Județean a investit în Spitalul Județean, unde mai sunt multe secții de reabilitat. Așadar, măcar să continuăm ce am început la Spitalul Județean. Tot în zona Spitalului ar trebui creată o parcare modernă, astfel încât cadrele medicale și pacienții să aibă unde să își parcheze mașinile. Pentru educație, ar fi ideal ca sumele acordate primăriilor să fie mai mari, pentru ca acestea să dispună de fonduri pentru renovarea școlilor și pentru a asigura cele necesare educației on-line. Dar, nu știm dacă vom avea bani. În condițiile în care se preconizează un buget cu 30% mai mic pentru Consiliul Județean Dolj, să sperăm că vom avea bani măcar de salarii”, a declarat Stelian Bărăgan, consilier județean PSD.

Octavian Stanciu, consilier județean PRO România: „O prioritate pentru Consiliul Județean Dolj ar trebui să fie extinderea aeroportului”

Octavian Stanciu

În afară de investițiile în domeniul sănătății, acolo unde construirea Spitalului regional este mai mult decât necesară, ca și susținerea învățământului on-line, pentru Octavian Stanciu, consilier județean ales pe listele partidului PRO România, extinderea Aeroportului Craiova este o altă investiție de luat în calcul. Acolo, spune acesta, este nevoie de construirea unei noi piste, dar și de stabilirea unor noi direcții de zbor. „Prioritatea principală pentru Consiliul Județean ar trebui să fie construirea Spitalului Regional promis de atâta timp. Apoi, ar trebui investit în infrastructură, pentru că există anumite drumuri care sunt aproape impracticabile. Consider că nici educația nu trebuie lăsată deoparte, mai ales acum când pandemia a impus această școlarizare on-line. O altă prioritate ar trebui să fie extinderea Aeroportului din Craiova. Aici mă refer la construirea unei noi piste și la crearea unor noi destinații de zbor, care ar fi de o maximă importanță pentru noi, inclusiv pentru dezvoltarea turismului local”, susține Octavian Stanciu.

Pentru Cosmin Călin (PNL), prioritară este continuarea drumului Apele Vii-Celaru și modernizarea Spitalului de Urgență

Cosmin Călin

Tot către infrastructură și sănătate consideră și Cosmin Călin, consilier județean PNL, că trebuie redirecționați banii Consiliului Județean pe anul 2021, pentru a susține proiecte precum continuarea drumului Apele Vii-Celaru până la drumul care traversează comuna Amărăștii de Jos sau dotarea și amenajarea principalelor secții ale Spitalului Județean de Urgență din Craiova. „Din ce știu eu, din cauza situației date, bugetul pentru anul acesta va fi mai restrâns. Ca prioritate, eu consider continuarea drumului Apele Vii-Celaru, acolo unde mai este doar o porțiune pentru a se face joncțiunea cu drumul de la Amărăștii de Jos. În al doilea rând, la Spitalul Județean mai sunt de făcut câteva investiții, atât la secția de oncologie, cât și la cardiologie. Ne dorim să fie susținute acele investiții începute la spital, mai ales în situația în care ne aflăm acum”, a declarat Cosmin Călin, consilier județean PNL.

Antonie Solomon, vicepreședinte CJ Dolj: „Cu asemenea sumă trebuie, în primul rând, să ții instituțiile din subordinea Consiliului Județean în viață”

Antonie Solomon

În schimb, Antonie Solomon, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, nu este la fel de optimist precum colegii săi. În condițiile în care bugetul pentru acest an va fi mai mic cu 30%, spune Antonie Solomon, Consiliul Județean nu are decât să se mulțumească cu asigurarea funcționării unităților din subordine și cu achitarea datoriilor către bănci. De investiții nici nu poate fi vorba, în afară de proiectele care se derulează cu bani europeni. „Știu că vor fi mai puțini bani față de anul trecut, undeva cu 30-40%. Cu asemenea sumă trebuie, în primul rând, să ții instituțiile din subordinea Consiliului Județean în viață. Mă refer la salarizarea personalului, la achitarea dobânzilor și ratelor la bănci și cofinanțarea proiectelor cu bani europeni. Pentru dezvoltare, nu văd decât perspectiva fondurilor europene. În rest, nu cred că vor fi bani. Ne vom baza pe fondurile europene pentru proiectele de dezvoltare. Sunt undeva la 15-20 de astfel de proiecte”, a declarat Antonie Solomon, ales din partea PER.

Speranțe mari pentru municipalitate. Cezar Drăgoescu (USR-PLUS): „Cred că investițiile în municipiul Craiova trebuie să urmeze trei direcții principale”

Cezar Drăgoescu

Fără a ști încă de ce sume va dispune bugetul Primăriei municipiului Craiova pentru anul 2021, consilierul municipal Cezar Drăgoescu, de la USR-PLUS, consideră că trebuie urmate trei planuri principale de investiții. În primul rând, Craiova are nevoie de un Spital de Pediatrie. Această investiție trebuie urmată de construirea unui Parc IT și a unui Parc Industrial, pentru a asigura dezvoltarea orașului, dar și de investiții în protejarea mediului sau pentru digitalizarea principalelor instituții. „Cred că investițiile în municipiul Craiova trebuie să urmeze trei direcții principale. În primul rând, trebuie construit urgent Spitalul de Pediatrie. În al doilea rând, pentru a atrage investiții, avem nevoie de construirea unui nou Parc IT, dar și a unui Parc Industrial. A treia direcție se referă la mediu și la digitalizare, unde consider că trebuie găsite soluții pentru relocarea gropii de gunoi, trebuie construite piste pentru bicicliști, dar și montarea unor senzori pentru monitorizarea calității aerului. În legătură cu digitalizarea, prioritară ar fi arhiva Primăriei, dar și digitalizarea Direcției de Impozite și Taxe, de exemplu, și interconectarea bazelor de date ale instituțiilor care aparțin de Primărie”, consideră acesta.

Adriana Ungureanu (PNL): „Investiții ar trebui să se facă în sănătate și drumuri”

Adriana Ungureanu

O problemă principală legată de investițiile necesare în municipiul Craiova este semnalată de consilierul municipal Adriana Ungureanu, aleasă din partea PNL, și anume reabilitarea străzilor. Pe lângă acest aspect, Adriana Ungureanu atrage atenția asupra nevoii unui Spital de Pediatrie în municipiu, cât și asupra dotării celorlalte unități medicale din subordinea Primăriei, care, spune aceasta, nu dispun de aparatura minimă necesară. „Investiții ar trebui să se facă în sănătate și drumuri. De exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase este nevoie de un tomograf, la neurologie la fel, este nevoie de un tomograf și un RMN, ca să nu mai vorbim de nevoia unui Spital de Pediatrie. Așteptăm să vedem dacă în buget va fi inclus doar studiul de fezabilitate sau încep și lucrările pentru o astfel de unitate, așa cum s-a promis. După părerea mea, sănătatea are multe lipsuri în municipiul Craiova. Apoi, este problema străzilor, care nu se reabilitează decât undeva la 30 pe an. Așteptăm să vedem ce intenții vor avea, dar eu îmi doresc ca în aceste două domenii principale să fie investiți banii”, a precizat Adriana Ungureanu, consilier municipal PNL.

Radu Marinescu (PSD): „Vom încerca să implementăm proiectele pe care le-am prezentat în campania electorală”

Radu Marinescu

Investiții în zona unităților medicale și a infrastructurii orașului își dorește și Radu Marinescu, consilier municipal ales din partea PSD. Printre altele, acesta consideră de maximă importanță reabilitarea rețelei de canalizare, dar și identificarea unor soluții pentru a rezolva problema parcărilor. „Vom încerca să implementăm proiectele pe care le-am prezentat în campania electorală. Aici intră asfaltările, canalizarea orașului, care este un proiect important și de amploare, spitalele, bineînțeles, care reprezintă o prioritate și locală, și națională. Apoi, avem în vedere reabilitarea școlilor, dar, deocamdată, nu știm de ce buget vom dispune. Dacă nu vom avea bani suficienți, vom încerca să susținem investițiile în spitale, cele legate de canalizarea orașului, dar și străzile și parcările”, a declarat Radu Marinescu, consilier municipal PSD.

Așadar, acestea sunt „dorințele” aleșilor locali din Consiliul Județean Dolj și din Consiliul Local Municipal în privința investițiilor. Dar, trebuie spus, discuțiile au fost purtate fără a cunoaște ce sume vor fi alocate celor două consilii, astfel încât abia la finalul anului vom putea concluziona către ce domenii au fost direcționați banii și dacă aceste investiții au fost, în realitate, cele prioritare.

Facebook Comments