Început de şcoală cu scandal, în Mehedinţi!
Părinţii au protestat în faţa şcolii din Jiana, pentru schimbarea directorului

Şcolile s-au redeschis cu un scandal! Părinţii cer demisia directorului şcolii din Jiana. Directoarea le răspunde: „Lătraţi degeaba!”. În comuna Jiana, şcoala a reînceput cu un scandal monstru. Părinţii au protestat, nemulţumiţi, în faţa Şcolii Gimnaziale Jiana, după ce directorul unităţii de învăţământ a fost schimbat din funcţie. Aceştia reclamă criterii politice la numirea pe funcţie.

0

În comuna Jiana, şcoala a reînceput cu un scandal monstru. Părinţii au protestat, nemulţumiţi, în faţa Şcolii Gimnaziale Jiana, după ce directorul unităţii de învăţământ a fost schimbat din funcţie. Aceştia reclamă criterii politice la numirea pe funcţie. „Noi nu o să ne mai aducem copiii la şcoală, până când se va schimba directorul. Am încercat să vorbim cu doamna director şi ne-a spus că lătrăm degeaba”, povesteşte mama unui elev al Şcolii Gimnaziale din comuna Jiana. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că noul director nu a predat niciodată la această şcoală. În plus (reclamă părinţii), noua conducere ar fi refuzat dialogul cu părinţii. Fostul director a condus şcoala timp de 8 ani şi jumătate. Cu toate acestea, fosta conducere nu a mai depus dosarul pentru continuarea activităţii de director, din câte comunică Inspectoratul Şcolar.

„Domnul director nu şi-a depus demisia. Este o schimbare politică. Nu l-a intrebat nimeni, nu i-a zis nimeni că îl dă afară. E de 8 ani director la noi la şcoală. Nu avem probleme cu dumnealui. A fost un director foarte bun”, spune o femeie.

„Noi vrem directorul nostru. Noul director a ţinut copiii sechestraţi în şcoală, nu ne-a lasat să îi luăm pe copii acasă. Noi nu o să ne mai aducem copiii la şcoală, până când se va schimba directorul. Am încercat să vorbim cu doamna director şi ne-a spus că lătrăm degeaba”, ne spune alta mămică.

Trebuie să vorbească cu noi. Nu este nici limbajul adecvat. Au fost peste 100 de părinţi aici”, ne spune altă femeie.

„Este, categoric, o numire politică. Pe fostul director nu l-au anunţat să îşi prelungească mandatul”, ne spune un bărbat.

Daniela Trancotă, inspector şcolar general IŞJ Mehediţi, explică: „În data de 9 ianuarie contractul de management al fostului director a expirat. Dumnealui nu a depus un acord pentru prelungirea detaşării pe funcţie, motiv pentru care am considerat că un cadru didactic (care îndeplineşte condiţiile pentru detaşarea pe funcţie) poate să ocupe această funcţie. În ceea ce priveşte situaţia fostului director, eu, ca inspector şcolar general, am considerat că nu este un director atât de bun, aşa cum pretind unii dintre părinţi. Am şi argumente. Situaţia şcolară la examenele naţionale, la care au participat elevii şcolii, nu este una bună. Un alt aspect se referă la încadrarea în costul per elev. De-a lungul timpului, se poate observa că şcoala din Jiana rămâne, în lunile octombrie şi noiembrie, fără bani de salarii, încadrarea în costuri fiind undeva în jur de 60 la sută. Asta dovedeşte faptul că nu existau nişte competenţe manageriale adecvate”.

La locul protestului au fost prezente şi forţele de ordine, pentru asigurarea măsurilor de protecţie.

Aproape 70 de directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ din judeţul Mehedinţi au fost schimbaţi din funcţie, în şedinţa Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi din data de 8 ianuarie 2021. Schimbări de manageri au avut loc inclusiv la liceele de top din Mehedinţi.

Facebook Comments