Muzeul Olteniei dă restart „Caravanei muzeale“

După luni de aşteptare, provocate de măsurile pentru combaterea pandemiei de coronavirus, Muzeul Olteniei reia activităţile derulate în cadrul proiectului cultural „Caravana muzeală“. Scopul proiectului finanţat de Fundaţia Orange este să încurajeze copiii din mediul rural, prin intermediul unor activităţi creative şi interactive, să descopere patrimoniul Olteniei.

0

„Cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, am ales să rămânem implicaţi în comunitate, alături de unităţile şcolare din judeţul Dolj şi să facem posibilă accesibilizarea culturii, să-i încurajăm pe copii, ca prin intermediul unor activităţi creative şi interactive, să descopere patrimoniul Olteniei. Astfel, în perioada 8-10 februarie 2021, specialiştii Muzeului Olteniei, susţinuţi de cadre didactice dedicate, vor derula activităţi cultural-educative pentru un număr de aproximativ 130 de elevi de la Şcoala Gimnazială Castranova“, se arată într-un comunicat al Biroului de Relaţii Publice din cadrul Muzeului Olteniei. Elevii au ocazia să participe la patru ateliere creative: „Poezie şi caligrafie“, „Mânuţe pricepute”, „De vorba cu Bunii şi Străbunii” şi „Joaca de-a timpul/Pierdut în Tradiţii”, care îi vor ajuta să deprindă unele meşteşuguri vechi, cum sunt pictarea cănilor de lut cu simbolurile din lumea tradiţională, scrierea de mesaje pe foi tip papirus folosind pana de gâscă şi tocul de scris cu peniţa şi cerneală ori confecţionarea de mărţişoare din lut.

„Caravana Muzeală“ este un proiect de educaţie culturală non-formală, demarat în luna septembrie 2020 de Muzeul Olteniei şi finanţat de Fundaţia Orange „Susţine un ONG”, program ce încurajează implicarea socială a angajaţilor Orange, prin intermediul căruia elevi din 10 şcoli gimnaziale din mediul rural, din judeţul Dolj, vor beneficia gratuit de ateliere cultural-educative despre patrimoniul cultural al Olteniei.
Proiectul „Caravana Muzeală“ aduce cultura mai aproape de aproximativ 500 de elevi din clasele 0-VIII din jud. Dolj, aflaţi în comune declarate defavorizate din punct de vedere socio-economic, unde rata şomajului depăşeşte cu mult media pe ţară, iar părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, majoritatea copiilor fiind în grija bunicilor.
Unul dintre aspectele esenţiale ale impactului maxim al acestui program este conceput astfel încât să fie mobil, să interacţioneze cu publicul din mediul rural, ţinând cont de caracteristicile de vârstă şi învăţare ale copiilor, şi să determine ca unele concepte clasice precum: patrimoniu, colecţii, artefacte, opere, arheologie, restaurare, conservare să capete brusc un înţeles, un sens şi pentru cei care nu sunt adulţi, adică pentru copiii care nu au ajuns niciodată într-un spaţiu cultural!

Acest proiect cultural constituie, prin locaţiile alese, o completare a unor proiecte de pedagogie muzeală ce se desfăşoară, de peste 12 ani, la sediul Muzeului Olteniei din Craiova, în spaţiile interactive ale celor trei secţii, fiind susţinute de către muzeografi/arheologi din cadrul instituţiei, pe toată perioada anului, în timpul vacanţelor şcolare, dar şi cu ocazia diverselor evenimente culturale. Noutatea proiectului dezvoltat cu sprijinul Fundaţiei Orange o reprezintă derularea de ateliere în afara spaţiului muzeal chiar în mijlocul comunităţilor rurale defavorizate, unde accesul la acest tip de educaţie este extrem de limitat. Reuşim astfel să facem cultura muzeală accesibilă tuturor copiilor, indiferent de statutul lor socio-economic”, spun reprezentanţii muzeului.

Facebook Comments