Într-o iarnă fără omăt, primarul comunei Malu Mare a mărit cu o treime contractul-cadru pentru înlăturarea zăpezii de pe străzi
Deszăpezire la suprapreţ pentru Adela Gherghe

Sfidarea cetăţenilor care te-au ales în funcţia de primar al localităţii nu constă doar în a trafica în stânga şi în dreapta funcţii sau promisiuni de anagajări în speranţa obţinerii unei majorităţi fragile, lucru pe care l-a făcut şi îl face cu prisosinţă primarul comunei Malu Mare, Adela Gherghe, ci şi în modul cel puţin dubios în care împarţi contracte supraevaluate din bani publici pentru servicii necesare comunităţii pe care o conduci. Elocvent în acest sens este contractul Primăriei Malu Mare pentru deszăpezire, încheiat anul trecut, al cărui cuantum de peste 1 miliard de lei vechi ridică mari semne de întrebare.

0

Încolţită de „portărei“, organizaţi sau nu din punct de vedere juridic, care revendică sume imense pe care Adela Gherghe, fost patron şi administrator de societate comercială falimentară, le are de returnat, primarul comunei Malu Mare priveşte cu jind la bugetul acestei comune bogate. Cu o mică părticică din aceşti bani, viaţa sa ar fi mult mai liniştită. Aşa se face că, peste noapte, gândindu-se că studiile de fezabilitate reprezintă o „vacă“ bună de muls, primarul Gherghe s-a gândit să le propună consilierilor să aprobe construcţia unor blocuri de locuinţe sociale în comună, investiţie care, susţine ea, ar fi făcută de Compania Naţională de Investiţii (CNI). Evident, consilierii majoritarei PSD + PRO România şi, se pare, USR, au ridicat miraţi din sprâncene. „Am terminat de băgat apa, canalul şi curentul electric, am asfaltat toate străzile, să ne apucăm acum de locuinţe sociale?!?“, a spus unul dintre aceştia, în timp ce restul consilierilor din arcul majoritar îşi manifestau zgomotos dezaprobarea.

Zăpadă nu avem, dar semnează contract de deszăpezire la suprapreţ

Aceasta nu este prima încercare a Adelei Gherghe de a „băga degetul“ în „borcanul cu miere“ al comunităţii. Conform unor surse bine informate din Primăria Malu Mare, în grabă mare, undeva la sfârşitul anului trecut, Adela Gherghe a dispus contractarea unor servicii de deszăpezire. Nimic anormal până aici, acelaşi lucru se întâmplă în orice primărie în pragul iernii. Curioasă este numai suma pentru care a fost încheiat contractul cadru pentru deszăpezerie. „Anii trecuţi, suma maximă pentru care am încheiat astfel de contracte cadru a fost de 70.000 de lei noi, cu o societate care ne punea la dispoziţie cinci utilaje de deszăpezire cu tot cu deservenţi. Acum, însă, contractul cadru este încheiat pe 100.000 de lei, în condiţiile în care vorbim doar despre două utilaje, nicidecum cinci, ca anul trecut. Şi oricum, în primă fază, se achiziţionaseră de pe SICAP serviciile pentru o sumă mai mică, dar apoi am modificat cererea şi am oferit cât ne-a spus doamna primar. Nu ştiu cum s-ar putea justifica această diferenţă, de o treime în plus faţă de anul trecut, în condiţiile în care comuna noastră nu a crescut peste nopate…“, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre angajaţii comunei Malu Mare, speriat într-o bună măsură de repercusiunile unui contract supraevaluat plătit din bani publici.

Firesc, în condiţiile în care există reale suspiciuni cu privire la acest contract aflat în derulare, la sfârşitul lunii ianuarie, pe 28, am adresat primarului Adela Gherghe pe adresele de mail ale primăriei, contact@primariamalumare.ro, primar@primariamalumare.ro, o întrebare cu privire la acest aspect. Sfidătoare, aşa cum este de obicei cu cei care nu îi cântă în strună, aceasta a preferat să încalce Legea 544/2001 şi să ne ignore solicitarea, deşi avea ca termen legal de răspuns 10 zile. În felul său, îşi imaginează că astfel ne pedepseşte pentru îndrăzneala de a dezvălui, în premieră, că este datoare vândută în toate colţurile judeţului şi că background-ul său nu o recomandă ca decident financiar al uneia dintre cele mai bogate localităţi rurale ale Doljului. Numai că lucrurile nu vor rămâne aşa! În zilele care urmează, Indiscret în Oltennia se va adresa Judecătoriei Craiova pentru sancţionarea primarului Adela Gherghe şi pentru obligarea sa de a ne oferi informaţiile publice pe care le-am solicitat. În acest mod, cetăţenii comunei Malu Mare vor vedea cam în ce fel sunt cheltuiţi banii lor de către un edil al cărui viitor se anunţă cel puţin la fel de tulbure ca trecutul!

Facebook Comments