Moştenind datorii de zeci de milioane de lei, care nu au putut fi acoperite de planul de reorganizare propus de administratorul judiciar Siomax SPRL, din Târgu Jiu, Termo Craiova, societate aflată în insolvenţă din 2015, se îndreaptă încet şi sigur către intrarea în faliment. Data de 17 februarie aduce expirarea prelungirii planului de reorganizare, iar în mod normal judecătorul sindic ar trebui să pronunţe falimentul. „Termo se apropie de faliment. Sunt datorii istorice, foarte vechi, care nu au putut fi acoperite. Planul de reorganizare va expira pe 17 februarie şi, după această dată, rămânem la latitudinea judecătorului. Probabil că, într-o lună sau două, Termo va intra în faliment”, a declarat administratorul judiciar Maria Somnea. Deşi situaţia de la Termo Craiova nu este o noutate pentru nimeni, Primăria Craiova, în subordinea căreia se află regia de termoficare, nu pare că depune eforturi pentru a salva de faliment furnizorul local de energie termică şi, deocamdată, nu a anunţat nicio soluţie de avarie. Cât despre SC Termo Urban Craiova, societate înfiinţată imediat după intrarea Termo în insolvenţă cu scopul de a prelua de la aceasta din urmă serviciile de termoficare, ştim că nu deţine toate avizele necesare.
Marian Vasile, consilier local PNL: „Primăria efectiv a dus Termo în faliment”
Principala vină pentru situaţia în care se află în prezent Termo Craiova aparţine, în opinia lui Marian Vasile, consilier local municipal PNL, administraţiei locale. În toată perioada în care Primăria a fost condusă de primarii social-democraţi, pentru Termo Craiova nu s-au căutat soluţii, ca de altfel, nici variante alternative. În acelaşi timp, dacă Termo Craiova va intra în faliment, consilierul liberal nu consideră actuala administraţie capabilă să găsească o soluţie viabilă. „Din 2012 până acum, Primăria efectiv a dus Termo în faliment. Situaţia este foarte complicată. Dacă Termo intră în faliment, va trebui înfiinţată o nouă societate, pentru care sunt necesare o multitudine de avize. Au încercat cu Termo Urban, dar nu au depus documentaţia pentru a obţine avizele. În Primărie, nimeni nu se ocupă de problema Termo, ca de niciuna dintre nevoile reale ale oraşului. Din 2012, de când au preluat administrarea Termo, nu au retehnologizat niciun punct termic, în afară de cele 20 pe care am reuşit să le modernizăm noi. Conduc termoficarea de aproape un deceniu, nu pot arunca vina pe fosta administraţie. Dacă Termo intră în faliment, nu cred că vor reuşi în timp util să pună pe picioare o nouă societate care să preia serviciile”, a susţinut acesta.
De aceeaşi părere este şi Teodor Sas, colegul său de partid şi consiliu, care a afirmat că trebuiau căutate mai multe soluţii până acum. „Măsurile populiste” sunt principala cauză pentru intrarea Termo în faliment, consideră acesta, care acuză administraţia că nu a dezbătut niciodată în mod serios problemele de la Termo Craiova. „A fost o situaţie perpetuată. Soluţii trebuiau găsite de mult timp. Actuala administraţie va trebui să ia nişte măsuri concrete. Nu pot adopta în continuare măsuri populiste, care să prelungească situaţia din prezent. Problema aceasta datează de destulă vreme, dar nu a fost niciodată tratată în mod serios şi nici nu s-a luat vreo măsură. Primăria putea să ia mai multe măsuri de avarie. Potrivit modului în care este administrată acum Craiova, şansele ca Primăria să înfiinţeze o nouă societate care să preia atribuţiile de termoficare sunt zero. Dar, poate ne fac o surpriză şi reuşesc să se organizeze”, a declarat Teodor Sas.
Înfiinţarea unei noi societăţi, soluţia propusă de Cezar Drăgoescu
Pentru că este inevitabil ca Termo Craiova să scape de faliment, Primăria va trebui să găsească foarte repede o soluţie pentru a evita întreruperea furnizării căldurii şi apei calde. Ca măsură alternativă, consilierul municipal USR-PLUS, Cezar Drăgoescu, propune înfiinţarea unei noi societăţi, aşa cum s-a încercat cu Termo Urban în 2015, care să preia activitatea de la Termo. Cât despre motivele care au dus Termo Craiova în faliment, Cezar Drăgoescu consideră că relaţia deficitară cu asociaţiile de proprietari şi rău-platnicii au contribuit cel mai mult la acumularea datoriilor. De asemenea, Cezar Drăgoescu atrage atenţia asupra legislaţiei din domeniu, care nu permite o recuperare rapidă a sumelor restante prin executare silită.
„Soluţia, dacă Termo intră în faliment, este una sigură: personalul şi activitatea trebuie mutate pe altă firmă. Este un proces care poate fi de durată. După asta, trebuie încheiat un nou contract cu CEO şi să fie reluată distribuţia agentului termic. Din punct de vedere al factorilor care au dus la această situaţie, eu consider că sunt două motive principale. Primul este legislaţia deficitară din acest domeniu, care nu permite executarea silită a asociaţiilor de proprietari care nu îşi achită datoriile către Termo, iar al doilea factor este neplata acestor servicii de către proprietari. Cred că ar fi foarte eficient ca pe viitor să fie încheiate contracte direct cu proprietarii de apartamente, aşa cum se procedează şi cu celelalte utilităţi, iar când respectivul proprietar nu plăteşte, să fie debranşat”, a precizat Cezar Drăgoescu.
Fuziunea între CET II Craiova şi Termo, varianta lui Marin Nicoli
O altă variantă de rezolvare a problemei termoficării este propusă de consilierul local PSD Marin Nicoli. Potrivit acestuia, cea mai viabilă dintre variantele de rezolvare ar fi fuziunea dintre CET II Craiova şi Termo. Prin acest demers, Termo Craiova ar urma să se desfiinţeze, iar serviciile şi infrastructura să fie preluate de centrala Craiova II.
„Situaţia se poate repara. Din ce ştiu eu, Termo a avut o relaţie foarte dificilă cu asociaţiile de proprietari, care mereu au rămas datoare, iar Termo nu a dispus de mijloace pentru a proceda la executarea silită. Acestora se adaugă penalităţile puse de CEO, datorii care nu au putut fi stinse. Soluţia, aşa cum s-a mai discutat, poate fi fuziunea între CET II şi Termo, dar este nevoie de bunăvoinţă. Ştiu că Primăria a făcut câteva demersuri în acest sens în trecut. S-a făcut şi un studiu legat de externalizarea CET II Craiova, externalizare care urma să absoarbă termoficarea oraşului. Pe această direcţie, Termo se desfiinţa şi toate instalaţiile şi infrastructura treceau la CET. Aceasta este soluţia care s-a aplicat şi la Vâlcea. Ar mai fi varianta ca fiecare apartament să primească un sprijin din partea autorităţii locale pentru a trece la o altă sursă de termoficare, care pot fi centralele pe gaz, centralele de bloc, de cartier, dar această variantă este mult mai costisitoare”, a declarat Marin Nicoli.
Iminenta intrare în faliment a Termo Craiova a fost confirmată şi de administratorul special al societăţii, Gheorghe Nedelescu. Acesta a declarat că „este posibil ca Termo să intre în faliment după 17 februarie. Este chiar inevitabil, dar asta judecătorul va hotărî. Va trebui să furnizăm căldură către şcoli, dacă se vor deschide, avem spitale Covid-19 şi alte spitale, cămine de bătrâni, instituţii pe care nu le putem lăsa fără căldură şi apă caldă, dar va trebui să găsim o soluţie”. Care este rezolvarea acestei probleme rămâne, însă, de văzut.