Municipalitatea vrea să radă peste 200 de arbori de pe Calea Bucureşti
Modernizare pe muchie… de topor

Primăria Craiova plănuieşte să pună la pământ 221 de arbori aflaţi pe aliniamentul Calea Bucureşti. Copacii stau în calea proiectului de reabilitare a zonei, astfel că municipalitatea a cerut RAADPFL „extragerea materialului lemnos“. La rândul său, reprezentanţii Regiei au solicitat un acord din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, mai ales că mulţi dintre copaci sunt sănătoşi, care însă s-a opus, considerând că nu există justificare pentru tăierea copacilor.

0

La începutul acestui an, Primăria Craiova anunţa că are planuri mari cu zona adiacentă Calea Bucureşti. „Cea mai importantă arteră care tranzitează Craiova şi cartea de vizită a oraşului nostru, Calea Bucureşti avea demult nevoie de o transformare radicală, care să asigure confort cetăţenilor care locuiesc sau tranzitează zona, dar şi să ofere bulevardului un aer nou, demn de statutul de poartă de intrare în municipiu. Astfel, vom efectua reparaţii generale la zonele pietonale şi aleile de acces în blocuri şi spaţiile comerciale aflate la parterul acestora. De asemenea, vrem să revitalizăm toate spaţiile verzi de pe Calea Bucureşti şi să regândim peisagistic întreaga zonă. Iar primele lucrări sunt deja vizibile chiar din aceste zile: s-a început operaţiunea de marcare a arborilor uscaţi pentru care va fi solicitat avizul de tăiere de la Agenţia de Mediu, se scoate gardul viu existent şi se curăţă zonele verzi de vegetaţia uscată, urmând să pregătim terenul pentru explozia de culori a florilor ce vor fi plantate la primăvară”, declara, în prima săptămână a lui 2021, Lia-Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Printre schimbările vizate se numărau trecerea în subteran a cablurilor de pe stâlpi, conceperea de locuri de joacă inedite pentru copii, reglementarea tipului de activităţi şi servicii ce se pot desfăşura în spaţiile comerciale din zonă, precum şi realizarea unei expoziţii de picturi murale pe blocurile cu vedere către Calea Bucureşti.

Planul s-a proptit în pom

Doar că, aşa cum se întâmplă de obicei, planul de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, astfel că municipalitatea s-a împiedicat de „câţiva“ copaci. Mai exact, de 288 de copaci, care, după o vreme, au mai rămas doar 221. Concret, Primăria Craiova a solicitat Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi a Fondului Locativ Craiova „extragerea arborilor care devin un pericol pentru populaţie“. Angajaţii regiei s-au pus pe numărat şi au ajuns la concluzia că este nevoie de tăierea a 288 de copaci. Ulterior s-au adresat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, căreia i-au solicitat un… punct de vedere. La scurt timp, reprezentanţii RAADPFL au reevaluat situaţia şi au revenit cu o altă adresă, prin care cereau „binecuvântarea“ Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj pentru tăierea a „numai“ 221 de arbori. 


Doar că Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj a refuzat să dea undă verde unui asemenea „măcel“, considerând că numărul de arbori ce se vrea tăiat este mult prea mare, mai ales că unii dintre arbori sunt sănătoşi şi nu prezintă niciun pericol pentru persoane ori bunuri. Mai mult, reprezentanţii APM Dolj spun că solicitarea RAADPFL nu era însoţită nici de un program de extragere a arborilor, nici de un proiect de amenajare a zonei.

Un aviz cerut degeaba?

În replică la răspunsul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că planul de îndepărtare a arborilor vizează doar exemplarele bolnave ori care sunt în pericol de prăbuşire. „Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj ne-a transmis că, în ceea ce priveşte arborii cu stare de sănătate alterată şi pericol de prăbuşire, nu este necesar avizul şi că responsabilitatea tăierii acestora, conform prevederilor legale, ne revine în totalitate.
Primăria Craiova a solicitat RAADPFL extragerea doar a arborilor care devin un pericol pentru populaţie, din cauza stării precare de sănătate. Chiar dacă RAADPFL a considerat că ar trebui îndepărtaţi şi arborii care sunt înclinaţi sau care nu sunt de esenţă tare, nu vom purcede la extragerea acestora decât în momentul în care aceştia nu vor mai putea fi salvaţi.
RAADPFL a precizat că un număr aproximativ de 220 de arbori urmează a fi extraşi de pe Calea Bucureşti, dar «etapizat, în decurs de mai mult timp».
(…) Lucrările de reabilitare din acest an se vor axa exclusiv pe refacerea spaţiilor verzi din scuarul de pe mijlocul bulevardului şi a spaţiilor verzi din grădinile blocurilor, pe repararea scărilor şi trotuarelor şi/sau aleilor din zona blocurilor, pe introducerea cablurilor în subteran, pe amenajarea de spaţii de recreere, dar şi pe reabilitarea locurilor de joacă“, se arată într-un comunicat al municipalităţii.
Se naşte însă întrebarea de ce a mai solicitat RAADPFL un punct de vedere din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj dacă toţi cei 221 de arbori vizaţi a fi tăiaţi sunt bolnavi ori reprezintă un pericol, moment în care autorităţile sunt perfect îndreptăţite să-i pună la pământ?

O însemnare discutabilă

Aşa cum am precizat deja, angajaţii RAADPFL au identificat toţi cei 221 de arbori despre care susţine că sunt bolnavi ori reprezintă un pericol. Nu s-au limitat însă doar la identificarea lor, ci i-au şi însemnat, scobind în trunchiul acestora şi marcându-i cu vopsea de culoare verde. Trecând peste faptul că o astfel de operaţiune pare o condamnare certă la tăiere, se poate observa extrem de uşor că mulţi dintre arborii însemnaţi nu sunt nici uscaţi, nici bolnavi şi nici nu par să fie un pericol iminent pentru trecători ori proprietăţile locatarilor. De fapt, singurul lor „defect“ pare a fi locul în care au crescut. „Mi se pare o greşeală ceea ce se doreşte. De ce să tai arbori sănătoşi? Pentru ce? Ce înfrumuseţare este aia dacă tu vrei să tai copacii? Suntem sătui de betoane şi de construcţii“, a declarat Iulian Pătru, unul dintre locuitorii din zonă.

Pe de-o parte tăiem, pe alta… nu plantăm

Decizia autorităţilor craiovene de a tăia sute de arbori vine chiar în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, aflat în vizită la Craiova, ministrul mediului, Barna Tanczos, declara că municipiul, la fel ca mai toate marile oraşe ale ţării, are o mare problemă cu poluarea şi calitatea aerului, una dintre soluţiile propuse fiind chiar creşterea spaţiilor verzi şi plantarea de arbori.
În plus, în ultimii ani, Craiova a pierdut suprafeţe semnificative de spaţii verzi ca urmare a unei creşteri exponenţiale a proiectelor imobiliare. Un exemplu elocvent este zona Corniţoiu, acolo unde, în locul copacilor, au răsărit numeroase blocuri.

Facebook Comments