Surse din PNL Dolj susţin că se mizează pe continuitate la nivelul județului
Roşca, reconfirmat prefect

După săptămâni de incertitudini, filiala Dolj a Partidului Naţional Liberal a reuşit să dea o lovitură de proporţii colegilor de alianţă, USR-Plus: prefectul de Dolj va fi nominalizat de liberali, împreună cu unul dintre subprefecţi, în timp ce mai tânărul partid doljean din arcul guvernamental s-a ales cu cel de-al doilea post de subprefect. Este o victorie de etapă importantă a liderului Ştefan Stoica, în condiţiile în care calculele matematice îi dădeau ca favoriţi pe userişti şi partenerii lor plusişti drept favoriţi în a nominaliza prefectul. Această victorie este cu atât mai importantă cu cât, începând din acest an, cea mai importantă funcţie dintr-un judeţ nu mai este, în mod duplicitar, una apolitică, ci, prin modificarea prevederilor legale în materie, perfect politică, prefectul putând fi, concomitent, şi membru de partid.

0

După alegerile parlamentare din iarnă, nominalizarea parlamentarilor din judeţ şi închegarea unei majorităţi care să dea Guvernul României, un singur lucru mai rămăsese în suspans: ce formaţiune politică va da prefectul de Dolj şi care va fi acesta. A fost nevoie de negocieri îndelungate la nivel naţional între cele trei partide care formează coaliţia de guvernare, PNL,USR-PLUS şi UDMR, pentru ca împărţirea posturilor de prefecţi şi subprefecţii la nivelul judeţelor României să fie stabilită. Conform informaţiilor oficiale, liberalii vor lua 23 de prefecţi şi 47 de subprefecţi, USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi, iar maghiarii vor nominaliza 5 prefecţi şi 10 subprefecţi.

Doljul, prioritar pentru Orban

Deşi la nivel naţional rezultatul electoral al filialei doljene a PNL a fost considerat unul bun, la mai puţin de două puncte procentuale sub media naţională a partidului, totuşi liberalii craioveni nu erau foarte siguri că vor reuşi să impună un prefect în judeţ. Pe de o parte pentru că erau a 26-a filială ca procent obţinut la nivelul întregii ţări, pe de altă parte pentru că nu puţini erau cei care afirmau că preşedintele PNL, Ludovic Orban, va încerca să împartă funcţiile pe anumite criterii care ar defavoriza în mod clar pe colegii săi din judeţul Dolj. Numai că, de la Bucureşti, Orban a ţinut să arate că, totuşi, nu îi este indiferentă soarta judeţului Dolj şi a filialei de aici a partidului. Conform unor surse de la nivel central, în niciun moment nu s-a pus problema ca judeţul Dolj să fie cedat USR-PLUS. „Din Oltenia, prima dată a fost nominalizat judeţul Dolj! Ludovic a vrut să se asigure că, în actualele condiţii în care prefectul poate fi membru de partid, cel mai mare judeţ al regiunii va avea în fruntea sa o persoană nominalizată de filiala liberală. Sincer, nu putea să nu ţină cont de rezultatul bun obţinut de PNL la Dolj în alegerile parlamentare şi, dacă se doreşte dislocarea acestui judeţ din zona de influenţă a PSD-ului, atunci cel mai mare partid de dreapta, aşa cum este PNL-ul, nu poate scăpa această funcţie în condiţiile în care nu are preşedintele Consiliului Judeţean sau primarul municipiului reşedinţă de judeţ“, ne-a declarat unul dintre apropiaţii preşedintelui Ludovic Orban.

Este momentul ca Roşca să strălucească. Va reuşi el oare?

Din punctul de vedere al filialei PNL Dolj, rezultatul negocierilor la nivel central este unul extraordinar. Prin deţinerea postului de prefect şi schimbarea prevederilor legale care statuau ca acesta să fie înalt funcţionar public, liberalii reuşesc să creeze un nou pol de putere în judeţ, în încercarea de a contrabalansa puterea deţinută de PSD Dolj. Folosită cum se cuvine, această funcţie poate deveni un vector de imagine extraordinar pentru partid. Pentru aceasta, este necesar ca actualul prefect, Nicuşor Roşca, cel care va rămâne în continuare în funcţie, după cum ne-au declarat surse din cadrul PNL Dolj, să îşi schimbe în mod radical „partitura“ pe care a interpetat-o până în prezent. Este necesar să înţeleagă că în politică unul dintre lucrurile care te ridică, dar te pot şi îngropa, îl reprezintă imaginea pe care o creezi prin intermediul unor acţiuni mai mult sau mai puţin bine gândite. Până acum, din calitatea sa de înalt funcţionar public, Roşca a fost mai degrabă discret în „prestaţii“, singura excepţie constituind-o „păruiala“ pe care a avut-o cu Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, pe tema târgului de Crăciun. Dar, obiectiv vorbind, în acestă luptă el a intrat cu cel puţin o mână legată la spate ca urmare a statutului său de înalt funcţionar public. Având în vedere actualul statut de om politic al prefectului, va fi necesar un efort mai susţinut de comunicare din partea acestei instutuţii foarte importante la nivelul fiecărui judeţ, astfel încât, prin prestaţia sa, Roşca să ajute filiala PNL Dolj în a-şi spori zestrea electorală. În caz contrar, finalul poate fi unul foarte

„abrupt“!

Facebook Comments