Clariant şi Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy anunţă acordul de licenţă pentru utilizarea tehnologiei sunliquid® în China

• Acesta este cel de-al doilea acord de licenţă pentru tehnologia sunliquid® Clariant din China şi al cincilea acord de licenţă semnat la nivel global • Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy intenţionează să dezvolte o fabrică la scară comercială utilizând tehnologia Clariant, sunliquid®, pentru producţia de etanol celulozic, în provincia Heilongjiang • Capacitatea de producţie anuală planificată este de 25.000 tone de etanol celulozic prin prelucrarea a peste 125.000 tone de reziduuri de porumb • Proiectul vizează una dintre primele fabrici de biocombustibili de generaţia a doua (2G) la scară comercială, ce va fi situată în cea mai mare provincie producătoare de bioetanol din China

0

Clariant, companie inovatoare şi sustenabilă axată pe produse chimice de specialitate, a anunţat marţi semnarea unui acord de licenţă cu Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy, companie chineză specializată în energie verde, pentru utilizarea tehnologiei de producţie a etanolului celulozic, sunliquid®. Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy, filială a grupului Sino-Dan Jianye, a fost înfiinţată la începutul anilor 2010 şi a fost implicată în activitatea de cercetare a biocombustibililor de generaţia a doua (2G), timp de aproape un deceniu, devenind astfel unul dintre liderii în acest domeniu în China.

Dezvoltarea proiectului şi administrarea instalaţiei de producţie vor fi asigurate de Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy într-o zonă de tip greenfield, lângă oraşul Harbin din provincia Heilongjiang, în nord-estul Chinei, unde există vaste culturi de porumb, utilizând terenul disponibil şi infrastructura existentă deţinută de Sino-Dan Jianye Grup. Capacitatea anuală de producţie este estimată la 25.000 de tone de etanol celulozic, prin procesarea a peste 125.000 de tone de reziduuri de porumb de provenienţă locală. Astfel, unitatea de producţie va fi  una dintre primele fabrici de biocombustibili de generaţia a doua (2G) construite până acum în provincia Heilongjiang.

Proiectul include licenţa ce permite utilizarea tehnologiei sunliquid® , furnizarea de servicii tehnice, precum şi furnizarea culturilor de pornire şi platforma de procesare a drojdiei necesară pentru ca Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy să poată procesa materia primă, în scopul producţiei de etanol celulozic. Evaluările detaliate ale proiectelor şi pregătirile pentru faza de proiectare sunt în plină desfăşurare.

Anunţul celui de-al doilea acord de licenţă pentru tehnologia noastră sunliquid®  din regiune subliniază faptul că, pentru Clariant, China continuă să fie o piaţă în creştere. Mai ales acum, când China investeşte din ce în ce mai mult în soluţii tehnologice inovatoare şi durabile, Clariant este bine poziţionat pentru a valorifica aceste oportunităţi de afaceri promiţătoare”, a declarat Hans Bohnen, directorul operaţional al Clariant.

China intenţionează să stabilească un mandat la nivel naţional pentru a include un procent de 10% de etanol regenerabil în compoziţia combustibililor convenţionali folosiţi în transporturi, în contextul în care mai multe provincii, printre care şi  Heilongjiang, au deja un mandat obligatoriu în acest sens. Proiectul dezvoltat împreună cu Harbin Hulan Sino-Dan Jianye Bio-Energy ne va consolida poziţia pe piaţa naţională a biocombustibililor de generaţia a doua (2G), ajutând în acelaşi timp China să îşi atingă obiectivele de decarbonizare în sectorul transporturilor”, susţine Christian Librera, Vicepreşedinte şi Şeful Diviziei de Biocombustibili şi Derivate al Clariant.

Tehnologia etanolului celulozic este o tehnologie de biocombustibil de nouă generaţie, fiind puternic încurajată şi susţinută de către guvernul chinez. Mai mult de atât, este unul dintre mijloacele tehnice importante prin care să putem să îndeplinim obiectivele stabilite de către preşedintele Xi Jinping – respectarea pragului maxim al emisiilor de carbon până în 2030 şi asigurarea neutralităţii climatice până în 2060. Sino-Dan este încântat să coopereze cu stimatul nostru partener Clariant la proiectul de etanol celulozic. Sunt sigur că această colaborare nu va aduce doar o contribuţie de impact în industria avansată a biocombustibililor din China, ci va aprofunda, de asemenea, prietenia de lungă durată dintre China şi Europa”, a subliniat Wang Jianye, fondator şi preşedinte al Consiliului de administraţie al grupului Sino-Dan Jianye.

Pentru provincia Heilongjiang, proiectul reprezintă o investiţie semnificativă în tehnologii durabile, segment ce se bucură de o susţinere puternică din partea guvernului provinciei. Regiunea este una preponderent agricolă, dispunând de resurse importante de materie primă şi este, de asemenea, cunoscută ca fiind cea mai mare provincie din China pentru producţia de bioetanol de primă generaţie (1G). Prin utilizarea materiei prime provenite local, în acest caz – reziduuri de porumb – , economiile de gaze cu efect de seră pot fi maximizate şi vor apărea oportunităţi de afaceri suplimentare de-a lungul întregului lanţ valoric.

Etanolul celulozic produs va fi utilizat pe piaţa regională a combustibililor din China, ca aditiv pentru benzină sau drept combustibil E85, în loc de benzină, pentru a îndeplini mandatul local în privinţa procentului de amestec stabilit. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, complet sustenabil şi neutru din punct de vedere al carbonului, care poate fi uşor amestecat în combustibilul convenţional şi utilizat în infrastructura auto actuală.

Facebook Comments