Deşi reprezentanţii IPJ Dolj spun că s-au implicat pentru combaterea comerţului cu materiale pirotehnice, cerul Craiovei a fost la fel de luminat de Revelion ca în fiecare an
Acţiunea „Foc de artificii“, un simplu foc de paie

De câţiva ani buni, comercializarea materialelor pirotehnice a fost restricţionată, astfel că, legal, românii nu ar trebui să mai poată achiziţiona altceva în afară de câteva produse considerate a fi sigure, cum sunt seluţele, lumânările scânteietoare, minipocnitori cu confetti ori granule scânteietoare. În realitate, comerţul cu astfel de produse este la fel de înfloritor. O dovedeşte cel mai bine noaptea dintre ani, atunci când românii lansează mii de tone de artificii şi pocnitori pe care le pot achiziţiona extrem de uşor în preajma sărbătorilor de iarnă.

0

Ca de fiecare dată, finalul de an este o ocazie perfectă pentru grupurile infracţionale să facă un ban cinstit de pe urma unei „pasiuni“ mioritice care, în anumite cazuri, se transformă într-o obsesie bolnăvicioasă – bubuitul de petarde. Nu puţini sunt cei care, în perioada noiembrie – ianuarie, reuşesc să-şi terorizeze vecinii de cartier cu zgomotul infernal al petardelor vreme de săptămâni întregi, de cele mai multe ori fix în miez de noapte. Nu mai vorbim despre noaptea de Revelion, atunci când cerul tuturor localităţilor, fie ele sate, comune ori oraşe, se transformă într-o uriaşă scenă pe care toată lume îşi etalează „arsenalul“. 

Interzise doar cu numele

Trist este că acest lucru se întâmplă chiar şi în condiţiile în care, de aproape un deceniu, comerţul cu materiale pirotehnice a fost, pe hârtie, aproape complet interzis. Aşa se face că, legal, românii de rând nu ar trebui să poată cumpăra mai mult de câteva produse din categoriile 1 şi P1, respectiv „steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi pocnitori de Crăciun şi pentru petreceri, focuri, chibrituri şi beţişoare bengale, şerpi, minipocnitori cu confetti şi granule scânteietoare“.

O toleranţă suspectă

Explicaţia pentru care materialele pirotehnice, unele dintre ele adevărate pericole pentru sănătatea utilizatorilor, se găsesc din abundenţă aproape la fiecare colţ în preajma sărbătorilor de iarnă este cât se poate de simplă: pasivitatea cu care instituţiile autohtone tratează acest fenomen. Fie din interes, fie dintr-un profund dezinteres, uniformele statului tolerează acest comerţ, care de multe ori se desfăşoară chiar sub nasul lor. Vânzătorii de petarde nu stau ascunşi, ci îşi abordează clienţii în pieţe, pe bulevardele aglomerate ori, mai nou, online, pe reţelele de socializare. Probabil, de anul viitor, „bomboanele colorate“ vor putea fi comandate direct prin Glovo şi TakeAway, ca să îi scutească pe clienţi de efort.

Replica IPJ Dolj, un mare… fâs

Evident, situaţia nu a fost diferită în judeţul Dolj, comerţul cu materiale pirotehnice desfăşurându-se, la fel ca în fiecare an, nestingherit. Sau aproape nestingherit, căci, aşa cum ne-au informat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, în perioada 24 noiembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, la nivelul judeţului s-a desfăşurat acţiunea ,,FOC DE ARTIFICII“. Un nume pompos pentru o acţiune menită doar să arunce un pic de fum în ochii opiniei publice şi care, aşa cum am observat în noaptea dintre ani, n-a avut practic niciun efect. Cu greu am reuşit să aflăm astfel că, în urma activităţilor desfăşurate de poliţişti pe perioada acţiunii, „au fost constatate 33 de infracţiuni, fiind întocmite 32 de dosare penale şi cercetate 32 de persoane“. Ba mai mult, deşi, cel mai probabil, vânzările de petarde şi artificii s-au calculat în sute de mii de euro, „poliţiştii au aplicat şi 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 60.000 de lei“, confiscând şi cantitatea de 935 kg de articole pirotehnice. Un mizilic în comparaţie cu profitul comercianţilor cărora le este întârită convingerea că riscurile sunt insignifiante în comparaţie cu câştigurile.


Aproape ilar este faptul că, într-o notă extrem de serioasă, reprezentanţii IPJ Dolj au transmis, printr-un răspuns adresat Indiscret în Oltenia, faptul că lupta împotriva comerţului ilegal de materiale pirotehnice interzise s-a dus, în principal, prin… distribuirea de pliante. „Acţiunea «FOC DE ARTIFICII» desfăşurată pentru prevenirea şi combaterea comerţului cu articole pirotehnice interzise s-a desfăşurat în perioada 24 noiembrie 2020 – 10 ianuarie 2021. În cadrul acestor acţiuni, au fost angrenate zilnic mai multe efective de poliţie, fiind efectuate pe raza întregului judeţ, atât activităţi de prevenire, prin împărţirea de pliante, afişarea unor postere în zonele accesibile publicului larg, precum activităţi de combatere, rezultatul acestora fiind precizat la punctul 2 din acest răspuns. De asemenea, în perioada precizată nu au fost înregistrate evenimente deosebite“, se arată în adresa semnată de agentul şef adjunct de poliţie Mihaela Sadoveanu, care se prezintă ca fiind „responsabilul cu Legea 544/2001“.

Cu o asemenea ripostă din partea instituţiilor statului nu este de mirare că lupta împotriva materialelor pirotehnice periculoase este un biet foc de paie!

Facebook Comments