Directorul PSD Cristian Mitricof a bătut câmpii pe „tarlaua” DNA Craiova
PINOCCHIO

Nu puţini suntem cei care ne întrebăm pe bună dreptate: de ce, aproape întotdeauna, lucrurile merg pe dos în această ţară. De ce noi, doljenii, trăim într-unul dintre cele mai amărâte judeţe ale României, într-una dintre cele mai sărace regiuni din Europa? Calitatea morală a populaţiei, spun unii. Lipsa de educaţie a doljenilor, argumentează alţii. Lipsa unor elite politice reale, spun eu! Iar acest lucru am vrut să îl scot în evidenţă şi săptămâna trecută, atunci când am dezvăluit cum Cosmin Durle, administratorul public al judeţului şi vicepreşedinte al PSD Dolj, a înţeles să „dribleze“ procurorii şi judecătorii doar pentru a le îngreuna ancheta şi procesul penal în dosarul de corupţie care a vizat conducerea PNL Dolj. Astăzi, din acelaşi dosar celebru, vă vom dezvălui comportamentul pervers al unui alt personaj pesedist aflat la „butoane“ în administraţia publică locală, George Cristian Mitricof, deputat cu două luni de mandat şi director Baze Sportive în cadrul Regiei Autonome pentru Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ.

0

Cristian Mitricof şi-a descoperit valenţele de liberal prin 2002, atunci când a trecut pragul PNL şi s-a înscris în organizaţia de tineret. Băiat descurcăreţ, de familie bună, s-a făcut repede folositor pe lângă „potentaţii“ galben-albaştri şi a avansat până la funcţia de vicepreşedinte şi membru în Biroul Politic Judeţean. Din această postură, ca un adevărat „yesman“, el a aprobat docil toate propunerile venite din partea conducerii partidului fără a le comenta sau contrazice în vreun fel, ci doar luându-şi reperul de vot de la liderul penelist în jurul căruia gravita în acea perioadă. Această slugărnicie şi lipsă de verticalitate reiese şi dintr-una dintre declaraţiile pe care le-a dat în faţa procurorilor DNA Craiova în dosarul în care au fost implicaţi Mihai Voicu, Dan Mogoş şi Cosmin Enea: „Am apreciat această modalitate de vot propusă de Voicu Alexandru Mihai şi acceptată de noi (în unanimitate n.red.) ca fiind nedemocratică şi nestatutară, conştientizând că era de natură să influenţeze rezultatul votului (…)“. Era vorba despre propunerea preşedintelui de atunci al PNL Dolj, Mihai Voicu, cu privire la nominalizarea candidaţilor pentru locurile eligibile pe listele partidului pentru Consiliul Judeţean, propunerea aprobată cu voioşie de Mitricof, aşa după cum singur recunoaşte, dar dezavuată în faţa procurorilor craioveni în dorinţa sa de a deturna direcţia anchetei penale. Cât de slugarnic să fii, cât de ticălos să devii, să ajungi să faci astfel de afirmaţii sub jurământ? Să arunci în cârca şefului de partid o faptă, ipotetic penală, pe care tu ai aprobat-o fără ezitare, doar pentru a-l îngropa şi mai mult pe acesta şi a induce în eroare organele de cercetare penală, reprezintă o formă de jigodism care caracterizează, într-o oarecare măsură, scena politică doljeană.

Minciuna lui Mitricof, dezvăluită de corespondenţa electronică

Totuşi, deşi pare imposibil, această afimaţie nu este cea mai mare inepţie/minciună pe care Mitricof a susţinut-o atât în faţa procurorilor DNA, cât şi a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Spre exemplu, într-una dintre cele două declaraţii date la DNA Craiova, Cristi Mitricof se jură că: „În campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012, m-am ocupat exclusiv de activităţi specifice de promovare a candidaţilor, deplasări în teren, participare la întâlniri şi evenimente şi împărţirea materialelor promoţionale specifice campaniei. Niciodată nu m-am ocupat de gestionarea sumelor de bani din bugetul de campanie sau de achiziţionarea materialelor sau serviciilor specifice şi, pe cale de consecinţă, nu cunosc cum s-au derulat şi în ce au constat aceste activităţi“.

La prima vedere, puţine ar fi motivele pentru care l-ar putea contrazice cineva pe Mitricof numai că, în instanţă, unul dintre inculpaţi a depus o probă care demonstrează fără putinţă de tăgadă că fostul deputat, actual director RAADPFL, minte de îngheaţă apele. Este vorba despre un mail trimis de pe adresa PNL Dolj care conţine un fişier Excel din care reiese foarte clar că Mitricof a ridicat de la secretariatul partidului suma de 168 de milioane de lei vechi pentru a plăti la CEZ Oltenia taxa pentru a putea lega bannerele partidului de stâlpi de electricitate ai societăţii (vezi facsimil). De altfel, era de notorietate faptul că Mitricof se ocupa de relaţia cu CEZ Oltenia la fiecare campanie electorală deoarece tatăl său era director în cadrul societăţii, iar acest lucru garanta, dacă nu un discount bunicel, măcar o promptitudine în ceea ce priveşte întocmirea şi predarea autorizaţiei.

Miliardul, ba nu a fost, ba nu-şi mai aminteşte

Şi asupra unei alte declaraţii a lui Mitricof planează suspiciunea de minciună, suspiciune alimentată şi de atitudinea sa ezitantă în declaraţiile date în faţa procurorilor şi judecătorilor. Este vorba despre plimbarea unei sacoşe cu un miliard de lei vechi între secretariatul partidului şi destinatarul sumei. Procurorii au fost foarte curioşi să afle ce s-a întâmplat cu banii pe care partidul i-a încasat de la candidaţii din 2012. Suspectau unele lucruri care puteau intra sub incidenţa Codului Penal. Ca atare, i-au întrebat pe toţi cei vizaţi ce au făcut cu banii. Astfel, Cosmin Durle, administratorul public al judeţului, a recunoscut că a ridicat „o sumă mică“ de la secretariatul partidului, acea sumă mică fiind, în fapt, o jumătate de miliard de lei pentru plata tricourilor. Întrebat la rândul său, Mitricof a spus într-o primă fază, aşa cum se vede mai sus, că nu a avut de-a face cu aşa ceva. Numai că unul dintre inculpaţi a susţinut că i-a înmânat un miliard de lei vechi pentru a-l duce altei persoane. La confruntarea faţă în faţă dintre cei doi, Mitricof şi-a schimbat subit declaraţia, susţinând, candid, că nu îşi mai aminteşte de acest lucru, ca şi cum o dată pe săptămână s-ar fi plimbat prin oraş cu o sacoşă cu un miliard de lei. Această atitudine ezitantă şi mincinoasă a fost sancţionată şi de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au consemnat: „Martorul George Cristian Mitricof iniţial a negat că ar fi primit vreo sumă de bani (…), insistând să se consemneze că nu s-a ocupat de gestionarea sumelor de bani din bugetul de campanie sau de achiziţionarea materialelor promoţionale şi nici nu ştie cum s-au derulat şi în ce au constat aceste activităţi, pentru ca ulterior (…) să declare că de fapt nu îşi aminteşte de întâlnirea din parcarea Consiliului Judeţean (unde a primit sacoşa cu bani n.red.).“

Din păcate, astfel de personaje sinistre „trasează“ viitorul copiilor noştri. Ei sunt cei care au pe mână bugete de milioane de lei, decid soarta unui judeţ sau a unui oraş, ne predau nouă, cetăţenilor, lecţii de moralitate şi management. Aceste personaje lipsite de coloană vertebrală se lasă folosite de şefii pe linie de partid şi acceptă, fără cârcnire, orice comandă politică atâta timp cât astfel îşi pot proteja salariile de lux şi alte avantaje ce decurg din posturile de directori ocupate.

Facebook Comments