Edilii craioveni încheie anul pandemiei în forţă, cu o şedinţă de consiliu local
Revelionul bugetarilor

Ultima întrunire a consilierilor municipali din 2020 are loc în chiar ultima zi a anului. Înaintea ultimelor pregătiri de revelion, aleşii craioveni se reunesc să-şi dea votul pe încă un snop de proiecte de hotărâre. Cel mai important dintre ele este cel care prevede stabilirea nivelului taxelor şi impozitelor locale, care intră în vigoare la câteva ore de la adoptare.

0

Şedinţa programată pentru ultima zi a lui 2020 va fi una on-line, modalitate de lucru devenită normă pe parcursul acestui an. Consilierii municipali craioveni au de adoptat un număr de 26 de proiecte de hotărâre. Printre acestea, rectificări de buget pe ultima sută de metri la unităţile din subordinea consiliului local, proiecte privind desemnarea primarului Lia Olguţa Vasilescu în conducerea ADI Oltenia şi a Zonei Metropolitane Craiova, dar şi proiectul privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021, care, având în vedere data şi ora stabilite pentru desfăşurarea şedinţei de consiliu local, ar trebui să intre în vigoare aproape instantaneu, la câteva ore de la adoptare. Asta dacă şi Prefectura Dolj se conformează ritmului impus de municipalitate şi avizează proiectele adoptate de edili tot pe 31 decembrie.

Fă-ţi vara sanie şi iarna impozite reduse la terase!

Procedura administrativă privind stabilirea birurilor locale a fost şi ea una pe stil nou, craiovenii având la dispoziţie doar modalităţi de „dezbatere” la distanţă a taxelor şi impozitelor locale, doritorii fiind invitaţi să-şi depună amendamentele prin poşta electronică. De această modalitate de lucru au profitat chiar şi doi consilieri locali, un pesedist şi un ex-penelist, respectiv Lucian Dindirică şi Dan Diaconu, care au venit cu o propunere de modificare a proiectului prezentat de Executivul primăriei, Este vorba despre taxele impuse restaurantelor, barurilor şi teraselor din Craiova, pentru care cei doi aleşi locali propun o scădere semnificativă a dărilor percepute de municipalitate, având în vedere că reprezintă un domeniu economic greu încercat în pandemie. „Din cuprinsul proiectului de hotărâre supus analizei din punct de vedere al reglementarilor fiscale, se constată că iniţiatorii au propus o diminuare a taxei locale pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, parcuri de distracţii şi activităţi de agrement în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atracţie comercială şi a taxei pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei privind desfăşurarea activităţilor înregistrate în grupele CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, faţă de cuantumul acestor taxe prezentate în cadrul proiectului de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2021, aflat în procedura de consultare publică, în conformitate cu prevederile Legii nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică”, se arată în raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova. Mega-reducerea de taxe e vizibilă mai ales în privinţa teraselor, taxa pentru ocuparea domeniului public scăzând de 20 de ori faţă de nivelul propus anterior. În schimb, taxa pentru eliberarea sau vizarea anuală a autorizaţiei se reduce la jumătate.

Dezlegare la stadion în preziua meciului

O altă modificare survine în privinţa taxelor de utilizare a stadionului „Ion Oblemenco”. O schimbare radicală se întrevedea încă din proiectul supus dezbaterii publice de mai-marii municipalităţii, care, în premieră de la darea în folosinţă a noii arene, prevedea taxe şi pentru desfăşurarea pe noul stadion a competiţiilor fotbalistice din Liga a II-a. Anterior, primăria nu admisese decât meciuri din prima ligă fotbalistică a ţării, din competiţiile europene intercluburi sau ale echipelor naţionale, echipele din eşalonul secund având acces numai în cazul meciurilor din fazele finale ale Cupei României. În cazul meciurilor de Liga I sau din fazele superioare ale cupei, formaţiile vor avea acces pe stadion nu numai în ziua meciului, ci şi în ziua anterioară partidei, pentru antrenamentul oficial, se arată în proiectul de hotărâre supus dezbaterii consilierilor locali.

Pentru celelalte taxe şi impozite locale, proiectul prevede o majorare cu rata inflaţiei, de 3,8 la sută.

Facebook Comments