Liberalizarea pieţei de energie se face cu lumina stinsă

Deşi mai sunt câteva zile până la 1 ianuarie 2021, data când piaţa energiei electrice se va liberaliza, 9 din 10 români încă nu au aflat că trebuie să încheie noi contracte cu furnizorii, singura modalitate prin care pot evita plata unor facturii mai mari chiar şi cu 20 de procente. Responsabilă de această situaţie este, în primul rând, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu şi-a îndeplinit obligaţiile în privinţa informării consumatorilor, dar şi marii furnizori - ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON - care nu au venit cu oferte pentru clienţi, aşteptând să-şi maximizeze profiturile de pe urma lipsei lor de informare.

0

Deşi ar fi trebuit să fie deja o informaţie de notorietate, liberalizarea pieţei de energie începând cu data de 1 ianuarie 2021 rămâne o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre români. Aşa se face că, în loc să caute oferte avantajoase de furnizare a energiei şi, în funcţie de acestea, să îşi schimbe furnizorul, cei mai mulţi dintre consumatori se vor trezi de anul viitor cu costuri mai mari la facturile de energie. Mai exact, consumatorii care nu vor încheia noi contracte, rămânând astfel la actualii furnizori, cu aceştia în calitate de furnizori de ultimă instanţă, vor ajunge să plătească facturi considerabil mai mari, preţurile din oferta de serviciu universal urmând a fi majorate. În cel mai nefericit scenariu, costurile cu energia electrică ar urma să crească cu 18%, 23% sau chiar şi cu 26% faţă de luna decembrie.
Principalul vinovat pentru această situaţie este, de departe, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, care nu şi-a îndeplinit obligaţiile în privinţa informării consumatorilor, astfel încât aceştia să ştie că este mai avantajos să încheie noi contracte. ANRE nu a realizat nicio campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică. Dovada lipsei de interes manifestată de ANRE răzbate şi din faptul că prima postare pe site-ul instituţiei cu privire la informarea consumatorilor despre liberalizarea pieţei de energie electrică s-a făcut pe data de 15 decembrie 2020!?

Tăcerea furnizorilor este de aur


Avantajaţi din plin de lipsa de informare a consumatorilor, marii furnizori de energie – ENEL, CEZ, Electrica sau E.ON, care acoperă cea mai mare parte din piaţa de profil din România, au tăcut mâlc în toată această perioadă. Iar, în cazul acesta, tăcerea lor chiar este de aur. Mai exact, orice client care nu încheie un nou contract va rămâne, de la 1 ianuarie, clientul acestor companii, care capătă calitatea de „furnizori de ultimă instanţă“, însă la preţuri de serviciu universal considerabil mai mari decât cele de pe piaţa liberă. Cu alte cuvinte, cu cât mai mulţi consumatori rămaşi captivi după 1 ianuarie, cu atât mai mari vor fi încasările principalilor furnizori de energie!

O lună de răgaz 

La presiunea mediei şi a organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, ANRE a reacţionat, în cele din urmă şi, cu fix două zile înainte de Crăciun, a  emis un ordin legat de creşterea gradului de informare a consumatorilor cu privire la „ofertele aplicabile pentru a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o perioadă mai lungă de timp în vederea alegerii unei oferte de furnizare a energiei electrice potrivită nevoilor lor“. Printre altele, conform ordinului, furnizorii de ultimă instanţă vor trebui să transmită clienţilor casnici, odată cu oferta pentru serviciul universal, cel puţin o ofertă concurenţială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât şi în luna ianuarie 2021. Mai mult, ANRE oferă consumatorilor şi un răgaz suplimentar de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021, inclusiv în cursul lunii ianuarie 2021. Totodată, furnizorii de energie au obligaţia de a actualiza toate ofertele din comparatorul de preţuri, o aplicaţie pusă recent la dispoziţa clienţilor pe site-ul instituţiei.

Se cere intervenţia Parlamentului

Asociaţia Energia Inteligentă, o organizaţie non-profit al cărei scop principal este de a contribui la o mai bună informare a consumatorilor casnici de gaze şi energie, propune amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, în condiţiile în care consumatorii ar putea plăti preţuri cu 14 – 26% mai mari de la 1 ianuarie. AEI, care reuneşte profesionişti din domeniul gazelor naturale, hidrogenului, energiei electrice şi eficienţei energetice, spune că se aşteaptă la majorări de preţuri cu 14% mai mari pentru Electrica Transilvania Nord, cu 13% pentru E-ON Distribuţie, cu 17% la Electrica Transilvania Sud, cu 26% mai mari la Enel Distribuţie Banat, cu 17% mai mari la CEZ Distribuţie, cu 15% la Electrica Muntenia Nord, cu 23% la Enel Distribuţie Muntenia şi cu 18% mai mari la Enel Distribuţie Dobrogea.
Într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, asociaţia spune că preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă. „În consecinţă, pentru respectarea legii, solicităm Parlamentului României analizarea în regim de urgenţă a situaţiei dezavantajoase create, pentru cca. 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică, precum şi amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care e supusă majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţată să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.
Apreciem că liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale nu trebuie să fie acţiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderarea românilor“, se arată în scrisoarea Asociaţiei Energia Inteligentă.

Facebook Comments