Una votăm, alta avem!
„Mocăniţa” Durle, trasă pe linie moartă

Bizarul an 2020 aduce o nouă premieră în viaţa socio-politică a judeţului Dolj. Ales deputat pe listele PSD Dolj, Cosmin Durle, administrator public al judeţului, funcţie căpătată cu recomandare de la partid, a renunţat la locul de parlamentar pentru a se ocupa mai departe de soarta investiţiilor din judeţul Dolj. În locul său, din postura „lucky looser“, în Camera Deputaţilor va merge Alina Tănăsescu, care va obţine astfel al doilea mandat de parlamentar după ce, pentru patru ani de zile, a fost vicepreşedintă a Consiliului Judeţean Dolj.

0

Deşi departe de a fi un nume cu rezonanţă în PSD Dolj, Cosmin Durle, administrator public al judeţului Dolj, a prins un onorant loc 5 pe lista pentru Camera Deputaţilor a social-democraţilor. În condiţiile în care, spre exemplu, fostul senator Radu Preda sau fosta senatoare Lavinia Craioveanu au fost traşi pe linie moartă de către filială, nominalizarea lui Durle a constituit o adevărată surpriză de proporţii, eclipsată, poate, doar de „importul“ Laurei Vicol.

Iese Durle, intră Tănăsescu

Pentru cei care nu îl cunosc, ne facem datoria de onoare din a prezenta, pe scurt, câteva date biografice ale singurului doljean-deputat care a ales munca în biroul de la Consiliul Judeţean Dolj în detrimentul fotoliului de parlamentar. Cosmin Durle este un fost liberal din linia a patra, trecut la PSD odată cu lotul condus de Cosmin Enea. Pe filiera fostului deputat şi în baza „prestaţiilor“ sale, a fost promovat în PSD pas cu pas, ajungând în importante funcţii publice. A fost consilier judeţean, apoi administrator public al judeţului Dolj, administrator public al Craiovei, din nou administrator public al judeţului şi, pentru o oră, deputat de Dolj. La ultima demnitate a renunţat „din proprie iniţiativă“, după cum ne-a declarat.

Alina Tănăsescu a primit şansa să depună din nou jurământul

Surprinzător pentru mulţi, la anunţarea listelor pentru Parlament, numele lui Cosmin Durle a apărut pe un onorant loc 5 la Camera Deputaţilor, o poziţie semi-eligibilă, după cum se aprecia la acea dată. Discuţiile în jurul său nu au fost deloc zgomotoase deoarece alte două nume surpriză, Laura Vicol şi Iulian Badea, au ţinut capul de afiş al bârfelor în partid. Pe fondul prăbuşirii Partidului Naţional Liberal la nivel naţional şi ca urmare a unei campanii electorale bine articulate la nivelul judeţului Dolj, o campanie susţinută de cei peste 70 de primari social-democraţi din judeţ, la redistribuire, Cosmin Durle a obţinut un mandat de deputat. Totuşi, Durle nu va ajunge la Bucureşti, decât, eventual, în calitate de angajat al Consiliului Judeţean Dolj, deoarece a renunţat la mandatul său în favoarea locului 6 de pe lista PSD, Alina Tănăsescu. Anunţul a fost făcut de Claudiu Manda, preşedintele PSD Dolj, într-o şedinţă a filialei.

„Vreau să fiu lângă familie“

„A fost o decizie personală. Avem multe proiecte în derulare la Consiliul Judeţean Dolj, alături de domnul preşedinte Cosmin Vasile, pe care doresc să le duc la capăt. În plus, am un copil mic şi vreau să fiu lângă familie în această perioadă“, a declarat Cosmin Durle, motivându-şi decizia de a renunţa la mandatul de deputat.
Zvonuri privind cedarea locului său de parlamentar apăruseră din ultima săptămână de campanie electorală, însă nimeni nu a luat în serios aceste afirmaţii, având în vedere că până în prezent nu a mai existat nicio astfel de situaţie. Este adevărat, nu de puţine ori, consilieri locali craioveni sau consilieri judeţeni au renunţat la mandat, în majoritatea cazurilor pentru o funcţie mai bine plasată şi/sau retribuită, însă niciodată un parlamentar nu s-a dat la o parte după ce a obţinut girul popular pentru a fi deputat sau senator. De această premieră absolută în judeţul Dolj a beneficiat Alina Tănăsescu, deputată PSD în mandatul trecut şi fostă vicepreşedintă a Consiliului Judeţean Dolj.
O situaţie întrucâtva similară a fost când Claudiu Manda a renunţat la mandatul de senator în favoarea celui de europarlamentar. Atunci, Cosmin Vasile, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a acceptat „să fie sărit din schemă“, lăsând locul lui Eugen Gioancă. Însă în acest caz vorbim despre „un ciot“ de un an de mandat, pe când în cazul Durle a fost mult mai generos, oferindu-i Alinei Tănăsescu un mandat întreg.

Facebook Comments