Minunea Irineu: vaccinarea, aprobată de Prea Sfinţitul

Poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe Române cu privire la vaccinuri ca metodă de prevenire a bolilor sau ca tratament medical este una favorabilă. În urmă cu trei ani, comisia etico-juridică a Patriarhiei Române emitea un document amplu asupra acestui subiect, în care declara deschis că „susţine programele publice de vaccinare care urmăresc scopuri terapeutice”. Totuşi, cu privire la campania de vaccinare împotriva Noului Coronavirus, care va începe şi în România, Patriarhia a publicat un comunicat care poate fi interpretat mai degrabă ca un avertisment, decât ca un mesaj pro vaccinare. Singura voce care a declarat deschis că susţine şi recomandă românilor să se vaccineze împotriva Covid-19 este Mitropolitul Olteniei, Înalt Prea Sfinţitul Irineu Popa.

0

„Patriarhia Română salută vestea bună a apariţiei vaccinului care ar putea diminua şi stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit şi despre care specialiştii în domeniu se pronunţă ei înşişi în mod gradual sau diferit. Poziţia Patriarhiei Române, care preţuieşte ştiinţa medicală şi multele beneficii ale acesteia, a fost şi rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esenţială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilităţii concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătăţii persoanei vaccinate. În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni”. Aceasta este recomandarea Patriarhiei Române cu privire la campania de vaccinare anti-Covid 19, care va începe şi în România în primele luni ale anului viitor. Deşi a fost solicitată pentru a veni în sprijinul campaniei de vaccinare, Biserica Ortodoxă Română s-a ferit, cel puţin până acum, să îndemne populaţia să se vaccineze. O face însă ÎPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, deocamdată singurul ierarh român care s-a pronunţat favorabil faţă de vaccinarea contra Covid-19.

ÎPS Irineu: „Se vor realiza multe prin acest vaccin”

Într-un interviu acordat publicaţiei PressHub, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a vorbit pe larg despre vaccinarea împotriva Noului Coronavirus. În acest context, ierarhul a declarat că recomandă românilor să se vaccineze, rolul Bisericii în această perioadă fiind acela de a se ruga pentru ca imunizarea să nu producă reacţii adverse, distanţându-se, astfel, de cei care se declară împotriva vaccinării. „Este adevărat că ştiinţa îşi spune cuvântul. Şi noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu ca oamenii de ştiinţă să primească luminare şi să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai uşor de această pandemie.  Evident că se vor realiza multe prin acest vaccin şi noi ne rugăm acum să nu aibă reacţii adverse, pentru că ştim că orice vaccin are şi o componentă pozitivă, dar şi una negativă. După această vaccinare lucrurile vor fi altfel, nu aş putea să spun că viaţa îşi va relua chiar cursul de dinainte, dar, în mod sigur, va fi o viaţă nouă, conştientă şi oamenii se vor bucura în libertate, dar libertate în bine, nu în rău. Nădăjduiesc că viaţa oamenilor o să fie mai apropiată de Dumnezeu, de sursa de existenţă, iar dacă am trecut prin aceste greutăţi, ar trebui să şi învăţăm ceva, numai aşa am putea să profităm de această nenorocire. Să-l iubim pe Dumnezeu mai mult, să ne ferim de răutate, de invidie, de mândrie şi de alte, alte, păcate care au afectat omenirea mai mult decât  o pandemie ca cea de astăzi. Sperăm ca această pandemie morală să se diminueze cât mai mult. Cel care se vaccinează şi cu credinţă, nu va avea de regretat absolut nimic”, a precizat înaltul prelat.

Potrivit ÎPS Irineu, Biserica va participa la campania de vaccinare

Mai mult decât atât, Mitropolitul Irineu a declarat că şi Biserica va participa, alături de Armată, la promovarea şi organizarea campaniei de imunizare. Prin vocile preoţilor, Biserica poate deveni un factor important pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deşi deocamdată nu există o recomandare oficială din partea Patriarhiei Române. „Da, ne vom pune în slujba enoriaşilor, în slujba credincioşilor, şi vom fi permanent alături de ei, vom sprijini cu tot ce vom putea şi vom fi permanent alături de Armată. Nu ştiu în acest moment cum ne vom organiza, vom decide atunci, dar o vom face. Lucrul important este ca noi să participăm la binele şi la viaţa credincioşilor pentru că ei sunt confraţii noştri. Şi Dumnezeu iubeşte toţi oamenii”, a completat mitropolitul.

Suntem, astfel, în faţa primei atitudini pro vaccinare din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, despre care sperăm să nu rămână una solitară. Cu tot cu rezervele care o caracterizează, Biserica Ortodoxă Română va trebui, într-un final, să emită totuşi un punct de vedere coerent, argumentat şi clar, aşa cum a procedat Mitropolitul Irineu al Olteniei.

Facebook Comments