Un an dificil

0

Se încheie un an deosebit de dificil pentru România! Pandemia COVID-19, două campanii electorale, economia prăbuşită în mai multe sectoare de activitate şi, mai nou, o luptă aprigă pentru putere, după alegerile parlamentare, acestea ar fi doar câteva dintre coordonatele unui an greu pentru noi toţi. Ce va urma? Greu de spus! Cert este faptul că şi aceste sărbători de iarnă, atât de dragi nouă românilor, vor fi tot unele chinuite.

Ca şi cum nu eram destul de loviţi de soartă, prin luna martie a venit peste noi una dintre cele mai cumplite pandemii, un inamic perfid, letal şi nevăzut, care a răpus mii de vieţi. Odată cu pandemia, viaţa noastră a tuturor s-a schimbat radical, am renunţat la multe obiceiuri, călătorii, unii dintre noi am rămas fără serviciu, iar alţii au ajuns pe patul de spital. Ne-au murit prieteni, rude, cunoscuţi, am fost obligaţi să stăm închişi în case luni de zile şi să ne gândim de două ori înainte de a mai pleca în concediul estival. Şi tot în acest an, în vieţile noaste a mai apărut un accesoriu pe care, cel mai probabil, îl vom mai purta multă vreme, masca de protecţie.  Asta ca să nu mai vorbim de faptul că numărul infectărilor zilnice nu scade deloc, nimic nu ne dă speranţa că am putea scăpa prea repede de această pacoste, iar vaccinul este încă foarte departe.

Abia scăpaţi din ghearele blocajului generat de obligativitatea de a sta în casă şi de enervantele declaraţii pe proprie răspundere pe care eram nevoiţi să le completăm zilnic, am dat direct peste două campanii electorale succesive. Atât campania pentru locale cât şi cea pentru parlamentare au fost atipice, ciudate, lipsite de substanţă şi de obişnuitele marşuri sau mitinguri electorale. Am avut cu toţii parte de o campanie desfăşurată preponderent în spaţiul on-line şi grevată de decizii radicale, precum închiderea pieţelor şi a târgurilor şi interzicerea adunărilor publice. Chiar şi aşa, românii au luat act de ofertele electorale şi, surprinzător, au ieşit în număr mare la vot la alegerile locale. La alegerile parlamentare, stabilite într-o zi simbolică, de Sfântul Nicolae, prezenţa la vot a fost înfiorător de mică, iar această anomalie a dus, fără dubii, la apariţia şi promovarea în Parlamentul României a extremismului, de care uitasem complet, după moartea lui Vadim Tudor.

Suntem la finalul unui an complicat şi ultimele zile ale acestui an sunt cuprinse de o criză politică, generată de lupta aprigă pentru putere între PNL şi USR. Cu un PSD câştigător net al alegerilor parlamentare, cu aproape 35 la sută dintre mandatele parlamentare, avem parte de partide care se sfâşie, pe dreapta, pentru funcţii. E din ce în ce mai greu de spus când şi cum vom avea un Guvern nou şi dacă scandalul de pe scena politică nu va afecta un sistem şi aşa şubred, la nivel social şi economic. Şi tot în aceste zile, datorită prezenţei mici la vot, datorită lehamitei pentru partidele politice tradiţionale şi, în special, datorită guvernărilor neproductive şi incoerente din ultimele trei decenii, românii s-au refugiat la vot, în proporţie de aproape 10 la sută, în braţele unui nou partid, destul de dubios şi catalogat cu accente de extremă-dreapta, AUR. Asta în condiţiile în care Partidul Mişcarea Populară a rămas, la mustaţă, în afara Parlamentului, fără ca nimeni să realizeze cât de grav este acest lucru. Încotro ne îndreptăm? Greu de spus!

Ca atare, loviţi de pandemie, cu ramuri ale economiei distruse complet, iar aici mă refer la turism şi HORECA, ne târâm lugubru către finalul unui an cumplit, de care nu am vrea să ne mai amintim în viitor. Dar pentru toate aceste nenorociri, văzute din România şi suprapuse celor deja ştiute înainte de a veni COVID-19, există şi o explicaţie tristă, dar adevărată! Suntem cuprinşi de disperare şi speriaţi de caracterul dificil al anului ce tocmai se încheie, nu pentru că am fost loviţi de COVID. Toate ţările lumii au fost lovite, multe dintre ele mult mai crunt decât România! Dar nu toate ţările civilizate, în special din Europa, au resimţit dezastrul şi disperarea atât de profund. Şi asta pentru că în alte părţi, sistemele funcţionează pe pilot automat. Să ne amintim că Germania a stat luni de zile în criză politică sau că Belgia a stat doi ani fără Guvern, pentru că partidele nu puteau ajunge la o înţelegere în Parlament. Şi nu a fost nicio problemă, pentru că acolo politica e politică, iar guvernarea e guvernare! La noi dacă strănută Guvernul, societatea intră în comă, iar dacă Guvernul e în comă, România explodează. Noi nu avem nişte sisteme bine puse la punct, nimic nu funcţionează aşa cum ar trebui, iar politicul influenţează direct aproape totul, de la sistemele, social, economic, sanitar şi până la economie şi cursul EURO.

Suntem în continuare robii unui sistem politic distrus, anacronic, mereu în stare de agitaţie, mereu în pragul imploziei şi mereu ticăloşit. Nu ne putem desprinde sub nicio formă şi nu putem nici măcar să îl restructurăm, atunci când mergem la vot. Din contră, odată ajunşi la vot, facem prostii şi luăm decizii radicale, precum cea numită AUR.

Facebook Comments