Războiul din Consiliul Local paralizează municipiul Râmnicu Vâlcea

Războiul dintre majoritatea PNL- URS PLUS din Consiliul Local Râmnicu Vâlcea şi primarul Mircia Gutău alături de consilierii PER-PSD nu are şanse să se încheie şi va degenera în blocarea oraşului. Practic, din 27 octombrie, data constituirii Consiliului Local, nu a fost adoptat în mod legal niciun proiect de hotărâre pentru comunitate. Singurele izbânzi ale majorităţii PNL –USR PLUS au fost alegerea viceprimarilor şi împărţirea şefiilor comisiilor de specialitate. De cealaltă parte, primarul Gutău şi consilierii PER-PSD au părăsit convulsiv de câteva ori sala, invocând ilegalităţi orchestrate de alianţa majoritară în desfăşurarea şedinţelor.

0

De aproape două luni, şedinţele Consiliului Local Râmnicu Vâlcea sunt adevărate spectacole de teatru grotesc. Debutul a fost fulminant, tema principală a primelor două şedinţe consumându-se pe „dezbateri” în privinţa plasării primarului: la masa de „prezidiu” sau în sală? Soluţia de maximă inspiraţie a venit de la consilierul liberal Grigore Crăciunescu, ales preşedinte de şedinţă printr-o eroare umană capitală. Chitit să scoată cât mai mulţi porumbei atunci când deschide gura, „Grig” a pretins ca primarul să vină la şedinţe cu masa proprie. Asta, în timp ce el se lăfăia la o masă plătită din banii comunităţii.

A intrat apoi în scenă Ion Didoiu, secretarul general al primăriei, care a anunţat că nu contrasemnează Hotărârea Consiliului local 262/2 din 11.11.2020 referitoare la alegerea viceprimarilor şi a preşedintelui de şedinţă întrucât acestea s-au făcut fără respectarea prevederilor legale de către consilierii PNL-USR PLUS. Dacă în acest moment Râmnicul are sau nu viceprimari rămâne un mare semn de întrebare pe care, probabil, îl va rezolva o instanţă de specialitate.

Între timp, însă, aleşii pretind că lucrează. La cea mai recentă şedinţă, după ce primarul, secretarul şi consilierii PSD-PER au părăsit sala, consilierii majoritari s-au pus pe votat mai multe proiecte a căror legalitate se află sub semnul nebuloasei, toate fiind repuse de către executivul primăriei pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 16 decembrie 2020. Dar auspiciile întâlnirii se anunţă proaste. Marţi, 15 decembrie, exact cu o zi înainte de desfăşurarea şedinţei,consilierii locali PNL şi USR PLUS au remis un comunicat de presă în care acuză că nu le sunt puse la dispoziţie în timp real documentele necesare avizării proiectelor de hotărâri de către comisiile de specialitate. Deşi recunosc faptul că fuseseră anunţaţi de această şedinţă în data de 10.12.2020, abia pe 14.10.2020 înregistrează o adresă la primărie în care solicită lămuriri în privinţa proiectelor în discuţie.

Ca va urma? Probabil încă o şedinţă ratată, în timp ce proiecte vitale pentru oraş cad pradă orgoliilor şi imaturităţii. Care să fie soluţia? Poate ar trebui ca oraşul să pună capăt Consiliului Local. Altfel, Consiliul Local va pune capăt oraşului.

Facebook Comments