O şcoală veche de 100 de ani din Vaideeni devine Muzeul transhumanței

Şcoala veche de circa 100 de ani din centrul comunei Vaideeni-Vâlcea a fost restaurată cu bani europeni şi urmează să fie transformată în Muzeul transhumanţei

0

Şcoala face parte din ansamblul rural din localitatea Vaideeni şi a fost restaurată păstrându-se toate elementele vechi ale arhitecturii. „Muzeul transhumanţei” este unul dintre proiectele de suflet ale primarului Achim Daniel Băluță (foto centru), acesta dorindu-şi să îl realizeze încă din anul 2016. Muzeul pune în valoare arta, cultura şi legendele ciobanilor din Vaideeni, dar şi din zone similare. Aici urmează să fie expuse obiecte specifice oieritului, piese de port popular şi să fie amenajat un stand al fluierului. Tot aici a fost deja mutată biblioteca şi este proiectat un amfiteatru.

Primarul Achim Daniel Băluţă a declarat că acest proiect a fost dezbătut cu comunităţile de ciobani din Oltenia de sub munte, precum şi din Muntenia. Urmaşi ai ciobanilor care au trecut munţii, mai ales la sfârşitul secolului al XVIII-lea, din Ardeal spre Valahia şi Moldova, viitorii vaideeni s-au refugiat dintr-o Transilvanie stăpânită de unguri şi apoi de austrieci într-o localitate ce avea să se cheme Vai de Ei, atestată documentar în secolul al XII-lea. Majoritatea locuitorilor din Vaideeni sunt la origine crescători de animale, iar bogăţia comunei şi tradiţiile sale sunt de notorietate.

Facebook Comments