Alegeri cu scandal în Mehedinţi: nereguli, abuzuri şi turism electoral

Fruntaş la prezenţa la urne, judeţul mehedinţi pare să fie fruntaş şi când vine vorba despre neregulile semnalate în procesul electoral. Se vorbeşte despre mită electorală, abuzuri ale preşedinţilor unor secţii de votare, dar şi despre un intens turism electoral, peste 16.000 de alegători votând pe liste suplimentare până la ora 14:00!

0

Locțiitorul președintelui Secției de Votare nr. 1 din Dr.Tr.Severin, avocatul Radu Bîzu, povestește cum două mașini au venit în fața secției și persoanele din interior au oferit bani alegătorilor. „Au venit două mașini, au parcat în fața secției, din una, un BMW negru, am apucat să observ că doamna de la volan, blondă, a oferit sume de bani la 4 persoane care au intrat în grup compact să voteze, de la Izimșa și Orșova. Au mai intrat anterior grupuri compacte de câte 20 de persoane”, susţine, într-o înregistrare postată pe YouTube, avocatul Radu Bîzu.

La rândul său, deputatul PMP Ion Cupă a transmis un mesaj dur legat de pădurarii transformaţi în agenți electorali, imediat după ce și-a exercitat dreptul de vot. „Aș vrea să transmit un mesaj pădurarilor din județ, să stea acasă pentru că nu este frumos ce face șeful Direcției Silvice. Îl atenționez, totodată, și pe domnul ministru PNL, care încuviințează ceea ce face acest individ, să îl retragă din procesul de votare, pentru că sunt prea multe semne de întrebare asupra activității pădurarilor. Este ușor de văzut ce se întâmplă în județ!”, a declarat deputatul Ion Cupă.

Deputatul Ion Cupă

Acuzaţii de mită electorală

Conform publicaţiei Jurnal de Mehedinţi, la Bîlvănești, mai mulți cetățeni acuză faptul că reprezentații unui partid au dat mită pentru a primi voturi. Viceprimarul localității Bâlvănești este acuzat că ar fi dat mită pentru ca partidul său să primească voturi în ziua alegerilor. „De la Primărie a venit cineva (un bărbat și o femeie). Ne-au dat niște pachete pentru cei mici. În final, ne-au zis să votăm PNL”, a spus un bărbat din comună. „Ne-au spus că avem copilul la școală și ne-au adus niște plase cu cadouri, de Moș Nicolae. Ne-au zis să votăm”, a spus o localnică din Bîlvănești.
În acest caz, autorităţile au deschis şi o anchetă. „A fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că, reprezentantul unei primării ar fi oferit bunuri, sub formă de daruri, mai multor cetățeni de pe raza localității Bâlvănești, cu scopul de a vota o anumită formațiune politică. La fața locului s-a deplasat echipa operativă a poliției care, în urma verificărilor efectuate, a stabilit că aspectele sesizate se confirmă. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșiriii infracțiunii de oferirea sau darea de bani, bunuri sau foloase pentru determinarea alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită lista de candidați ori un candidat. Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Precizăm că și tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte”, se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ Mehedinți.

Facebook Comments