Radu Țincu, medic ATI, susține că oamenii vor ajunge să fie tratați în curtea spitalului

Specialiști în sănătate din România atrag atenția că lucrurile sunt critice. Sistemul de sănătate este la limită și în curând lucrurile vor arăta horror.

0

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca, a afirmat că sistemul românesc de sănătate este la limită și în curând va ceda. Acesta consideră că la felul cum arată pandemia de coronavirus, în trei săptămâni vom avea pacienți tratați în curtea spitalului, fiindcă nu vor mai avea loc nici măcar pe holuri.
„Cel mai important este ce capacitate are spitalul. Nu mă interesează indicii epidemiologici, dacă oamenii mor în fața spitalului. Va trebui să-i corelăm cu capacitatea sistemului sanitar de a-i prelua. Am văzut imaginile de la Balș din hol, peste trei săptămâni o să le vedem în curte și ulterior pe strada de lângă spital. Nu putem merge până în acel punct”, a declarat Radu Țincu la Digi24.

Totodată, medicul a explicat că mortalitatea în România este mai mare, din cauza coronavirusului, fiindcă oamenii vin cu boli cronice netratate în prealabil. „Trebuie spus care e mortalitatea europeană. Ea variază între 60 și 80%, dar e modelată de capacitatea fiecărei țări de a gestiona. Văd doi factori. Patologiile cronice asociate. Toți vârstnicii din Europa au, dar severitatea și modul în care au fost îngrijiți diferă. Un bolnav cu hipertensiune care nu merge doi ani la medic se va degrada mult mai repede decât unul care merge lunar sau la trei luni pentru evaluările periodice.
Alt aspect ține de sistemul sanitar. Perspectiva este diferită. Cu cât vom ajunge mai repede la capacitatea maximă a sistemului sanitar, ceea ce se întâmplă, cu atât mortalitatea va crește, pentru că bolnavii vor aștepta mai mult pentru a fi preluați și vor fi mult mai degradați, a adăugat doctorul, pentru sursa citată mai sus.

Facebook Comments