Secţia terapie intensivă a SJU Vâlcea este „full” şi nu poate primi pacienţi Covid-19 din alte judeţe

Medicul Dan Ponoran, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, a declarat că secţia ATI este „full” cu pacienţi Covid-19 din Vâlcea şi nu mai are capacitatea să trateze bolnavi din alte judeţe. Ponoran a mai adăugat că, deocamdată, personalul de specialitate face faţă situaţiei, însă mai este nevoie de medici în specialitatea ATI. SJU Vâlcea şi-a extins constant capacitatea pentru noul coronavirus şi are la ora actuală 12 paturi la ATI şi 82 la Secţia infecţioase.

0

„Numărul de paturi în ATI a crescut constant în ultimul timp. Dacă în starea de urgenţă aveam patru paturi la ATI dedicate Covid, ulterior am crescut la şase paturi, apoi la zece şi acum suntem la 12 paturi. Mai avem şi patru paturi dedicate suspecţilor de Covid. La acest moment, 50% din ATI Vâlcea este dedicat pacienţilor Covid sau suspecţi Covid. Celelalte paturi rămân pentru pacienţii non Covid.
Personalul de specialitate face faţă deocamdată. Am mai avea nevoie de medici în specialitatea ATI, dar din păcate ne confruntăm cu această problemă în toată ţara”, potrivit medicului Ponoran.

Managerul SJU a precizat că Vâlcea nu mai poate primi deocamdată pacienţi infectaţi din alte judeţe: ”Avem full ATI cu pacienţi din Vâlcea. Toată vara am avut pacienţi din Argeş, Dâmboviţa şi din alte judeţe din ţară”.

Starea de sănătate a celor aproape 200 de persoane internate în spitalele judeţului

Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, pe teritoriul judeţului Vâlcea, de la începutul pandemiei şi până în prezent, au fost confirmate 6.090 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi s-au înregistrat 61 de decese. Persoanele decedate se aflau în evidenţă şi cu alte afecţiuni medicale, informează DSP Vâlcea.
„În prezent, în unităţile sanitare dedicate din judeţul Vâlcea se află internate 194 de persoane confirmate pozitiv, starea de sănătate a acestora fiind următoarea: 40 sunt asimptomatice şi cu forme uşoare ale infecţiei, 138 au forme medii şi 16 sunt internate în secţia ATI.
În acest moment, în judeţ sunt 54 de focare de SARS-CoV-2, în centre rezidenţiale, unităţi sanitare, la agenţi economici, cluburi sportive şi în cadrul instituţiilor publice. În cadrul focarelor au fost făcute recomandări privind efectuarea curăţeniei, dezinfecţiei cu o firmă de specialitate autorizată sanitar, aerisirea spaţiilor după un program stabilit, purtarea echipamentului de protecţie standard.
Numărul persoanelor declarate vindecate până acum este de 2.168 din cele internate în unităţi sanitare de la începutul pandemiei.

De la debutul pandemiei au fost făcute peste 44.000 de teste

În judeţ, în baza definiţiei de caz a protocolului medical şi a codului de caz atribuit de către DSP Vâlcea, până la această dată, au fost realizate 26.308 teste prin tehnica RT-PCR. De asemenea, conform raportărilor laboratoarelor de analize, au fost recoltate în regim screening şi contracost un număr de 18.217 teste în vederea identificării virusului SARS-CoV-2.

În baza Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a emis, în ultimele 24 de ore, 128 de decizii de izolare şi 128 de decizii de carantină, în prezent, 1.150 de persoane aflându-se în carantină la domiciliu sau la locaţia declarată şi 755 de persoane în izolare (anchetă epidemiologică – decizie de prelungire a izolării la domiciliu)”, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea.

Facebook Comments