Orban, așteptat la Craiova cu chitanțierul pregătit. Pesediștii au scos Guvernul dator

Social-democrații au început campania electorală pentru alegerile parlamentare cu o somație de plată adresată Cabinetului Orban, acesta fiind chemat să-și achite datoriile către administrația locală, mai precis către municipalitatea craoiveană și CJ Dolj.

0

Tonul l-a dat primarul ales al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care a precizat că a inițiat deja demersurile pe lângă autoritățile centrale pentru deblocarea fondurilor. „Guvernul României are o datorie la cetăţenii Craiovei de peste 45 de milioane de lei, diferența din impozitul pe venit prognozat la începutul anlui, plus banii care au fost cheltuiţi cu pandemia. Sunt investiţiile care s-au făcut în sănătate, în infrastructura şcolară şi despre care ni s-a spus că vor fi suportate de la bugetul de stat. Iată că închidem acest an şi banii respectivi promişi nu au luat drumul Craiovei. Eu am avut întâlniri la Bucureşti și le-am spus că au o datorie faţă de craioveni pe care trebuie să o onoreze. Vom vedea cum”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a fost secondată imediat de primarul încă în funcție, Mihail Genoiu, candidat PSD la Senat, care a arătat eforturile primăriei în pandemie. „Eforturile administraţiilor locale au fost foarte, foarte mari. Toate costurile pandemiei, însemnând aparatele PCR, prevenirea în şcoli, susţinerea unităţilor medicale aflate în administrarea Primăriei Craiova, au fost suportate din bugetul local. Guvernul a spus că le va suporta, dar până acum nu s-a întâmplat acest lucru. La ora asta construim, nici noi nu ştim cum, ne rugăm de unul şi altul, o staţie de înmagazinare a oxigenului la Spitalul Victor Babeş, pentru că sunt situaţii în care oxigenul din cele două staţii, plus oxigenul din tuburi este insuficient. Se consumă până la 68-70 litri de oxigen pe oră de către un bolnav. Prioritatea noastră va fi în continuare sănătatea, dar ne trebuie bani şi pentru investiţii, pentru că nu se ştie cât o să dureze această pandemie. Sunt deja discuţii la Banca Mondială că s-ar putea ca pandemia să dureze până în 2025”, a spus Mihail Genoiu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD Dolj.

Restanță de 20 de milioane de euro la CJ Dolj, pentru finanțarea DGASPC

Noul președinte al CJ Dolj, Cosmin Vasile, a precizat la rândul său că Executivul a alocat în acest am mai puțin de un sfert din suma necesară funcționării DGASPC Dolj, instituție cu peste o mie de salariați și câteva mii de copii și bătârni în grijă. Suma necesară pentru completarea bugetului ar fi echivalentul a 20 de milioane de euro, spune Vasile.

„Noi am susținut din bugetul CJ Dolj această instituție, pe parcursul acestui an, dar cu efect  negativ asupra investițiilor pe care le derulăm. Am considerat însă necesar să alocăm bani, măcar ca acești oameni să-și primească indemnizațiile, pentru că, să știți, cei care lucrează în asistență socială nu huzuresc”, l-a completat fostul șef al CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Facebook Comments