Noua cenzură din BOR: Preoţii, ameninţaţi cu puşcăria dacă îl omagiază pe Mircea Vulcănescu

Biserica Ortodoxă Română cedează presiunilor Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România şi îl marginalizează pe Mircea Vulcănescu, intelectual interbelic profund creştin, ale cărui scrieri despre filozofia religiei au fost pilde pentru generaţii de slujitori ai acestei biserici. Recent, parohiile şi mănăstirile din judeţul Vâlcea au primit nişte adrese prin care, pe scară ierarhică, li se recomandă ca în activitatea lor „să se ţină cont de obligaţia legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalităţii acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filozofice şi literare, în mod obiectiv şi echilibrat”. Deşi au caracter de recomandare, adresele în cauză fac referire la eventuale măsuri de coerciţie, în cazul nesupunerii: „închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”, potrivit art.6 din Legea 217/2015 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist.

1

Recomandarea conducerii BOR, primită fără crâcnire se pare, de către mitropolii, arhiepiscopii, episcopii, protoerii, până la mănăstiri şi biserici, invocă o adresă a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”. Prin această adresă se solicită „intervenţia Patriarhiei pentru a descuraja manifestările din sânul Bisericii Ortodoxe Române care îşi propun reabilitarea acelor personalităţi care, deşi au îmbrăţişat ortodoxismul, au activat şi s-au pus în slujba unor regimuri fasciste antisemite şi xenofobe, în speţă Mircea Vulcănescu (1904-1952)”, se arată în acest document. De asemenea, se face referire şi la o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti care, în 2019 a respins ca neîntemeiată cererea fiicei lui Mircea Vulcănescu de reabilitare a acestuia.

„Ni se bagă pumnul în gură în stil comunist”

Mai mulţi preoţi vâlceni consideră inadmisibilă această situaţie: „Este o formă de cenzură inacceptabilă pentru zilele noastre. Nu numai că ni se răpeşte libertatea de opinie, dar mai suntem ameninţaţi cu puşcăria. Despre Mircea Vulcănescu putem discuta, sunt opinii şi opinii, dar să ni se bage pumnul în gură în acest stil comunist, este prea mult”

Procese discutabile

În perioada 2018-2019, un proces mai puţin obişnuit s-a derulat în instanţele din Bucureşti. Măriuca Vulcănescu a cerut, fără succes să se constate caracterul politic al condamnării tatălui sau, Mircea Vulcănescu. Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză, însă, ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a respins definitiv solicitarea. Au fost două decizii contradictorii, fără precedent pe rolul instanţelor din România.
În timpul guvernării lui Ion Antonescu, Mircea Vulcănescu, filolog, filosof, publicist, sociolog şi teolog, ocupase funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe. Potrivit deciziei de condamnare la 8 ani de închisoare, el a fost găsit vinovat că a militat pentru hitlerism întrucât a luat parte la 68 de Consilii de Miniştri şi la 58 de şedinţe ale Delegaţiei Economice, ocupându-se şi de problema finanţării armatei germane venită în Romania, alături de activitatea desfăşurată la Ministerul Finanţelor, unde ar fi fost unul dintre colaboratorii cheie, datorită capacităţilor sale.
„S-a mai stabilit că întrucât acuzatul Mircea Vulcănescu a continuat să rămână în Guvern şi după data declarării războiului contra Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice şi să conlucreze cu acesta până la 23 august 1944, rezultă că el s-a solidarizat cu acţiunea întreprinsă de Guvernul Ion Antonescu, pe care a înţeles să-l sprijine şi astfel a achiesat la hotărârea de continuare a războiului în contra Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice şi Naţiunilor Unite”, se arată în motivarea condamnării, supusă rejudecării instanţelor actuale.

A murit la 48 de ani, în închisoarea Aiud

Mircea Vulcănescu

S-a stins din viaţă pe 28 octombrie 1952 în închisoarea din Aiud. Stătuse timp de şase ani în puşcăriile comuniste, fiind arestat în 1946 în lotul al doilea al foştilor membri din Guvernul Antonescu, pentru crime de război. „La Aiud, ţinuse o serie de conferinţe considerate subversive de torţionari, pentru că le menţinea oamenilor moralul. A fost izolat, la fel ca alţi 12 bărbaţi din celula sa, în hrubele secţiei 1. Acolo au fost dezbrăcaţi în pielea goală şi lăsaţi în frig, neavând paturi sau scaune pe care să şadă. Epuizat, unul dintre deţinuţi a căzut din picioare după câteva ore. Conform unui martor, Vulcănescu s-ar fi aşezat pe ciment ca o saltea pentru cel doborât, salvându-i viaţa. A murit bolnav de plămâni, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus. Avea 48 de ani şi a lăsat un îndemn creştinesc : „Să nu ne răzbunaţi!”, potrivit Wikipedia.

De-a lungul timpului, BOR l-a cinstit şi l-a omagiat pe Mircea Vulcănescu, l-a considerat un martir mărturisitor şi prea puţin l-a contestat. Cum va aborda de acum această relaţie, în „lumina” noilor recomandări, rămâne un mare semn de întrebare.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

Comments are closed.