Ionuţ Stroe, cum trăieşte un oltean politica „mare”

Ionuţ Stroe este în acest moment, la 41 de ani, cel mai tânăr ministru al Cabinetului Orban şi ocupă portofoliul pentru Tineret şi Sport. Este una dintre figurile proaspete aduse de PNL în prima linie şi este craiovean. Candidează în decembrie pentru un nou mandat de deputat pe listele PNL de la Dolj. Are o experienţă bogată în diplomaţia parlamentară, ca membru timp de 10 ani în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi în relaţie cu Comisia de la Veneţia. Iubitor de sport încă de când era copil, deputatul şi ministrul Stroe a dat pasiunea pentru IT, de la 20 de ani, pe negocierile şi deciziile de la cel mai înalt nivel.

Reporter: Cine este Ionuţ Stroe când nu este om politic?
Ionuţ Stroe: Îmi e foarte uşor să răspund. În afara politicii, sunt un părinte care caută să petreacă timp cât mai mult cu copiii lui. Eu fiind la Bucureşti şi băieţii mei la Craiova, există o barieră în plus, pe lângă munca de ministru de 10-12 ore pe zi. În rest, încerc să petrec cât mai mult timp în aer liber, în natură, sau să fac mişcare. Am nevoie să mă încarc cu energie.

Rep.: Care a fost cel mai frumos moment politic din ultimii 4 ani?
I.S.: Victoria PNL în alegerile europene, în 2019, când am schimbat direcţia oribilă în care mergea România cu Dragnea la putere. Am fost director de comunicare la acea campanie, lângă o echipă de oameni tineri, am bătut toată ţara în lung şi în lat şi am văzut acea energie bună. Sunt momente unice, când simţi că se schimbă cu adevărat ceva. Vreau să repetăm bucuria de atunci şi pe 6 decembrie! Noi, românii, merităm 4 ani mai liniştiţi, de creştere, fără scandaluri şi şicane.

Rep.: Care a fost cel mai trist moment din politică din ultimii 4 ani?
I.S.: Cu siguranţă momentul din martie, când pandemia ne-a forţat să închidem temporar, dar în totalitate, activitatea sportivă. E dificil, ca ministru, să le spui unor oameni care trăiesc din asta, muncesc ani de zile pentru performanţe, că trebuie să stea în casă câteva săptămâni. Sportul a fost cu adevărat cel mai lovit domeniu. De atunci facem un efort continuu să existe condiţiile pentru antrenamente şi competiţii în siguranţă pentru sportivi.

Rep.: Unde te vezi peste 4 ani?
I.S.: Carta PNL este să avem 4 ani de dezvoltare, de stabilitate politică, aşa cum nu au mai fost de la integrarea în UE încoace. E posibil acest lucru şi avem mare nevoie. De aceea, aş zice că mă văd în 2024 în tribuna unui mare eveniment sportiv pe care îl vom organiza în România, poate chiar la Craiova, pe unul dintre stadioanele nou construite sau într-o nouă sală polivalentă. Ori poate la un seminar cu mulţi tineri într-una dintre bazele moderne pe care le vom construi pe fonduri europene până atunci. Şi evident, mă văd înconjurat de prieteni, revenind la viaţa socială normală, de după pandemie.

Rep.: Există prieteni şi în politică? Spuneţi-ne pe cine consideraţi prieten în politică.
I.S.: Prieteniile în politică înseamnă un pic altceva, sunt oamenii pe care ţi-i apropii sau oamenii de care te simţi aproape prin proiectele comune sau prin valorile comune. Fără astfel de încredere nu poţi construi nimic. Un astfel de partener este pentru mine preşedintele Iohannis, care şi-a ţinut mereu cuvântul dat în politică.

Rep.: Unde îşi petrece timpul un ministru din Craiova, la Bucureşti sau la Craiova?
I.S.: „Fug” cât pot de mult acasă, la Craiova, la copii sau la părinţi, în vizite scurte în weekend. În rest, este un adevărat maraton de activităţi guvernamentale şi de deplasări care este greu de întrerupt. E un pic chinuitor drumul cu maşina, pe care îl ştiţi cum se gâtuie mereu între Piteşti şi Craiova. Cred, însă, că nu mai avem mult de aşteptat pentru noul Drum Expres, Guvernul PNL a apăsat mult pedala de acceleraţie pentru a termina investiţia. Se lucrează cu „motoarele“ turate la maximum pe toate şantierele, lucru care se întâmplă în ciuda unor condiţii vitrege ale economiei româneşti pe fondul acestei pandemii. Mă aştept ca, în perioada următoare, odată cu obţinerea majorităţii în Consiliul Local Craiova, împreună cu colegii de la USR, să demarăm un amplu program de investiţii şi în Craiova.

Rep.: Ce au alte oraşe şi ai vrea şi la Craiova?
I.S.: Prosperitate economică – mai multe investiţii, mai mulţi oameni de business, mai multe companii noi, mai mulţi tineri care lucrează şi rămân să dezvolte Craiova şi celelalte localităţi din judeţul Dolj. Dacă astea se vor întâmpla, vor veni şi toate celelalte pe care ni le dorim: mari evenimente sportive, culturale, concerte, chiar şi mulţi turişti. Dacă este sărăcie, în schimb, oamenii pleacă, iar asta trebuie să împiedicăm să se mai întâmple. Din păcate, după treizeci de ani de conducere socialistă, după treizeci de ani de leadership pesedist, acest oraş a rămas mult în urma unor localităţi de aceeaşi mărime din România. Iar acest lucru este valabil şi pentru judeţul Dolj. Avem prea multe oraşe şi comune foarte sărace, localităţi al căror viitor este sumbru. Suntem subdezvoltaţi din punct de vedere economic, iar acest lucru se reflectă în nivelul de trai foarte scăzut al doljenilor. Este păcat că am ajuns în acest punct, dar, după cum s-a observat în ultimele douăsprezece luni, guvernul liberal acordă o atenţie deosebită judeţului nostru şi, sunt convins, acest lucru se va întâmpla şi după alegerile din această toamnă.

Facebook Comments