Cod roşu de covid în 39 de localităţi din Vâlcea

Numărul mare de infecţii cu SARS-Cov-2 a determinat autorităţile din Vâlcea să ia măsuri drastice în 39 dintre cele 89 de localităţi ale judeţului, printre care şi municipiul reşedinţă, Râmnicu Vâlcea. Întrunit în şedinţă extraordinară în data de 19.10.2020, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a decis ca în toate localităţile din judeţ în care rata de incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori, să fie interzise mai multe activităţi, începând cu 21 octombrie. La data acestei decizii, în Vâlcea erau 3.750 de cazuri confirmate, una dintre cele mai mari cifre din ţară.

0

Activităţi interzise pentru localităţile în care incidenţa este mai mare de 3/1.000 de locuitori:
organizarea şi desfăşurarea de activităţi cu publicul în cadrul cinematografelor şi al instituţiilor de spectacole şi/sau concerte;
– organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, aniversări etc.), atât în spaţii închise (restaurante, baruri, cămine culturale, saloane etc.), cât şi în spaţiile deschise (terase, corturi de evenimente, cămine culturale etc.);
– activitatea cu publicul în cazul restaurantelor, cafenelelor din interiorul clădirilor;
– activitatea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc.

Reguli pentru localităţile în care incidenţa este mai mică de 3/1.000 de locuitori

În localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor de Covid-19 este mai mică de 3/1.000 de locuitori, restaurantele şi cafenelele din spaţiile închise, precum şi operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, vor putea funcţiona la 30% din capacitatea maximă a spaţiului dacă în localitatea respectivă incidenţa cumulată este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi la 50% din capacitate dacă rata de incidenţă a cazurilor este sub 1,5/1.000 de locuitori. Aceleaşi reguli se aplică în aceste localităţi şi pentru desfăşurarea şi organizarea de activităţi cu publicul în cadrul cinematografelor şi instituţiilor de spectacole şi/sau concerte.
Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a concertelor, spectacolelor, festivalurilor publice sau private sau a altor evenimente culturale, sunt permise numai în localităţile care au o incidenţă mai mică de 1,5/.1000 de locuitori.

Masca în spaţiile publice deschise rămâne obligatorie în întreg judeţul Vâlcea

Faţă de aceste măsuri stabilite la nivel naţional, membrii CJSU Vâlcea au hotărât să menţină obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise din tot judeţul de către persoanele adulte şi copiii de peste 5 ani.
De asemenea, sunt interzise pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 octombrie 2020, evenimentele private, întâlnirile şi vizitele cu participarea a mai mult de 25 de persoane în cadrul gospodăriilor, iar hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele de bricolaj au obligaţia să ia măsurile necesare pentru a limita numărul de clienţi prezenţi în acelaşi timp în incintă, astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică.

Reguli pentru târguri şi pieţe

Tot din 21 octombrie 2020, pe teritoriul judeţului vor putea fi organizate şi desfăşurate evenimente publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiţionale, bâlciuri, talciocuri, pieţe volante, însă numai dacă în cadrul acestora vor fi comercializate produse agroalimentare (cereale, fructe, lapte şi produse din lapte, carne şi produse din carne, miere etc.).

Incidenţa cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele două săptămâni în judeţul Vâlcea, calculată conform H.G. nr. 856/2020 (fără focarele din centrele rezidenţiale şi spitale), este în momentul de faţă de 2,52 cazuri noi/1.000 de locuitori, localităţile care înregistrează incidenţe de peste 1,5 /1.000 de locuitori fiind următoarele:

LOCALITATEINCIDENŢA FĂRĂ FOCARE – CENTRE ŞI SPITALE
TITEŞTI5.53
RÂMNICU VÂLCEA4.69
BĂILE GOVORA4.06
PIETRARI3.73
BUNEŞTI3.62
VLĂDEŞTI3.60
CĂLIMĂNEŞTI3.53
DĂEŞTI3.49
BUJORENI3.34
STOENEŞTI3.27
MILCOIU3.22
BĂILE OLĂNEŞTI3.15
OLANU3.10
ŞIRINEASA3.09
BUDEŞTI2.73
SĂLĂTRUCEL2.73
COSTEŞTI2.60
BERISLĂVEŞTI2.55
ŞTEFĂNEŞTI2.51
NICOLAE BĂLCESCU2.42
OCNELE MARI2.31
MALAIA2.26
RUNCU2.15
BREZOI2.10
FÂRTĂŢEŞTI2.10
PĂUŞEŞTI-MĂGLAŞI1.99
MUEREASCA1.92
GOLEŞTI1.92
STOILEŞTI1.91
MIHĂEŞTI1.90
STROEŞTI1.85
BĂBENI1.85
ROEŞTI1.83
DRĂGĂŞANI1.83
CERNIŞOARA1.73
LĂDEŞTI1.71
BERBEŞTI1.67
BĂRBĂTEŞTI1.55
MĂLDĂREŞTI1.53

Învăţământ: 113 unităţi şcolare vor funcţiona pe scenariul roşu 

Tot în şedinţa CJSU de astăzi, au fost reactualizate şi scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar private şi de stat din judeţ. Potrivit hotărârii adoptate, toate unităţile şcolare din localităţile cu incidenţă mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori, vor trece pe scenariul roşu, care presupune efectuarea cursurilor exclusiv online, iar localităţile cu incidenţă între 1 şi 3/1.000 de locuitori vor funcţiona pe scenariul galben. În total, din cele 408 unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, 140 vor funcţiona pe scenariul galben şi 113 vor funcţiona pe scenariul roşu, pe lângă şcolile din localităţile cu incidenţă de peste 3/1.000 de locuitori existând şi opt unităţi şcolare care au confirmate cazuri de îmbolnăvire fie în rândul elevilor, fie în rândul cadrelor didactice şi care, din motive de siguranţă sanitară, au solicitat trecerea la cursurile exclusiv online.
Noile scenarii după care vor funcţiona unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ vor intra în vigoare începând cu data de 21 octombrie 2020.

Prefectul de Vâlcea: ”Cazurile severe îşi găsesc cu greu loc la ATI”

„Cifrele sunt îngrijorătoare, dar la noi nu mai este vorba doar de cifre. Adevărata oglindă a situaţiei în care ne aflăm nu o găsim în rapoartele DSP, ci în spitalele din judeţ. Înţelegem că virusul nu pleacă nicăieri, că mai devreme sau mai târziu majoritatea vom trece prin această viroză, că economia trebuie susţinută, că viaţa trebuie să meargă înainte. Cu toate acestea, în momentul în care numărul de îmbolnăviri este atât de mare, iar rata de răspândire este atât de ridicată, încât cazurile severe îşi găsesc cu greu un loc la ATI, trebuie să tragem un semnal de alarmă. Este nedrept faţă de cei care se luptă pentru o gură de oxigen, să refuzăm purtarea măştii. Nu îmi doresc să ajungem în situaţia de a transporta bolnavii în alte judeţe pentru că spitalele noastre sunt suprasolicitate. Este în puterea noastră să acţionăm pentru a tempera acest val, nu pentru că suntem forţaţi de restricţii, ci pentru că ne pasă de ceilalţi”, a precizat prefectul Sebastian Fârtat.

Hotărârile CJSU Vâlcea pot fi consultate pe pagina de internet a ISU Vâlcea: http://www.isuvl.ro/03…/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

Facebook Comments