Viziunea mea despre Craiova

În această campanie electorală aţi auzit multe promisiuni, unele realiste, altele fanteziste. Când vorbim despre proiecte, ele seamănă destul de mult, pentru că toţi vedem gravele probleme pe care oraşul le are.

0

Ce nu a spus niciun contracandidat al meu este ce viziune are despre Craiova. Unde văd ei oraşul peste 4 ani? Nu am văzut aşa ceva, pentru că nu există. Aşa au făcut toţi primarii de până acum. Au pus în practică proiecte haotic, fără niciun plan pe termen lung şi, de cele mai multe ori, au încurcat lucrurile.
Cum văd eu dezvoltarea Craiovei?

Economic

Toţi vorbesc despre necesitatea înfiinţării unor parcuri industriale şi crearea locurilor de muncă. Nu poţi face asta dacă nu ai o infrastructură care să lege oraşul de restul ţării. De aceea, am insistat ca Guvernul Orban să demareze investiţiile în infrastructura de care Craiova are nevoie – Drumul Expres Craiova-Piteşti, Autostrada Craiova-Lugoj, închiderea inelului de centură. Fără acestea, niciun investitor serios nu va veni în Craiova.
În acelaşi timp, două sunt direcţiile pe care Craiova trebuie să se dezvolte economic – industria şi sectorul IT. Craiova a fost o mare putere industrială şi are încă tradiţie, specialişti şi potenţial. Trebuie doar ca acestea să fie valorificate.
De asemenea, în Craiova s-au dezvoltat multe firme din sectorul IT. Cu un sprijin al administraţiei locale, oraşul nostru poate deveni un adevărat Silicon Valley al României şi un centru transfrontalier de transfer tehnologic.

Urbanistic

Craiova nu are un PUG (plan urbanistic general). Ceea ce poate părea un detaliu pur tehnic are o mare importanţă asupra calităţii vieţii noastre. În lipsa acestui PUG, au fost sacrificate numeroase spaţii verzi care au fost înlocuite cu blocuri construite peste noapte te miri unde. De aici, lipsa spaţiilor de parcare, a parcurilor din cartiere, a locurilor de joacă. De aceea, Craiova are nevoie de un PUG – pentru a se pune capăt acestui haos.
În plus, Craiova s-a dezvoltat până acum cu spatele la Jiu. Mai mult, până şi groapa de gunoi a fost pusă pe malul Jiului. Oraşul trebuie să se întoarcă spre râul pe malul căruia s-a născut.
De aici necesitatea mutării gropii de gunoi. În plus, Craiova are nevoie de o zonă de recreere care să corespundă actualei dimensiuni a oraşului. Ne lăudăm cu Parcul Romanescu, dar el a fost amenajat la începutul secolului 20, când Craiova avea sub 50.000 de locuitori, iar în oraş erau numeroase alte spaţii verzi. Acum are peste 250.000 de locuitori, şi aproape toate spaţiile verzi din oraş au dispărut.
Noua zonă de agrement care trebuie dezvoltată este Lunca Jiului. Ea va trebui integrată într-o centură verde a oraşului, o zonă de peste 2.000 de hectare care va fi împădurită în jurul oraşului.

Servicii publice

Toate serviciile publice sunt acum în pragul colapsului. Termo Craiova este în faliment, Salubritate Craiova şi-a pierdut principalul obiect de activitate – ridicarea deşeurilor din oraş în favoarea unei companii private, RAT-ul este îndatorat până peste cap, RAADPFL urmează să fie vândută unei firme de casă, Pieţe şi Târguri a devenit o afacere din care unii scot sute de mii de euro şi tot aşa.
Pentru a schimba lucrurile, tot ce înseamnă servicii publice trebuie regândit din temelii. Cu structuri mai simple şi orientate spre cetăţeni. Şi nu în ultimul rând, cu o totală transparenţă a deciziilor şi cheltuielilor.
Toate contractele trebuie publicate pe internet, astfel încât orice craiovean să poată afla în orice moment cum se cheltuiesc banii publici.
Şi acesta este doar începutul. Odată aceste lucruri rezolvate, Craiova se va putea dezvolta coerent şi va putea să le ofere cetăţenilor o viaţă mai bună.

Nicolae Giugea

Comandat de PNL Dolj, executat de SC INDISCRET MEDIA SRL, cod AEP 21200012

Facebook Comments