Un candidat la primăria Întorsura prins de experţii Camerei de Conturi cum anula din pix amenzi şi impozite locale. Cât o fi fost „parandărătul”?
Lecţie de „mânării” financiare marca Relu Nuţă

Dacă nu ar fi adevărat, cu siguranţă s-ar putea constitui într-un scenariu al unui thriller de succes la Hollywood! La Primăria Întorsura, unul dintre angajaţi, acum candidat pentru postul de primar al comunei din partea PSD, Relu Nuţă, face scamatorii financiare cu banii publici din amenzi şi impozite locale care frizează penalul. Şi asta nu o spune un povestitor oarecare, ci inspectorii Curţii de Conturi care au finalizat un raport la Primăria Întorsura în primele luni ale acestui an şi au consemnat jaful din actele contabile ale instituţiei.

0

„În urma analizei cu privire la creanţele rămase de încasat la sfârşitul anului 2020, s-a constatat că există neconcordanţe în sumă totală de 140.868 lei între evidenţa fiscală şi evidenţa contabilă.“, se menţionează în decizia 92 din 2020 a Camerei de Conturi Dolj, decizie emisă în uma unui control de fond al inspectorilor acestei instituţii la Primăria Întorsura. La prima vedere, situaţia pare de-a dreptul incredibilă având în vedere faptul că ar fi greu de crezut că cineva ar putea fura bani, la propriu, dintr-o primărie.

Uite rolul, nu e rolul!

Totuşi, susţin inspectorii Camerei de Conturi Dolj, acest lucru chiar se întâmplă în Primăria Întorsura, iar unul dintre cei „arătaţi cu degetul“ este tocmai candidatul PSD la postul de primar, funcţionarul public Relu Nuţă. Iată doar una dintre constatările specialiştilor care fac lumină cu privire la modul în care „sunt subtilizaţi“ banii publici care ar trebui să intre în bugetul local şi, de ce nu, să fie repartizaţi pentru renovarea şcolilor şi grădiniţelor din localitate:
La data de 06.11.2018, D.M. (Dinică Marin – n.red.), prin împuternicit, a depus cererea de deschidere rol nominal unic înregistrată su nr. 2126 din 06.11.2018. La cerere a fost anexat titlul de proprietate (…) conform căruia domnul D.M. deţinea, pe teritoriul administrativ al comunei Întorsura teren extravilan în suprafaţă de 5,76 de hectare. urmare a cererii depuse, domnului D.M. i se deschide rolul nominal unic nr. 1208, fiind întocmită şi Nota de Plată potrivit cărea contribuabilul trebuia să achite bugetului local suma de 2.361 de lei (…).
Operaţiunea de deschidere de rol nominal şi de întocmire a notei de plată au fost efectuate de G.V., casier, care în perioada 01.10.2018 – 31.03.2019 a preluat atribuţiile de inspector în cadrul compartimentului de taxe şi impozite.
Pe data de 23.11.2018, conform listei de operaţiuni, este şters rolul nominal unic 1208 deschis pe numele D.M., astfel că este ştearsă din evidenţa fiscală creanţa în valoare de 2361 lei. Operaţiunea de ştergere a rolului nominal a fost efectuată de N.R. (Nuţă Relu -n.red.) (…). La aceeaşi dată, este eliberat certificatul de atestare fiscală pe numele lui Dinică Marin din care rezultă că nu au fost înregistrate obligaţii curente şi restante către bugetul local (…)
“.

Dincolo de limbajul tehnic al inspectorilor Camerei de Conturi, să reţinem faptul că persoana care se visează primar al Întorsurei în următorii patru ani pur şi simplu a şters din pix o datorie a unui cetăţean, deloc mică dacă avem în vedere care este venitul minim într-o comună doljeană, şi i-a eliberat acestuia un document din care rezulta că nu ar avea niciun fel de datorii către bugetul local! Care a fost răsplata pentru acest gest de bunăvoinţă ce lesne ar putea intra sub incidenţa Codului Penal? Organele abilitate ale statului, poliţia, procurorii şi eventual judecătorii au datoria să facă lumină!

Sarabanda falsurilor, specialitatea lui Nuţă

Exemple de astfel de „mânării“ finaciare sunt multe în decizia menţionată, însă spaţiul tipografic nu ne permite decât să ne mai oprim asupra unuia. Printr-o adresă oficială, în anul 2017, Poliţia Locală Craiova aduce la cunoştinţa Primăriei Întorsura că un cetăţean al acestei localităţi a fost sancţionat contravenţional în Craiova. Procesul-verbal de contravenţie nu este înregistrat în evidenţa fiscală a primăriei, însă contribuabilul a prezentat inspectorilor Camerei de Conturi o chitanţă prin care demonstra că a achitat amenda. Totuşi, această chitanţă nu se regăsea în borderoul chitanţelor emise. Întrebat de inspector cu privire la aceste neconcordanţe grave, contribuabilul a declarat în scris: „Domnul N.R. (Nuţă Relu – n.red.) mi-a spus că dumnealui mă poate ajuta să îmi procure o chitanţă pe care să o duc la Poliţia Locală Craiova, lucru care s-a şi făcut.“ Adică, Nuţă, cu de la sine putere, i-a făcut „pe genunchi“ cetăţeanului o chitanţă falsă cu care acesta să meargă la Poliţia Locală Craiova şi să le arate că a stins debitul. Întrebare: domnul Nuţă a beneficiat în vreun fel de bunăvoinţa cetăţeanului scăpat de amenda de 1.000 de lei? Aceleaşi organe abilitate ar trebui să facă lumină şi în acest caz!

Este de-a dreptul înfiorător dacă ne gândim că un funcţionar asupra căruia planează atât de multe suspiciuni cu privire la activitatea sa, cum este pesedistul Relu Nuţă, se prezintă la sfârşitul acestei săptămâni în faţa electoratului, cerşindu-le voturile. Ar fi şi mai înfiorător dacă un astfel de personaj ar ajunge primar!

Facebook Comments